[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 11. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čelnici SCG tenisa o tajnosti zarada i transfera u našem sportu

Plate mogu da budu prst u oko

Živojinović: Dobro je da se u ovoj zemlji, kao i na Zapadu, zna ko i koliko zarađuje, mada takva pitanja mogu da budu krajnje neukusna. Armenulić: Mislim da su proizvoljne priče koje se lansiraju o sponzorskim ugovorima Bekama, O' Nila, sestara Vilijams...

Slobodan Boba Živojinović bio je naš najuspešniji teniser svih vremena. Kao profesionalni igrač dao je mnogo tenisu, ali je i dobio. I ne krije. Šta više, misli da niko ko se bavi tenisom, ili sportom uopšte, ne bi trebalo da krije koliko zarađuje. Predsednik Teniskog saveza SCG, u izjavi za Glas javnosti, kaže da bi podržao nastojanja da se Zakonom o pristupu informacijama obuhvate i primanja sportista i sportskih radnika.

U tenisu je, dodaje Živojinović, bar na Zapadu sve kristalno jasno kada je o zaradama reč...
- Dobra je to stvar, ako ništa drugo, jer bi se kod nas znalo ko i koliko zarađuje. Na Zapadu se tačno u dolar zna kolika su primanja sportista, lekara, menadžera kompanija, mada je krajnje neukusno bilo koga direktno pitati kolika mu je plata. Ali, ukoliko neko želi da sazna, bez problema će doći do podataka.

Da li se baš sve sazna? Šta je sa sponzorskim ugovorima ili "narukvicama" kojima organizatori mnogih turnira obezbeđuju učešće najvećih svetskih zvezda?
- Zbog poreza, sve se nalazi u dokumentima. Tamo (na Zapadu), jedino što se mora, to je da se umre i da se plati porez. Sve ostalo može i ne mora. Igrati se sa tim stvarima (porez), to je kao da si namakao omču sebi oko vrata. Ukoliko bi taj zakon zaživeo i kod nas, mora se tačno razgraničiti šta je za "javnu upotrebu", a šta već zadire u privatnost. Pogotovo se to odnosi na sportiste koji, u našim uslovima, zarađuju enormno, pa je to prst u oko ljudima koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Potpredsednik Olimpijskog komiteta SCG Radmilo Armenulić takođe smatra da je javnost u pogledu zarada kod nas prava stvar, naročito za političare i još neke kategorije ljudi.
- Neka se tačno zna ko i koliko novaca ima i da se, onda, vidi odakle nekome da, posle nekoliko godina bavljenja, recimo, politikom ili biznisom, višestruko umnoži svoje bogatstvo. Ja sam takođe da se javno iznesu tačne brojke transfera sportista, kao i njihova godišnja primanja. Da sve bude čisto. I javno!

A sponzorski ugovori?
- To je tajna. Samo ukoliko neka kompanija dozvoli, u javnost se iznesu podaci o tim novčanim ugovorima. Mislim da su proizvoljne priče koje se lansiraju o Bekamovim sponzorskim ugovorima, ili ugovorima sestara Vilijams, O'Nila, Tajgera Vudsa - kaže Armenulić.

S. S.


vesti po rubrikama

^sport

17:05h

Fudbalere Partizana na Tari dočekali letnji uslovi i učenje jezika

17:15h

Đorović i zvanično promovisan u direktora omladinske škole Crvene zvezde

17:25h

Čelnici SCG tenisa o tajnosti zarada i transfera u našem sportu

17:30h

Reli Dakar: Perez podlegao povredama

17:40h

Soniksi postali eksperti za borbu sa najdominatnijim centrom današnjice

17:45h

Uleb kup, 9. kolo: Crvena zvezda dočekuje Benfiku

17:55h

Jadranska liga izgubila moć

18:05h

Odbojka: Devojke brane bronzu, plavi kadeti debituju

18:15h

Uspešan start Ane i Jelene u Sidneju
   


     


FastCounter by LinkExchange