[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Osnovna škola u Lojanicama proslavila je stogodišnjicu postojanja na zgarištu

Učionice preselili

u parohijski dom

Zgrada je stradala u požaru pre godinu i po dana i još nije obnovljena, a Šabačka eparhija izašla je u susret meštanima

ŠABAC - Stogodišnjicu škole osnovci iz Lojanica, sela nekoliko kilometara udaljenog od Vladimiraca, obeležili su na zgarištu škole, koja je pre godinu i po dana izgorela u požaru iz, kako se to zvanično kaže, do sada neutvrđenih razloga. Za tu priliku okupili su se na ruševinama zgrade, koja je odolevala svetskim ratovima, ali je konačno dotrajala i posrnula. Potrudilo se 17 mališana da daju svečarski ton jubileju kakav malo koje škole u Srbiji mogu da obeleže.

Zapaljen krov, srušeni zidovi sablasno zjape i podsećaju da je ovde nekada vrvelo od đaka. Škola je podignuta još 1905. godine na imanju koje je selu darovao dobrotvor Miloš Radonjić. Tu pored škole je i crkva i parohijski dom. Na hiljade đaka školovalo se u ovom malom selu. Sve do četvrtog razreda išli su u Lojanice, a u više razrede su putovali u Vladimirce na dalje školovanje.

Kada je škola izgorela, meštani su tražili mesto gde da im deca nastave školu. Stevan Šimonović je, kaže, kao član Crkvenog odbora u ime meštana zamolio Šabačku eparhiju da ustupi deci parohijski dom kako bi nastavili školovanje.
- Deci su ustupljene dve prostorije. Učitelj i učiteljica su ih smestili u dve improvizovane učionice i nastavili su školovanje - kaže Stevan.

Preti im nova seoba

Ali, da nevolja nikada ne ide sama govori i najava da deca više neće moći da ostanu ni u parohijskom domu, odakle im je najavljeno da se uskoro moraju iseliti, jer crkva želi da u ove prostorije useli sveštenika koji će službovati u susednim Lojanicama.
- Naš pop Ivan nema ništa protiv da deca i dalje ostanu. Obavestio sam o nameri ovdašnjeg namesnika i vladiku Lavrentija.
Nećemo dozvoliti da nam deca, dok ne završe ovu godinu, izađu iz škole. Neka dovedu miliciju da nas iseljavaju -kaže Stevan Šimonović.
-Crkva treba pokaže razumevanje za naše nevolje, i neka namesnik Radovan Jevtić koji insistira da se deca isele, zaboravi na sujetu i pokaže hrišćansku blagost - poručuje Ljubiša Ivanović.

Danijela Radonjić, učenica trećeg razreda, kaže da je lepo, ali da bi volela da ima pravu školu. Željko Matić, sa četvoro svojih drugara prvaka, deli učionicu sa đacima iz trećeg razreda. Marko Stefanović već iduće godine ide u Vladimirce jer završava četvrti razred.

Uzalud su meštani tražili od direktorke Vere Glišić da pokuša da, uz pomoć Ministarstva za prosvetu i opštine, obezbedi da se škola renovira. Meštani su bili voljni da pomognu koliko mogu .
- Nije ni čudo što je ministarstvo odbilo da učestvuje u renoviranju škole, jer su , izgleda, tražili četiri miliona za rekonstrukciju, kad se škola može popraviti za mnogo manje novca. Ni tadašnje opštinsko rukovodstvo nije mnogo marilo za naše nevolje, jer su nas ostavili da sami rešimo problem -kaže Ljubiša Ivanović.

Predsednik opštine Vladimirci Janko Đurić ponudio je pomoć i rešenje problema.
-Školu ćemo renovirati. Dovoljno je da osposobimo dve učionice sa malom kuhinjom i zbornicom i to ćemo uraditi, ne čekajući na pomoć Ministarstva za prosvetu - obećava predsednik Đurić.

M. Eraković


vesti po rubrikama

^Srbija

17:17h

Osnovna škola u Lojanicama proslavila stogodišnjicu postojanja na zgarištu

17:25h

Inicijativa Kotlujevca da dobiju status opštine moraće da sačeka još neko vreme

17:33h

Limske hidroelektrane protive se predlogu za pripajanje Drinskim HE

17:41h

Smederevo: Kampanja saobraćajnog preduzeća "Lasta"

17:50h

Kladovo: Rokada direktora

17:58h

Kragujevac: Prodata Fabrika hrane

 
 


     


FastCounter by LinkExchange