GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Odgovorne iz vlasti ne dotiče problem generacija koje dolaze

Razmišlja li neko o

srpskoj mladosti

Često se čuje i pročita da je promenjena ili doneta odluka o ovome ili onome: o poskupljenju, o primanjima poslanika, o raznim imenovanjima za mnoge poslove. A, da li sme i može da se promeni zakon o radnim odnosima o tome koliko je čovek sposoban za određen posao radeći 40 godina!

Zaposleni rade i očekuju neko primanje, a šta da rade mladi; završili srednju školu, višu ili fakultet i prijavljeni Zavodu za zapošljavanje. Okolo idu, traže, mole šta mogu da rade - najčešće ne ono za šta su spremni. Nalaze neke privatnike - firme, prodavnice, prijavljeni ili ne prijavljeni, tek toliko da se kaže da rade.

Treba podizati decu, hraniti - školovati. Kako i odakle!! Dečji dodatak 1.500 dinara - zar to nije sramota! Neke opštine obećavaju veće nadoknade za 1. 2. ili 3. dete, to su samo prazna obećanja. Mladi nezaposleni (roditelji) ne mogu da izdržavaju ni sebe, a deci treba mnogo.

Ne smemo da pogledamo izloge puni obuće, odeće i drugih potreba - cene nepristupačne.
Nedavno, na TV se čuje kako potrošačka korpa iznosi dvadeset hiljada. Primanja obično - zaposlenih (ne poslanika) je dvanaest do petnaest hiljada - penzionera i manje. Ima li tu neke logike? Turističke agencije nude zimovanja, proslavu Nove godine - ko to može sebi da dozvoli.

Odakle novac onima koji idu nekud? Da li su ličnim radom zaradili? Šta su radili ili rade? Stalno nove cene raznih artikala - pa to je već nepodnošljivo?
Mnoge nelogičnosti ima, a to treba ispraviti - dovesti u neke razumne okvire.

Razmislite vi, ministri, poslanici u vladi i Skupštini - dogovorite se i donosite odluke i zakone za dobro naroda - a na mlađima svet ostaje - kakav će biti svet nezaposlenima?!

Stana Zdravković
Negotin


Gradovi jedu bogatstvo naših sela

Bela kuga u svakoj kući

Smatram za potrebno da upoznam današnju vlast kao i širu javnost zašto je Srbijom zavladala bela kuga.
Po mom mišljenju, ima više razloga zašto je to tako, a jedan od važnih razloga je sledeći.

Za vreme Drugog svetskog i pre rata, kao i posle rata, sve do 1956. godine u selima su postojale opštine i opštinski sudovi.
Pri kraju rata 1944. godine komunisti su po selima u opštinama spalili svu arhivu, čak i matične knjige, i da sveštenici nisu sačuvali matične knjige, ne bi se znalo kada je ko rođen i kako se ko zove.

Po završetku rata, kako u gradovima tako i po selima, komunisti su oduzeli stambene zgrade, hotele, ugostiteljske objekte, takozvane dućane i druge objekte, zatim su seljacima oduzeli zemlju, a u periodu od 1956. do 1960. godine selima su oduzeli opštine i iste opštine pripojili gradovima, tako da su sela ostala bez opština, bez poreza i drugih raznih taksa, odnosno, bez novca koji bi seljacima služio za razvoj sela.

Razni stručnjaci davali su predloge kako da se u Srbiji zaustavi bela kuga, ali većina tih predloga nije bila vredna pažnje - nisu bili dobri. U selima se skoro u svakom domaćinstvu odavno uselila bela kuga i iz godine u godinu sve je izraženija. U selima se gase domaćinstva, škole se zatvaraju jer su bez dece.

Postavlja se pitanje zašto današnja vlast nešto ne učini da zaustavi ili barem ublaži ovu opaku bolest koja se zove bela kuga. Ako nije kasno, predložio bih vlastima, jer oni snose najveću odgovornost i ne preduzimaju ništa da se ublaži ova opaka bolest, a to je sledeće: Da ne bi i dalje uništavali seoska domaćinstva i čitava sela, hitno treba selima vratiti opštine kako bi se u selima od opštinskog poreza i drugih raznih doprinosa izgradile mini-fabrike, gde bi se omladina zaposlila, gde bi tu u selu stvarali porodice i sigurno ne bi imali interesa da idu i rade u gradove, a na taj način, verujem, ako se ne bi odmah zaustavila ova opaka bolest, sigurno bi se ublažila i postepeno izlečila.

U protivnom, za kratko vreme nastupiće ekonomska kuga koja će biti daleko teža od bele kuge, a ovo zbog toga što u selima, na njivama i u poljima nema mlađeg radnika od 70 do 80 godina. S druge strane, kafići su puni omladine, omladina nije kriva, negde mora, jer je nezaposlena.
Postavlja se logično pitanje - kada će se ta omladina zaposliti i da li će i kada neko od njih dočekati penziju?

Današnjoj vlasti još uvek nije jasno da bez bogatog sela nema ni bogate države, a i dobrog života svojih građana. Ako su komunisti izmislili pljačkanje sela i seoskih domaćinstava, zašto današnja vlast radi po istom receptu, jer veliki deo novca sa sela od poreza i raznih taksa odlazi u gradove.

Milenko Đošović
Podunavci, Donji Gračac