[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neizvesna sudbina kamiona sa tri tone opasnih supstanci smeštenog u negotinskoj opštini

Opasni tovar

još na farmi

Čeka se dogovor ministarstava. Još nema zvaničnog objašnjenja o tome da li je bilo krađe opasnih supstanci. Vrednost tovara premašuje iznos od 400 hiljada evra

NEGOTIN - Još nije poznato kada će kamion sa više od tri tone formamida i fenil-acetata, supstanci koje mogu da služe kao prekursori za proizvodnju sintetičkih droga, biti uklonjen sa teritorije opštine Negotin.

Na to pitanje odgovor nije dao ni zamenik ministra za tehnologiju i zaštitu životne sredine Dragan Povrenović koji je nedavno boravio u Negotinu. Tom prilikom, zamenik ministra je, sa predstavnicima lokalne samouprave, obišao Živinarsku farmu "Srbokoka", blizu sela Vidrovac, gde je od kraja februara smešten kamion, pošto je, pre skoro godinu dana, 18. januara 2004. godine, pronađen blizu bugarske granice, u ataru sela Braćevac.

Da uklanjanje spornog kamiona neće biti ni brzo ni jednostavno, kako je to u svojim dopisima predsednicima Republike i vlade, kao i nadležnim ministarstvima, zatražila predsednica opštine Radmila Gerov moglo je da se zaključi iz stava dr Povrenovića o načinu rešavanja ovog problema.

Teško uništavanje

Ukoliko ove supstance ne bude prihvatila neka od fabrika hemijske industrije, prema rečima Povrenovića, ove supstanice će morati da budu uništene, za šta u našoj zemlji ne postoje uslovi, već će to morati da se uradi u nekoj drugoj državi, za šta su potrebna i određena novčana sredstva.

Saznao iz medija

Zanimljivo je da je zamenik ministra Dragan Povrenović, prema sopstvenom priznanju, za priču o "negotinskom kamionu" saznao iz medija, posle čega je, uz pomoć policije, došao do telefonskog broja predsednice opštine Radmile Gerov, sa kojom su zatim usledeli pregovori o rešavanju problema.

- Imajući u vidu da se radi o supstancama koje mogu da služe za proizvodnju sintetičkih droga, te samim tim ovaj problem nije samo u nadležnosti ovog ministarstva, već i Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja. U dogovoru svih ovih ministarstava biće pronađeno odgovarajuće rešenjeŞ - rekao je dr Povrenović.

Da nadležnost za rešavanje ovog problema nije jedini kamen spoticanja u njegovom rešavanju može se zaključiti i iz toga što je Povrenović najavio da će ove supstance biti upotrebljene u korisne svrhe. Naime, zamenik ministra je najavio da će ovaj tovar biti ponuđen hemijskoj industriji.

- "Mi smo ove supstance ponudili hemijskim industrijama, ali one nisu pokazale interesovanje. Došlo je i do spora oko nadležnosti inspekcija pri uništenju ovog tovara i zbog toga on do sada nije uklonjen, ali radi se na tome" - rekao je nedavno potpukovnik Tomislav Miladinović, načelnik Kriminalističke policije SUP Bor.

Još nema zvaničnog objašnjenja o tome da li je bilo krađe opasnih supstanci.
Naime, predsednica opštine Radmila Gerov je, u funkciji komandanta Štaba civilne zaštite, izjavila da je od lokalne policije, putem redovnog biltena, obaveštena da je iz kamiona ukraden deo tovara, što je pukovnik Miladinović demantovao.

Kako se nezvanično može saznati, vrednost celokupnog tovara, u kome se nalazi formamid, klasifikovan kao Ć-3 otrov i fenil-acetat, koja spada u grupu otrova Ć-4 i nalazi se na spisku onih nad kojima je obavezan međunarodni nadzor, premašuje iznos od četiri stotine hiljada evra.

Ž. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

17:28h

Negotin: Opasni tovar još na farmi

17:33h

Zlatibor: Preispitati ponudu za trgovanje udelima

17:40h

Skandal iz Bora se "preselio" u Zaječar

17:47h

Norveška pomaže projekte u Gornjem Milanovcu

17:55h

Pčelarsko društvo Kruševca obeležilo 105 godina postojanja

18:02h

Trstenik: Na dnevnom redu i gubari

18:10h

Topola: Grade dom za hendikepirane

18:17h

Manifestacija "Čačak pozdravlja dijasporu"

18:23h

Čačak: Privatan biznis u teoriji i praksi

18:30h

Gornji Milanovac: "Metalac" najbolji brend u Srbiji

 
 


     


FastCounter by LinkExchange