[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Protest nezadovoljnih građana sa Trga učitelj Tasa zbog inicijative "Beopetrola"

Benzinskoj pumpi

nije mesto u parku

INA je još 1996. dobila dozvolu da samo privremeno podigne pumpu čiji objekat ne sme biti veći od 2,5 puta 4,5 metra. To je i učinjeno, ali su na ostatku placa zakopali cisterne što dosad nismo ni znali, tvrdi penzionisani arhitekta Ivan Kitanović

Građani koji žive na Trgu učitelj Tasa (nekadašnji Trg Lale Nikolić) i ulica koje se "slivaju" na taj trg i park formirali su Inicijativni odbor kojim pokušavaju da ospore aktuelnu inicijativu "Beopetrola" da proširi sadašnju benzinsku pumpu i time "zauzme" više od trećine parka, ekološki ugrožavajući i građane i učenike OŠ "Učitelj Tasa".

- Nekadašnja "INA"kupila je na ovom trgu još daleke 1966. godine plac površine od 454 kvadratna metra za bagatelnu cenu, ali je od tadašnjih urbanista dobila dozvolu da samo kao privremeni objekat podigne benzinsku pumpu čiji objekat ne sme biti veći od 2,5 puta 4,5 metra. "INA" to i učinila, a na ostatku placa zakopala cisterne i posadila nekakvo zelenilo, tako do ove sadašnje inicijative za proširenje mi praktično nismo ni znali koliki deo parka pripada "INI", odnosno sadašnjem "Beopetrolu", kaže za Glas penzionisani arhitekta Ivan Kitanović,čelnik Inicijativnog odbora građana.

Već udišemo opasna isparenja

- Mi i uz postojeću pumpu godinama udišemo razna isparenja sa pumpe. Udišu ih i deca iz OŠ "Učitelj Tasa" i deca koju izvodimo da se igraju u parku pored pumpe. Pumpa na ovoj lokaciji nema nikakvih opravdanja ni u saobraćajnom ni u ekološkom smislu. Zato Vam predlažemo da ne samo zaustavite proširenje ove pumpe, nego i ažurirate njeno iseljenje sa ovog prostora, kaže se u pismu upućenom gradskom arhitekti Jovanu Mandiću.

On podseća da je plac sada parcelisan i da "Beopetrol" čeka još samo dozvolu gradskih urbanista i da se onda proširi i "proguta" više od trećine parka.
- Mi se prvo pozivamo na član 70 aktuelnog Zakona o planiranju i izgradnji u kojem se kaže da se "javno građevinsko zemljište ne može otuđiti". Pozivamo se i na važeći gradski DUP iz 1990. godine koji je predvideo iseljenje pumpe sa našeg trga, kako inače i čine u evropskim zemljama gde nema pumpi u gradskom jezgru, a pogotovu ne u blizini škola i u parkovima, kaže Kitanović.

Građani ovog trga živeli su u uverenju da će pumpa na obodu parka kad, tad, ipak biti uklonjena, jer je svojevremeno i postavljena kao privremeni objekat. Sada peticijom podsećaju aktuelne gradske urbaniste i vlast da ne dozvole da se "Beopetrol" čak i proširi i ekološki, pa i bezbednosno ih ozbiljno ugrozi. Inicijativni odbor "za odbranu od pumpe" sastaje se i danas kada će još jednom ponoviti peticiju i protestno pismo koje će otići na adrese gradskih urbanista i najodgovornijih gradskih funkcionera.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

17:04h

Protest nezadovoljnih građana sa Trga učitelj Tasa zbog inicijative "Beopetrola"

17:11h

Najbolji je sportisti Niša: Tron Ljiljani i "vilenjacima"

17:18h

Kompjutera nema ni za lek

17:26h

"Imajte u vidu, sprečite sidu"

17:33h

Premijera "Teodore" na maloj sceni NP

      


FastCounter by LinkExchange