[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 12. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


INFOSTUD

Nenad Opačić (43), vođa takozvanog veterničkog klana tvrdi

Sklonjen sam pre

ubistva Đinđića

Spasojević se plašio da ne proniknem da se sprema Đinđićevo ubistvo. Nisam smeo da naslutim da je Đura Mutavi važan šraf. Šilerova avetinjski prazna pre atentata

BEOGRAD - Nenad Opačić (43), vlasnik FK "Veternik", koji je u zatvoru pod optužbom da je kao vođa mafijaškog veterničkog klana, bio neprikosnoveni narko-diler u vojvođanskoj prestonici, u ispovesti za nedeljnik Evropa tvrdi da je mogao da spreči ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Opačić u ispovesti navodi da mu je zatvor i insceniranu presudu od 15 godina zbog napada na Miladina Suvajdžića-Đuru Mutavog u Okružnom sudu u Novom Sadu i otmice Mladena Marića, smestio zemunski klan i njihovi pomagači iz MUP i pravosuđa, kako bi ih ne bi ometao u pripremi atentata na premijera Đinđića.

- Dušan Spasojević se plašio da ne proniknem da se sprema Đinđićevo ubistvo, zbog čega mi je smestio hapšenje i zatvorsku kaznu jer sam tražio da mi preda Đuru Mutavog, koji mi je 8. februara 2003. godine, ispred restorana "Verige" u Novom Sadu, ubio prijatelja Uglješu Ljubojevića (21). Bile su to ozbiljne pripreme za atentat, gde je Mutavi bio važan šraf, a ja to nisam smeo naslutiti, a još manje pokvariti - napisao je iz zatvora Opačić.

Legija svedoči na suđenju Opačiću

Milorad Ulemek Legija i Tanja Spasojević, udovica Dušana Spasojevića pojaviće se 18. i 21. februara, kao svedoci u nastavku suđenja Opačiću i još osmorici optuženih za preprodaju narkotika, odlučio je veće Specijalnog suda. Već je usvojilo predlog odbrane da se Ulemek sasluša na okolnost odnosa između Spasojevića i Opačića, koji su po optužnici bili narkodilerske prirode, a po Opačiću, isključivo prijateljski.

- Pošto su sve indicije upućivale samo na Suvajdžića, 10. februara otišao sam na poziv pokojnog Spasojevića u Zemun, u Šilerovu, zbog razgovora o Uglješinom ubistvu i izvršiocima. Šilerova je bila avetinjski prazna. Tu me dočekao momak koji me, menjajući dva prevozna sredstva, odveo na sastanak sa Spasojevićem negde na Novi Beograd, kasnije se ispostavlja u jedan od tzv. stanova- štekova pripremljenih za atentat na Đinđića.

Srećem se sa Dušanom, izjavljuje mi saučešće, iznosim mu svoje sumnje i saznanja, ali on se kune u dete da nema veze sa ubistvom Ljubojevića te da će kazniti Đuru Mutavog ukoliko utvrdi da ovaj ima bilo kakve veze s tim ubistvom. Insistiram da ga on ne kažnjava, već samo da mi ga preda.

Spasojević dolazi sutradan na Ljubojevićevu sahranu u Novi Sad, još jednom vidi moj neizmerni bol, a nakon dva-tri dana ponovo smo se videli na Novom Beogradu, u drugom šteku, pa smo onda krenuli put Avale. Koleba se šta da radi a ja ga preklinjem da mi preda Mutavog i zaklinjem mu se da neću odustati i da tu prestaje naše prijateljstvo ukoliko mi to ne učini. Nakon toga počinje da izbegava moje pozive -naveo je u pisanoj izjavi Opačić.

Piše roman u zatvoru

Opačićevo ime vezuje se za mnoga imena iz sveta politike. Sa Vukom Draškovićem je 1990. organizovao miting u Sremskim Karlovcima, a bio je prijatelj sa mnogim tada opozicionim političarima- Nenadom Čankom, u čijem je obezbeđenju bio, a čuvao je Miodraga Isakova i Gordanu Čomić. Poznavao je i Zorana Đinđića, koga je posle bombardovanja 1991. dočekao na aerodromu Surčin. Na suđenju je izjavio da je politički zatvorenik jer je Dušan Mihajlović želeo da se osveti Čanku i zato je tražio njegovu smenu posle premijerovog ubistva. Tada je izjavio i da je u oktobru 2000. sredio susret Đinđića i Milorada Ulemeka Legije. Njegova supruga Jasmina tvrdi da je pritvoren jer "mnogo zna". Opačić u zatvoru dnevno čita po jednu knjigu, uglavnom istorijske i biografske romane, a kako je za Evropu izjavila njegova supruga, piše i roman koji će imati mnogo biografskih elemenata.

Tada mu je, tvrdi, bilo sumnjivo što Spasojević i njegova ekipa ne borave u raskošnom zdanju u Šilerovoj, pa ga je pitao o čemu je reč i čemu svi ti silni stanovi po kojima se kriju.
- Spasojević mi je samo kratko rekao da policija ima nalog da ih "digne". Ophrvan bolom za Uglješom, nisam dublje razmišljao i prihvatio sam to samo tako. Ali zato Dušan, plašeći se moje pronicljivosti i znajući moju rešenost da se domognem Đure Mutavog, nije želeo da rizikuje i dovode sebe u eventualnu opasnost. Da ne bi morao da me ubije, preuzeo je ove blaže mere.

Te blaže mere bile su smeštanje u zatvor uoči atentata. Svakako da mojim ostankom na slobodi nisu bili mirni, pa su pribegli tome da me pritvore. U tome im je neko sa visoke pozicije pomogao, a u prilog im je išla i neshvatljiva naivnost i nedoslednost novosadskog MUP. Na ovaj način novosadski MUP i Tužilaštvo su im, verujem nesvesno, pomogli da neometano ostvare svoj plan i ubiju premijera-tvrdi Opačić, čiju će žalbu na presudu danas razmatrati Vrhovni sud Srbije.

Priredila: D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

18:17h

Nenad Opačić: Sklonjen sam pre ubistva Đinđića

18:25h

Dvoje ranjeno u pucnjavi u Kragujevcu

18:33h

Podgorica: Moldavka skuplja od Monike
   


     


FastCounter by LinkExchange