[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Privatni vlasnici benzinskih pumpi danas bi trebalo da se dogovore sa Vladom Srbije o svojim zahtevima

Gužve za gorivo sve veće

BEOGRAD - Sve su duži redovi na benzinskim pumpama NIS-a i sve je manje goriva, pošto i dalje traje blokada pančevačke i novosadske rafinerije. Gorivo do NIS-a dolazi samo putem železnice i reke, što nisu dovoljne količine za potrebe naših vozača, koji po pola sata i duže čekaju ispred pumpi. Već šesti dan više od 100 privatnih pumpi zatvoreno je zbog protesta njihovih vlasnika.

Iako se očekivalo da će se protest privatnih vlasnika benzinskih stanica smiriti i da će blokada prestati, posle sastanka sa ministrima Radomirom Naumovim i Velimirom Ilićem u petak do toga još nije došlo. Situaciju je dodatno zaoštrila i izjava ministra Naumova, koji je u subotu rekao da neće pregovarati sa privatnicima, dok ne deblokiraju rafinerije.

- Država ne može da podlegne uticaju jedne grupe ljudi i da dozvoli stvaranje haosa na tržištu, jer ima načina da se razreši problem blokade rafinerija. Vlada Srbije neće pregovarati sa privatnim prometnicima naftom, ako do ponedeljka ne deblokiraju ulaze u rafinerije u Pančevu i Novom Sadu - izjavio je Naumov, ali je juče za Glas objasnio da mediji nisu tačno preneli njegovu izjavu.

Naumov najavio veće cene struje

Ministar Naumov najavio je da će cena električne energije naredne godine sigurno biti korigovana, rekavši da realna cena još nije postignuta, prenosi Beta. On je rekao da je za određivanje realne cene električne energije potrebna makroekonomska analiza, uz uvažavanje socijalnog stanja.
Vlada i EPS zajedno će odlučiti kada će i koliko naredne godine biti korigovana cena električne energije.
"Tim pre što ističe vreme kada smo taj trošak u kućnom budžetu mogli da ostavimo sa strane i prolongiramo, jer nam je bilo važnije da platimo račun za mobilni telefon", rekao je Naumov.

Blokade i uslovi

Radikalizacija protesta privatnika podrazumevala bi blokadu saobraćajnica u zemlji, kao i blokadu NIS-ovih skladišta. Privatnici su najavili i otpuštanje radnika, kojih trenutno ukupno ima oko 10.000. Njihovi zahtevi su povećanje marže do 10 odsto i dobijanje ravnopravnog statusa sa NIS-ovim pumpama.

- Razgovori bi trebalo da se održe danas, ali će se o tome prethodno na kolegijumu izjasniti vlada. Čak i da su njihovi zahtevi opravdani, ne mogu se na taj način boriti za svoje ciljeve i interese. Sigurno je da se neće ponoviti "borska" blokada, jer država ima načina da reaguje - rekao nam je Naumov.

S druge strane, iz NIS-a upozoravaju da bi u Srbiji uskoro moglo doći do potpune obustave isporuke naftnih derivata.
- To bi se moglo dogoditi ako državni organi uskoro ne stvore uslove za nesmetani rad rafinerija u Novom Sadu i Pančevu. Situacija je alarmantna, pošto već šest dana privatni prometnici naftnim derivatima, blokiraju rafinerije. NIS je preduzeo vanredne mere da bi obezbedio dovoljno goriva i angažovao je maksimalan broj ljudi. Prodaja na pumpama znatno je uvećana - kaže za Glas šef službe za odnose sa javnošću NIS-a Tomislav Mićović.

Privatne "pumpadžije" očekuju da će se za danas zakazani sastanak u 10 sati u Ministarstvu energetike održati i da će se bez većih problema dogovoriti sa Naumovim.
- Po dogovoru dolazimo u ministarstvo i probleme ne očekujemo, pošto nam je Naumov rekao da smo u pravu, kao i ministar Ilić. Ukoliko se ne dogovorimo, ostaćemo gde smo. U radikalizaciju protesta nećemo krenuti, sem u slučaju da policija prva krene na nas i da pokuša da nas rastera. Mislimo da nema razloga da radikalizujemo naš protest - kaže za Glas Miloš Lukić, jedan od članova pregovaračkog tima vlasnika privatnih benzinskih stanica.

Član Koordinacionog odbora privatnih prometnika naftom Milan Rakić kaže da njihov protest ne ugrožava ničiju bezbednost i da je saradnja sa policijom i rafinerijama izuzetno korektna. Mićović je još naveo da bi uskoro moglo doći i do potpune obustave isporuke nafte i naftnih derivata, što bi ostavilo nesagledive posledice po društvo.

Vlasnici privatnih pumpi jedino su dopustili da se iz rafinerija izveze lož ulje i mazut, pa se problemi sa grejanjem stanova ne očekuju.

V. S. - A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:02h

Gužve za gorivo sve veće

17:10h

Najjače svetske valute "padale" u odnosu na dinar

17:18h

Aranđelovac: Prva Skupština "Knjaza Miloša"

17:26h

Labus: Nema razloga za strah od uvođenja PDV-a

17:33h

Kostolac: Ušteda na kopovima milion evra

17:41h

Elektroprivreda Srbije proizvodi rekordno
   


     


FastCounter by LinkExchange