[an error occurred while processing this directive]  

LOOPIA

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Set zakona o zaštiti životne sredine izmeniće dosadašnju praksu

Ekološke dozvole i

za sva ministarstva

Inspektori kažu da najviše đubreta ima oko pijaca - tokom cele godine

BEOGRAD - Najveći značaj četiri usvojena zakona o zaštiti životne sredine je povezivanje svih ministarstava u ovoj oblasti jer će saglasnosti od Ministarstva nauke i zaštite životne sredine ubuduće morati da traže svi resori.

- Ministarstvo zdravlja moraće da poradi na problemu različitih vrsta otpada, Ministarstvo poljoprivrede neće moći da koristi prirodni resurs - vodu bez odgovarajuće provere mogućnosti za eksploataciju. Rudarstvo i energetika moraće da provere kapacitete korišćenja energenata i mineralnih sirovina, objašnjava gradski sekretar za zaštitu životne sredine Branislav Božović, napominjući da industrija neće morati sve da "počisti" odmah, ali će morati da ispoštuje rokove koji joj budu određeni.

Drugu prednost paketa zakona, Božović vidi u "spuštanju" nadležnosti sa republičkog na lokalni nivo, posebno kad je reč o kontroli, prilikom ekoloških udesa.
- Sve manje fabrike, pogoni, čak i zanatske radnje biće pod kontrolom lokalne uprave koja će im davati saglasnosti, navodi gradski sekretar, uz napomenu da će visinu budućih kazni za prekršaje u ovoj oblasti određivati Republika - dok ne bude donet zakon o glavnom gradu.

Leva obala Dunava kao deponija

Palilula, najveća opština u Srbiji koja se prostire na 45 hektara, muku muči sa levom obalom Dunava. Opštinari se žale da su samo dva dana posle letošnjeg čišćenja obale radnici gradske čistoće i komunalni inspektori zatekli istu sliku - smetlišta na svakom koraku. U poslu su zatekli i dvojicu na traktorima s prikolicama koji su istovarali gomilu kabastog smeća i šuta.

Delovanje gradskih inspekcija još je ograničeno niskim kaznama i nedostatkom ovlašćenja. Komunalna inspekcija vodi računa o čistoći grada na osnovu gradskih odluka o uređenju prestonice - u njenoj nadležnosti je kažnjavanje pljuvanja, bacanja đubreta i opušaka, ali i čistoća izloga, reklama, tendi...

- Ove godine je izrečeno 750 kazni, što mandatnih, što prekršajnih prijava - navodi pomoćnik gradskog sekretara za komunalni nadzor Miodrag Joksimović, uz napomenu da čitav posao inspekcije zavisi od pomoći policije.
- Prijavljuju ljudi da je ovaj ili onaj bacio kesu sa đubretom ili čak flašu sa terase, ali nama su vezane ruke. Preostaje nam da organizujemo stražarsku službu s fotoaparatima ili da se okrenemo školi i učimo decu kulturi - priča Joksimović.

Komunalni inspektori kažu da najviše đubreta ima oko pijaca - u svim sezonama, dok zelene površine redovno "đubre" kućni ljubimci. Na preglasnu muziku iz zone kafića žale se stanari okolnih zgrada, ali ona ne prestaje jer su kazne suviše male.
- Sve dok kazna bude više stimulativna, a manje vaspitna, zagađivači će se ponašati neodgovorno - ukazuje Božović.

T. Kaluđerović


vesti po rubrikama

^društvo

16:14h

Set zakona o zaštiti životne sredine izmeniće dosadašnju praksu

16:21h

Dragan Đilas: Obezbeđen novac za dug Srba na Kosovu

16:29h

Mediji mogu da raspiruju etničke sukobe

16:37h

Novogodišnja poruka Samostalnog sindikata SCG

16:45h

Romi traže da se njihova deca strože ocenjuju u školama

   


     


FastCounter by LinkExchange