[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Branko Radičević iz Zemuna

Branko Radičević bio je po rođenju Brođanin i Slavonac a po detinjstvu i mladosti Zemunac i Sremac. Otac mu je bio u Brodu carinski činovnik i tu se Branko 18. marta 1824. rodio.

Godine 1830. premešten je Todor Radičević iz Broda u Zemun. Sa sobom je doveo i Branka, koji je tada tek šest godina imao. I tu u Zemunu proveo je Branko najlepše svoje doba. U tom dobu pošao je oktobra 1830. godine u osnovne škole, koje je prota zemunski Jeftimije Ivanović vrlo digao i u srpskom duhu držao, a Vasilije Vasiljević održavao.

Branko je išao u školu ne znajući da u Zemun Vuk Stefanović često dolazi, tu kod Vasilija Vasiljevića ručava, da je počeo kupiti narodne pesme i 1818. izdao Rečnik srpskog jezika. Možda mu je koji put u oči upao sakati čovek sa crvenim fesom, kome je drugu nogu štula zamenjivala. Branko je u to doba bio sedam-osam godina star a Vuku je bilo oko 45.

Starima i konzervativnim Zemuncima se on nije dopadao. Hteo je "'rusiti' pravoslavije i debelo 'jer' i uvađati neku jotu." Ali, kolonija jotovaca bivala je sve veća. Vasa Vasiljević, ugledan trgovac, radio je na njenom širenju i sa zemunskom košavom osećao se neki dah novog vremena i tanki miris "jote".

U ovome prelomu proveo je Branko Radičević u Zemunu, ne imajući ni pojma čemu se ljudi bore i kakve se ideje u mestu i narodu šire. Jota je bila u školi zabranjena i teško učitelju koji bi se usudio "da na crnu tablu napiše 'jotu'" i đacima kaže da taj "kratki reč", ta velika "zapjati" znači početak novog doba u književnosti.

Sve se to u Zemunu zbivalo, kada je carinski službenik Todor Radičević u zemunski "kontumac" (današnji varoški perivoj pred Gimnazijom) pregledao robu sa Balkana i odmerivao carinske takse, a u Nikolajevskoj školi njegov sin Aleksa, kasnije Branko, u skamijama slušao kako učitelj predaje predmete i traži priliku da rasejane đake kazniti može. Prut i batine bile su u to doba pedagoška sredstva, da se bolje pamti.

U srpskim, nemačkim školama zemunskim proveo je Branko punih pet godina (1830-1835) i naučio toliko da je otac njegov mogao pomišljati da ga u gimnaziju pošalje. Od Zemuna pa do Karlovaca, gde je bilo gimnazije, moglo se za jedan dan stići kolima. Mogao je u Karlovce dolaziti i Branka nadzirati, koji je bez matere i slabunjav bio. Ruža, mati Brankova, bila je 1. aprila 1833. umrla, a od ovog doba bio je, takoreći, sam sebi ostavljen. Pune dve i po godine bila je kuća Todora Radičevića prazna, dok najposle i Branko iz Zemuna ne ode. To je bilo početkom 1835.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:14h

Stanari zgrade u Gandijevoj 33a godinama ne mogu da se izbore s brojnim problemima

22:21h

Radovi u Dnevnoj bolnici za cerebralnu paralizu privode se kraju

22:29h

Prva "Metro" prodavnica u Srbiji otvoriće vrata 05. 01. 2005. u 6 sati

22:37h

Promocija kalendara "Želim..." u organizaciji kuće Novo nordisk

22:45h

Udruženje urbanista Srbije rešava problem saobraćaja

22:52h

Akcija: I siromašni imaju pravo na računar

23:01h

Upoznajte Beograd: Branko Radičević iz Zemuna

23:14h

Gradske vesti: Pretučen novinar Glasa

23:22h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije

 


     


FastCounter by LinkExchange