[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Promocija kalendara "Želim..." u organizaciji kuće Novo nordisk

Deca s dijabetesom

Akcija je pokrenuta da bi bolesni mališani lakše prevazišli strah. Iskustva drugih mogu biti dobar vodič onima koji se tek suočavaju sa problemom

Želim da postanem uspešan čovek, želim da postanem košarkaški trener, želim da upišem Elektrotehnički fakultet, želim da mama manje brine... - samo su neke od želja ispisanih na kalendaru "Želim" za predstojeću 2005. godinu u organizaciji danske farmaceutske kuće Novo nordisk.

Kalendar sadrži dvanaest autentičnih svedočenja dece obolele od dijabetesa i juče je promovisan oboleloj deci i njihovim roditeljima u holu bioskopa Roda internacional.
Cilj ovog projekta je da se prevaziđu strah i zbunjenost kada mališani saznaju od čega boluju, jer ova bolest ne treba da bude prepreka u ostvarivanju životnih ciljeva.

Naravno, životne priče svih obolelih nisu mogle da stanu na dvanaest strana ovog kalendara. Na žalost, obolele dece ima mnogo više. Desetogodišnja Nina Novaković, koja je u pratnji majke i brata došla na promociju, dejabetes je dobila u šestoj godini.

- Primetila sam da dete češće pije vodu, menja raspoloženje, često mokri, imala je i zatvor... U Tiršovoj su joj uradili sve analize i ispostavilo se da ima visok šećer, čak 35. Od tada su prošle četiri godine, Nina i dalje redovno prima insulin, ujutro i uveče, pridržava se dijete, tako da sada šećer osciluje od 7 do 10. Bolest je normalno prihvatila, savesna je i odgovorna, a svi u kući smo se prilagodili njenom režimu ishrane. Imala je sreću, za razliku od druge obolele dece, da ima divnu učiteljicu, drugare u razredu koji joj pomažu - ispričala nam je majka ove devojčice.

Dijabetes ne smeta ovoj devojčici da bude najbolji đak u školi, da trenira borilačke veštine i da mašta o svetskoj slavi koju kao glumica želi da postigne.
Trude se ovi mališani, naravno i njihovi roditelji, da nastave normalno da žive. Uz redovnu kontrolu i odgovarajuću terapiju to im polazi za rukom.

Zatečeni i zbunjeni bili su roditelji Dušana Radosavljevića, kada su saznali da im trogodišnji sin ima dijabetes. Majka je iskrena i kaže da i danas, posle devet i po godina od tog saznanja, ne može da se pomiri s tim.
- I sada sam stalno pod stresom, napeta. Imala sam problema i sa Dušanom jer je odbijao da ide na kontrolu. Strahovao je da će ostati u bolnici. Sada je sazreo i to dobro podnosi - kaže Dušanova mama.

Ovaj dečak kaže da će jednog dana postati fudbalski menadžer, redovno ide u školu, trenirao je boks i naravno slama srca svojim vršnjakinjama.
Mališanima je juče posle koktela i druženja u holu bioskopa "Roda"prikazan i avanturistički animirani film "Polar ekspres".

S. Tanasić


vesti po rubrikama

^Beograd

22:14h

Stanari zgrade u Gandijevoj 33a godinama ne mogu da se izbore s brojnim problemima

22:21h

Radovi u Dnevnoj bolnici za cerebralnu paralizu privode se kraju

22:29h

Prva "Metro" prodavnica u Srbiji otvoriće vrata 05. 01. 2005. u 6 sati

22:37h

Promocija kalendara "Želim..." u organizaciji kuće Novo nordisk

22:45h

Udruženje urbanista Srbije rešava problem saobraćaja

22:52h

Akcija: I siromašni imaju pravo na računar

23:01h

Upoznajte Beograd: Branko Radičević iz Zemuna

23:14h

Gradske vesti: Pretučen novinar Glasa

23:22h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije

 


     


FastCounter by LinkExchange