[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Kako da odgovarate na dečja pitanja o seksu i "izvesnim" delovima tela

Samo iskreno,

bez ulepšavanja

Mala deca su majstori za postavljanje pitanja zbog kojih njihovi roditelji počinju da se vrpolje i preznojavaju. Među najteža svakako spadaju ona o seksu i delovima tela čija se imena u "pristojnom" društvu obično ne pominju. Ako i sami imate dete koje je "tek izašlo iz pelena", znajte da ćete rečenice tipa "Mama, gde je tvoja piša?" verovatno čuti ranije nego što očekujete, i po svoj prilici u momentima koji nisu posebno zgodni. Zato nije na odmet da pogledate kakvu "politiku" u ovoj stvari roditeljima preporučuje poznati američki dečji psihijatar Stiven Etkins.

Ovaj doktor kaže da je najbolje da na pitanja vašeg mališana o polnim razlikama i seksualnosti odgovarate iskreno i bez ikakvog ulepšavanja. Razgovore na ovu temu trebalo bi da vodite od njegove treće godine, kako bi mu pomogli da postane svestan svih delova svog tela, i da se oseća udobno u svojoj koži. Etkins savetuje da koristite "naučni jezik" kada imenujete delove tela, odnosno prave, odgovarajuće reči, da dete ne bi počelo da koristi pogrešne, ili one vulgarne koje će sigurno čuti na ulici.

Ako ipak upotrebi neku uvredljivu žargonsku reč, smesta ga prekinite, i recite mu da se u vašoj kući takav govor "računa" kao loše ponašanje. A ukoliko se desi da vam pred gomilom ljudi uputi pitanje zbog koga bi najradije propali u zemlju, potrudite se da ne reagujete ljutito, ili da pokažete da ste posramljeni. Odgovorite mu tako što ćete mu pružiti ispravnu informaciju. Zatim mirno kažite da se o takvim stvarima govori samo kod kuće i u lekarskoj ordinaciji.

Jednostavno i direktno

- Ako se nekada dogodi da je vaša devojčica ili dečak u kupatilu dok vi izlazite iz kade, i počne da postavlja pitanja o vašem telu, postupite onako kako vam nalaže "unutrašnji glas", poručuje Etkins. Ako vam je neprijatno da pred detetom budete goli, kasnije uzmite neku enciklopediju i pokažite mu one delove tela za koje je zainteresovan. A ako vas ova situacija ne zbunjuje, odgovorite na pitanja jednostavno i direktno.

Doktor Etkins podseća da roditelje najčešće užasne pitanje "Odakle dolaze bebe?", i dodaje da dete treba pažljivo saslušati da bi se shvatilo šta ono zapravo želi da zna. Odrasli uvek pomisle da njega zanimaju detalji vezani za začeće, ali ono možda pokušava da sazna nešto drugo, recimo to u kojoj je bolnici rođeno. Zbog toga nežno i strpljivo zapitkujte svog mališana, pokušavajući da otkrijete šta ga u stvari interesuje.

Prilagodite odgovore uzrastu

I nemojte da ga zaspete podacima koji su suvišni u njegovom uzrastu. "Bebe dolaze iz majčinog stomaka" je prvi odgovor koji treba da date na "nezgodno" pitanje. Nastavite sa objašnjenjima samo u slučaju da dete bude zbunjeno ovakvom informacijom. Da pomisli, na primer, da je neka trudna žena progutala svoju bebu. Tada počnite da mu pričate kako bebe dospevaju u stomak, i činite to na najjednostavniji mogući način. Konkretniji i živopisniji "izveštaj" ostavite za kasnije, ali obavezno naglasite da vam je drago što je pitanje upućeno vama, a ne nekom drugom.

Stiven Etkins takođe savetuje da svom sinu ili ćerki kažete da vaše porodične razgovore o seksualnosti i telu ne treba da prenosi drugoj deci. Objasnite da su to stvari o kojima svaki mališan treba da priča sa svojim roditeljima. Isto tako, ako vaš mala devojčica ili dečak vrlo slobodno iskazuje svoju naklonost prema drugoj deci, odnosno redovno pokušava da ih poljubi ili pomiluje, morate da govorite o tome da takvi gestovi ne prijaju svima. Popričajte s detetom i o razlici između "prikladnog" i "neprikladnog" dodirivanja, i sugerišite mu da kaže "ne" kada njega neko dodirne na način koji mu se ne sviđa.

Prevela S. Prokić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za nedelju

19:45h

Igra: Zajedno pričamo priču

19:55h

Deca: Samo iskreno, bez ulepšavanja

   


     


FastCounter by LinkExchange