[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Zajedno pričamo priču

Umeće pripovedanja priča je dobra vežba za mozak, naročito ukoliko se radi o zajedničkoj porodičnoj zabavi.

Šta vam je potrebno: Ništa
Kako se igra: Neko od vas započne priču, a onda posle nekoliko rečenica stane, pokaže na sledećeg igrača po slobodnom izboru, a on mora da nastavi sa pripovedanjem. Zabavnije je ukoliko se sve odigrava brzo. Što je priča luđa, to bolje.

Signali

Šta vam je potrebno: Ništa
Kako se igra: Svaki igrač može da smisli po jedan znak (salutiranje sa obe ruke, hvatanje za uši sa obe ruke, jednom rukom se drži za nos, a drugu digne u vazduh, ruke prekrštene preko grudi). Prvi igrač počinje time što kaže:"Promena!", na šta ostali igrači moraju brzo da iazberu i naprave pokret po izboru. Ako urade isto, prvi igrač osvaja jedan poen i počinje igru ispočetka. Ako nijedan pokret nije isti, drugi igrač počinje. Prvi igrač koji osvoji tri poena je pobednik.

Mama, pusti me da se igram!

Za decu je igra bez nametanja vremenskih i sadržajnih ograničenja veoma važna. Dok se igraju oni pune baterije za obaveze koje ih svakodnevno "napadaju" sa svih strana, naročito poslednjih godina kada roditelji sve više rade, pa slobodno vreme svojih mališana popunjavaju različitim vrstama kurseva i časova. Naravno, nije loše upisati dete na neki sport ili jezik, ali vodite računa da ono samo kaže šta mu se sviđa.

Nemojte preterivati sa aktivnostima. Nije neophodno da svaki trenutak dana bude pomno isplaniran i popunjen. Deci treba sloboda, a kada je osete, sigurno će poželeti da se igraju. Uostalom pomislite samo na to kako će vrlo brzo biti preplavljeni obavezama koje nameće sam život.

Zato ih rasteretite koliko god možete. Za sve postoji svoje vreme i bolje je da budu zaista dobri u jednoj stvari koju rade, nego loši u pet koje ste im nametnuli vi ili okolina. I na kraju, ako malo vremena provodite sa detetom i mislite da zbog silnih obaveza koje ima ono neće osetiti da mu nedostajete, varate se. Nijedan jezik, sport, čas crtanja, plesa ili glume ne može da zameni potrebu za igrom i maženjem. Zato obucite trenerku, sedite na pod i pustite da vas oni uvuku u svet igre.


I. S.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za nedelju

19:45h

Igra: Zajedno pričamo priču

19:55h

Deca: Samo iskreno, bez ulepšavanja

   


     


FastCounter by LinkExchange