[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Moguće sankcije protiv Sudana

JOHANESBURG - Američki predsednik Džordž Buš potpisao je zakon koji mu omogućava da uvede sankcije protiv Sudana, zemlje u čijoj je zapadnoj provinciji Darfur već stradalo najmanje 70.000 stanovnika afričkog porekla, dok je preko milion i po primorano u zbeg.

Zakonom je, kako su javile afričke radio stanice, otvorena mogućnost za zabranu putovanja za sudanske državne, vojne i partijske funkcionere i "zamrzavanje" njihovih bankovnih računa u inostranstvu. SAD su istovremeno pozvale druge zemlje da slede američku akciju.

Novom uredbom se takođe predviđa izdvajanje 300 miliona američkih dolara za mirovne akcije u Darfuru, gde je dosad stiglo oko 1.000 od predviđenih preko 3.200 afričkih "plavih šlemova". U dobro obaveštenim krugovima, na koje se pozivaju mediji, tvrdi se da pokušaj Vašingtona da "progura" usvajanje rezolucije o sankcijama protiv Sudana u Savetu bezbednosti UN nailazi na odbijanje Kine i Rusije.

Američki Kongres je već ocenio da se u Darfuru, provinciji veličine Francuske, sprovodi genocid nad stanovnicima afričkog porekla za koji se krive vlast u Kartumu i "džandžavidi", pripadnici arapske milicije. Generalni sekretar UN Kofi Anan je priznao da dosadašnje međunarodne akcije u cilju rešavanja opasne krize u Darfuru nisu dale željene rezultate i založio se za odlučnije preispitivanje delovanja svetske organizacije u toj provinciji.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:46h

Bolest Juščenka i Arafatova smrt oživeli strah od trovanja

17:53h

Pretnje terorističkim napadima uoči Božića i Nove godine

18:01h

Moguće sankcije protiv Sudana

18:10h

Kijev: Kučma poziva na pomirenje

23:21h

Ankara: Otkup za brodovlasnika 25 miliona dolara
        


FastCounter by LinkExchange