[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pretnje terorističkim napadima uoči Božića i Nove godine primoravaju zemlje da pojačaju bezbednost

Al kaida ne odustaje od

reprize "11. septembra"

Indonezija već dobila upozorenje da se sprema "božićni vatromet", a cela Evropa pojačava sistem sigurnosti

DžAKARTA/ VAŠINGTON - Sa božićnjim i novogodišnjim čestitkama ovih dana su krenula i upozorenja o pripremama bombaških napada kojima bi se mogla pokvariti predstojeća slavlja na mnogim meridijanima sveta, odavno zaplašenog terorizmom. Na paniku izazvanu pretnjom o podmetnutoj bombi na stadionu u Madridu, nastavile su se vesti sa raznih strana o pripremama novih zločina.

Indonezija je već dobila upozorenja iz više zemalja da teroristi na njenom tlu spremaju "bombaški vatromet" uoči Božića i Nove godine. Ciljevi bi, prema tim informacijama, trebalo da budu prvenstveno objekti zapadnih država, koji su i ranije bili mete stravičnih udara. Policija u Indoneziji je već u stanju vanredne pripravnosti, a kao potencijalni izvršioci napada označeni su pripadnici regionalne islamske mreže Džeme islamije, povezane sa Al kaidom.

SAD, Velika Britanija, Japan i Australija su već preporučile svojim građanima na ne putuju u Indoneziju. Kao dokaz za ozbiljnost situacije može se uzeti odluka australijske aviokompanije "Kvantas" da vrati novac putnicima koji odustanu od odlaska na indonežanska ostrva. Direktna pretnja stigla je lancu "Hilton" hotela u Indoneziji, oko kojih je policija uspostavila sigurnosne prstenove.

Pobunjenici u Iraku se zaklinju da će pojačati akcije s ciljem da spreče održavanje izbora planiranih za kraj januara, što okupacionim snagama ne daje mogućnost za predah ni u prazničnim danima kojima se obeležava finiš 2004. godine, čije je najupečatljivije obeležje bio terorizam. Zvaničnici Novog Zelanda, ističući da imaju "pouzdane informacije", ukazuju da teroristi planiraju seriju napada u azijsko-pacifičkom regionu. Mnoge zapadne ambasade su, zbog toga, pojačale obezbeđenje.

Grčku, omiljenu destinaciju svetskog džet-seta u danima "randevua" sve godine, upravo okončana drama sa taocima je navela da u pripreme za dolazeća slavlja uključi i jačanje mera bezbednosti, koje su se pokazale vrlo efikasnim u vreme minulih Olimpijskih igara.

Cela zapadna Evropa, po tradiciji, pojačava sistem sigurnosti uoči božićnjih i novogodišnjih praznika, čije je obeležje povećan broj putovanja, odnosno velike gužve u svim vrstama saobraćaja.

To rade i Amerikanci kod kojih je strah od terorizma maksimalno pojačan od 11. septembra 2001. godine, kada je Al kaida napala njihove gradove. Da su interesi SAD i dalje glavna meta svetskih terorista, Amere je podsetio i nedavni napad na njihov konzulat u Saudijskoj Arabiji, kada je bilo mrtvih i ranjenih.

Ekspert za antiterorizam Džonatan Stivensom kaže da su SAD pojačanim sistemom bezbednosti umanjile šanse Al kaide da naprave reprizu 11. septembra, ali upozorava da sledbenici Osame bin Ladena od toga nisu odustali i da planiraju udare na "mekše tačke", a to su američki interesi i objekti u svetu.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:46h

Bolest Juščenka i Arafatova smrt oživeli strah od trovanja

17:53h

Pretnje terorističkim napadima uoči Božića i Nove godine

18:01h

Moguće sankcije protiv Sudana

18:10h

Kijev: Kučma poziva na pomirenje

23:21h

Ankara: Otkup za brodovlasnika 25 miliona dolara
        


FastCounter by LinkExchange