[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bolest Juščenka i Arafatova smrt oživeli strah od trovanja, od čega su patili mnogi svetski lideri

U hranu im stavljali

živu, botul i arsenik

Poučen sopstvenim iskustvima, Kastro je više puta upozoravao rumunskog predsednika. Nikolaea Čaušeskua da će CIA pokušati da ga otruje, najverovatnije preko odeće

BEOGRAD - Da li su Viktor Juščenko i Jaser Arafat žrtve trovanja nekim "omiljenim sredstvom" Bordžija ili ruske KGB i američke CIA za uklanjanje protivnika - nije poznato, ali će njihovi slučajevi sigurno oživeti strahovanja od kojih su patili mnogi svetski lideri, uključujući Tita i Nikolaea Čaušeskua, ali i druge, izvan bivše ideološki istočne hemisfere. Bivši sekretar kabineta palestinskog lidera ponovo je ovih dana oživeo špekulacije o tome da je Arafat otrovan. Ahmed Abdelrahman tvrdi da je Arafat otrovan pre godinu dana, u svom štabu u Ramali, prilikom posete navodnih pristalica.

Povraćao posle rukovanja

- Nešto čudno se dogodilo Arafatu" kada se "rukovao sa oko 30 ljudi, a potom otišao da povraća... Bio je to trenutak posle koga je zdravlje predsednika počelo polako da se pogoršava - izjavio je Arafatov saradnik za Al Hajat, list koji izlazi u Londonu. Lekari francuske vojne bolnice kraj Pariza, u kojoj je Arafat umro, nisu jasno rekli šta je dovelo do fatalnog ishoda.

Kad je o reč o Juščenku, vođi opozicije u Ukrajini, jedan od njegovih lekara u Beču Dr Mihael Cimfer je izjavio da su rezultati analiza pokazali da je otrovan dioksinom TCDD (tetrahlorodibenzodioksinom), koji je jedan od najopasnijih. On je poznat i pod nazivom "dioksin iz Seveza" zbog ekplozije koja se u tom italijanskom gradu dogodila 1976. godine u jednoj fabrici hemijskih proizvoda. Sam Juščenko je rekao da su se prvi simptomi trovanja pojavili posle 5. septembra i večere sa rukovodstvom ukrajinske tajne službe, naslednice KGB-a.

Prema njegovoj izjavi, na toj večeri su bili šef Državne bezbednosne službe Ukrajine Ihor Smeško i njegov zamenik Volodimir Satsik. Njih dvojica su demantovali sumnje Juščenka. Učinila je to i Uprava SBU, u saopštenju objavljenom na svom veb-sajtu, u kome tvrdi da "nema nikakve veze sa pogoršavanjem zdravlja Juščenka".

Otrov u cigaretama

Sličnih slučaja ima na svim meridijanima. U Maleziji, bivši zamenik premijera Anvar Ibrahim, kome se sudi zbog optužbi za sodomiju, u septembru je, navodno, otrovan arsenikom. Anvarov advokat je kazao da je u uzorku urina optuženog, koji je tajno iznet iz zatvora i analiziran u jednoj laboratoriji u Melburnu, pronađen visok nivo arsenika. Suđenje je privremeno obustavljeno, a Anvar je prebačen u zatvorsku bolnicu, gde se još oporavlja.

Čečenski premijer Anatolij Popov primljen je krajem septembra 2003. u bolnicu zbog visoke temperature i akutnih bolova. Članovi njegovog obezbeđenja tvrdili su da je Popov otrovan, ali lekari su izjavili da je premijer pojeo neku pokvarenu hranu i da nema nikakvih dokaza da je namerno trovan.

Početkom 60-ih godina, CIA je, navodno, dva puta pokušala da otruje kubanskog lidera Fidela Kastra, u oba slučaja koristeći snažni otrov botul, koji je stavila u njegove cigare. Poučen sopstevnim iskustvima, Kastro je više puta upozoravao rumunskog predsednika Nikolaea Čaušeskua da će CIA pokušati da ga otruje, najverovatnije preko odeće. Čaušesku je ozbiljno shvatio upozorenja svog kolege, i ne samo što je izbegavao da se rukuje, već je jedna specijalna vojna jedinica za njega svakog dana šila novo odelo. Kastro je i dalje na čelu Kube, a Čaušesku jeste izbegao trovanje, ali ne i streljački vod.

Tito bio obazriv

Američki list "Perspektive u biologiji i medicini" objavio je 2001. godine članak u kojem je naveo da je Abraham Linkoln, pre nego što je postao predsednik SAD, bio sistematski trovan živom, ali je uspeo da se oporavi.

Linkoln je, prema autorima članka, jednom nedeljno pio "plave pilule", koje su sadržavale živu. Lekari su ih u to vreme često prepisivali pacijentima koji su patili od hipohondrije ili melanholije. A što se tiče pokojnog jugoslovenskog vođe Josipa Broza Tita, priča se da je hrana koja je njemu spremana servirana prvo drugima - za probu.

 

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:46h

Bolest Juščenka i Arafatova smrt oživeli strah od trovanja

17:53h

Pretnje terorističkim napadima uoči Božića i Nove godine

18:01h

Moguće sankcije protiv Sudana

18:10h

Kijev: Kučma poziva na pomirenje

23:21h

Ankara: Otkup za brodovlasnika 25 miliona dolara
        


FastCounter by LinkExchange