[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Na skupu ufologa u SAD prikazani prvi snimci svemirskog broda

Leteća cigara bez krila

Na Međunarodnom skupu ufolologa, nedavno održanom u SAD, predstavljeni su jedinstveni fotografski snimci koji su napravljeni mnogo ranije nego što se pojavio izraz "nepoznati leteći objekat" ili "leteći tanjir" za označavanje NLO.

Američki list Njujork džerald 12. aprila 1897. objavio je vest: "Volter Mekejn, nedaleko od Čikaga, dva puta je snimio svojim fotografskim aparatom predmet koji je, po njegovom mišljenju, neobičan vazdušni brod bez krila. Njegov gornji deo sastojao se iz obloge oblika cigarete ispod koje se nalazila kabina od nekog belog metala". Međutim, smatra se da je istorija praćenja NLO počela u leto 1947. kada se, navodno, u SAD srušio leteći tanjir s pilotima. Novine su bile zatrpane naslovima tipa "leteći tanjiri napadaju Detroit".

Ubrzo se ispostavilo da su NLO i ranije "upadali u objektiv", no kako tema "vanzemaljaca" nije bila popularna, ni ti snimci nisu dobili širi odjek. U aprilu 1929. Kanađanin Edvard Plajn, vlasnik pilane, snimio je čudnu pojavu. S njim je bila šestogodišnja ćerka Keti. Ona se seća da je bilo vedro vreme i da je "čula obrušavanje", da je zemlja zadrhtala, a nebom proletelo nešto tamno, što je podsećalo na ogromni kamen.

Njen otac je uspeo da to snimi za istoriju. U leto 1932. u Ohaju Džordž Šaton odlučio je da se fotografiše pored svog novog automobila. Njegova supruga nije primetila ništa neobično, a "tajanstveni tanjir" je slučajno "uleteo" u njen kadar. I u SSSR-u je bilo snimaka NLO. Penzioner službe unutrašnjih poslova Sergej Golubjev iz grada Zarečni sakuplja razglednice s pogledom na Gurzuf. Nedavno je skenirao kolekciju.

"I gle", piše Golubjev, "maksimalno uvećavajući razglednicu na monitoru, na fotografiji od 28. avgusta 1930. ugledao sam nepoznati objekat na vedrom nebu". Na gornjem delu snimka, istočno od zaliva i tačno nad planinom, stajalo je nešto okruglo i spljošteno u obliku zrna sočiva. Da nije to "leteći tanjir", pitao se.

Odmah je odbacio mogućnost da se radi o oštećenom snimku. U vreme kada je razglednica rađena, 1930-ih godina prošlog veka, snimci su rađeni veoma kvalitetno.

Tanjug


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:41h

Iliju Đurića svakog jutra na radnom mestu čeka šest šoljica crne kafe

15:55h

U Srbiji vlada prava pomama za nagradnom igrom Republičkog ministarstva finansija

16:12h

Na skupu ufologa u SAD prikazani prvi snimci svemirskog broda

16:34h

Mladi Bojan Marović razgalio srca Makedonki

17:08h

Zanimljivosti: Džulija Roberts umalo da se porodi na sred ulice

 
 


     


FastCounter by LinkExchange