Dan koji počne bez mirisa prve jutarnje kafe, reći
će mnogi ljubitelji ovog napitka, kao da nije ni počeo. Nekako
se vuče, traljavi i tačno osetite da vam nešto nedostaje. Ilija
Đurić ima tu sreću da ga, čim dođe na posao, svakog jutra, ne
dočeka jedna, već barem šest šoljica sveže skuvane crne kafe.
Razlika
je jedino u tome što, umesto kazne zbog kafenisanja tokom radnog
vremena, Ilija prima platu. Pored sebe, doduše, nema komšinicu
ili koleginicu, s kojom bi uz kaficu mogao da pročavrlja, nego
papir, na koji zapisuje podatke. Jer, Ilija Đurić je po zanimanju
profesionalni degustator kafe u preduzeću "Grand", ujedno
čovek koji vam po mirisu može tačno reći da li je kafa gajena
na kopnu ili blizu mora, iz kog dela Brazila potiče, da li je
plesnjiva ili sveža...
Specijalna škola za degustatore kafe ne postoji, a Ilija skromno
dodaje da njegov posao može da radi bilo ko, jer dispozicije i
čulo mirisa imaju svi. Samo ga treba svakodnevno vežbati, a on
to čini tako što miriše teglice sa raznim eteričnim uljima i prepoznaje
njihove mirise. Ali, kaže, i ne moraju, jer je on tu da to uradi
umesto njih.
Kada mu neka firma pošalje uzorak sirove kafe, on prvo vizuelno
oceni zrna, premeri ih pomoću sita, zatim je blago preprži, samelje
na krupno i skuva. Zatim stavlja kecelju, seda za svoj okrugli
sto, oko koga su poređane tri pljuvaonice, nalik onima kod zubara
i počinje da radi.
-
Za ispitivanje uzorka potrebno je šest do deset šoljica i to staklenih,
providnih, da bi se videla boja i izgled kafe. Svaka šolja dobija
svoju oznaku i zatim počinju testovi - objašnjava Đurić i već
približava nos šoljici, toliko blizu da njegovim vrhom skoro dodiruje
blago samlevena zrna koja plutaju po njenoj površini. Zatim, kao
kad srčete čorbu, brzim pokretom, usisava kafu u usta, jer to
je najbolji način da iziritirate nepca i osetite njen ukus. Kafu
zatim, isto tako brzo i pljuje.
Priseća se Ilija, tokom krize, od 1990. do 1997. godine, niko
nije imao degustatora. A kako bi i imao, kada su uvoznici radili
po podrumima u provinciji. Sada ih ima svaka ozbiljna firma koja
se bavi kafom. A, do posla degustatora Đurić je došao, tako reći,
slučajno. Sa kafom se druži već deset godina, a u prethodnoj firmi
u kojoj je radio, takođe s kafom, često su imali pritužbe na kvalitet,
jer nisu znali kako se to ocenjuje. A, onda Iliju, koji je i pre
toga, kad prođe pored kafane, znao tačno da kaže šta se unutra
servira, poslali na obuku u Brazil.
- Bio sam tamo ukupno sedam puta i na licu mesta video kako njihovi
majstori kontrolišu kvalitet kafe, kod velikih firmi, koje to
rade godinama, jer se tako najbolje uči. Bio sam i na plantažama,
gledao uzgoj, berbu, preradu. Jer, kao što čovek koji često pije
vino, nije kvalifikovan da ocenjuje njegov kvalitet, tako ni samo
činjenica da volite kafu, ne čini od vas stručnjaka. Morate imati
predznanje, kako o načinu kontrole kvaliteta tako i o samoj biljci
arabike - komentariše Đurić.
Međutim,
ni kafa se ne može degustirati u svim uslovima, potrebno je da
bude mir i tišina, kao vam ništa ne bi odvlačilo pažnju i da prostor
bude prirodno osvetljen, jer tamna mesta sputavaju čulo mirisa.
- Zamislite sad da mi neko ovde donese slaninicu i luka, pa sve
bi mi drugo mirisalo, samo ne kafa. Ja kafu obično probam oko
deset ujutro, a dva sata pre probe kafe ne smem da pušim ili jedem.
Na ukus mi utiče i ako sam bolestan, nervozan, neispavan... -
priča Ilija.
Miris i ukus kafe zavise od područja na kom je uzgojena, jer
svako podneblje nosi svoj miris. Tako, priča stručnjak, ima područja
koja nose neki blagi ukus, ali i onih, poput Rija, koji nose jak
prodoran miris, u kom se čak nazire ukus blata i okeana.
- Zato i mi, zavisno od područja sa kog je kafa, imamo jače i
blaže, "lajt" varijante. Ima na svetu i boljih kafa
od brazilskog minasa, ali je svi u Srbiji uvozimo, jer je ona
najbolja kada se spremi na način na koji je mi spremamo - kao
tursku. Ova kafa, kada bi se, recimo, spremala kao filter kafa
u Nemačkoj, ne bi bila tako dobra - priča degustator. Pored toga
što je po ceo dan okružen kafom, Ilija tvrdi da mu se još nije
smučila. Štaviše, pije barem po pet šoljica na dan.
 |
 |
 |
Kafa
je kafa
Ilija Đurić objašnjava nam da postoje dve vrste kafe -
arabika i robusta. Arabika se koristi češće, jer je boljeg
kvaliteta, a raste na sva četiri kontinenta, koja imaju
tropsku klimu. Uzgaja se na visini od 2.000 metara, a na
mestu gde ona raste, ne uspeva ništa drugo.
- Cvet kafe nalikuje belom ljiljanu, zri tri meseca, od
maja do avgusta, a tajna dobre kafe uglavnom zavisi od toga
koliko se pažljivo bere. Najbolje je ručno, jer se tako
manje oštećuje. Pritom su najbitniji miris i ukus, a ne
veličina zrna. Jer, kad se samelje, kafa je kafa, nezavisno
od veličine zrna - komentariše Đurić.
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
A. Klarić