[an error occurred while processing this directive]  

LOOPIA

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kosovskometohijski Srbi osim o konačnom statusu brinu i o struji

Veliki odlučuju o

sudbini Kosova

Glavnu reč o konačnom statusu Kosmeta vodiće Evropska unija, SAD i NATO, uz uvažavanje stavova Rusije i Kine

BEOGRAD - Nestašice struje u srpskim enklavama i dalje su tema broj jedan na Kosovu i Metohiji. U severnom delu Kosovske Mitrovice u toku su redovne, višesatne restrikcije struje, ali i vode.

Osim o restrikcijama, koje su u ovom trenutku tema broj jedan među kosovskim Srbima, najčešće se razgovara o konačnom statusu, s obzirom da će ovo pitanje biti otvoreno sredinom iduće godine. Malo je onih koji veruju da će status biti definisan iduće godine, ali postoje strahovanja od donošenja jednostranih odluka o priznavanju nezavisnog Kosova, mimo Saveta bezbednosti, što je učinjeno u slučajevima Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Uveliko se komentariše izjava predsednika Srbije Borisa Tadića da se o sudbina Kosova i Metohije ne odlučuje ni u Beogradu, ni u Prištini, već u Vašingtonu, Njujorku, Briselu i Moskvi.

Predsednik Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momčilo Trajković ocenio je da ova izjava nije dobra jer se Srbija stavlja u poziciju pasivnog posmatrača.

U saopštenju, koje je Informativna službe SPOT-a poslala našoj redakciji, Trajković naglašava da je obaveza i jedan od najvažnijih zadataka državnih organa, pa i predsednika Srbije, da utvrde jedinstvenu strategiju, kako bi se Beograd vratio za pregovarački sto i bio aktivan učesnik u razgovorima o budućem statusu Kosova i Metohije. Trajković smatra da centri moći, koje pominje predsednik Tadić, mogu odrediti status Kosova i bez Beograda, ali to ne znači da će problem biti rešen.

- Pozicija Beograda u donošenju odluke o konačnom statusu Kosova i Metohije ne može biti izjednačena sa ulogom Prištine, sem ukoliko nastavimo da se ponašamo neodgovorno razjedinjeno i nastupamo bez jedinstvene strategije. Onda se u potpunosti slažem sa predsednikom Tadićem da će se problem rešavati mimo Beograda. Ali to mogu dozvoliti samo neodgovorni političari i neodgovorna politika - smatra Trajković.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je mišljenja da će o glavnu reč o konačnom statusu Pokrajine voditi Evropska unija, Amerika i NATO uz uvažavanje stavova Rusije i Kine. Ivanović smatra da će u slučaju Kosova i Metohije, s obzirom na iskustva s priznavanjem BiH i Hrvatske, više nego ikada biti uvažavano mišljenje predstavnika Evrope.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Kosovskometohijski Srbi osim o konačnom statusu brinu i o struji

17:20h

Imenovanje Haradinaja destabilizuje Kosmet

17:35h

Dušan Mihajlović, predsednik LS o opoziciji, izborima, vladi i Dinkiću

17:40h

Novi niški gradonačelnik ne mari mnogo za odluke prethodne vlasti

17:55h

Čedomir Jovanović: Koštunice, skloni se!

18:00h

General-pukovnik Branko Krga se raduje penziji

 


     


FastCounter by LinkExchange