[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlast okleva u deblokiranju rafinerija nafte u Novom Sadu i Pančevu

Sve manje goriva

Iz rafinerija izlazi samo mazut za toplane. Zalihe na pumpama NIS-a sve manje. Sastanak predstavnika vlade i privatnika u ponedeljak

BEOGRAD - Vlada Srbije već pet dana ne uspeva da deblokira rafinerije u Novom Sadu i Pančevu, a nestašica derivata je sve veća jer više od stotinak benzinskih stanica ne radi u znak protesta zbog niskih marži. Ministri Velimir Ilić i Radomir Naumov dogovorili su se sa naftašima da propuste cisterne sa mazutom da građani ne bi ostali bez grejanja.

Tek posle tri dana blokade vlada je razgovarala sa privatnicima koji traže povećanje zarade sa pet na deset odsto u maloprodajnoj ceni. Borisav Tatić, član Koordinacionog odbora protesta, kaže da je Ilić tražio od njih da odustanu od blokade puteva, a on će se založiti da se njihovi zahtevi što pre razmotre. "Do ponedeljka u deset kada bi trebalo da se sastanemo sa predstavnicima Vlade neće biti radikalnijih mera", obećao je Tatić.

Vanredne mere

NIS je preduzeo vanredne mere za snabdevanje benzinskih stanica NIS-Jugopetrola i NIS-Naftagas prometa, saopštili su u NIS-u. Koordinator protesta privatnih prometnika goriva za Vojvodinu Miroslav Velicki izjavio je juče Tanjugu da su privatne benzinske pumpe u Vojvodini praktično zatvorene jer "imaju još svega 20 odsto od uobičajenih količina goriva, koje će se potrošiti u toku dana".

U ponedeljak bi prema najavama ministra Naumova razgovorima trebalo da se priključe i Ministarstvo finansija i trgovine. Inače, u ponedeljak će biti šesti dan protesta privatnika, a vlada ćuti kao da je se to ne tiče. Ignorisanje zahteva privatnika počelo je još u avgustu. Tada su Ministarstva trgovine i finansija odbila zahtev Ministarstva energetike da se zarada privatnika ali i NIS-a, koja se nije menjala četiri godine, poveća sa u proseku oko tri dinara - na 4,50 dinara.

Oba ova ministarstva odbila su povećanje marže i tako nastavila svoju politiku cena u naftnom sektoru. Deo ove politike je i zaustavljanje primene Uredbe o cenama derivata odnosno sprečavanje poskupljenja derivata u skladu sa skokom cene sirove nafte. Privatnici su zbog gubitaka odustali od uvoza nafte. NIS to nije mogao pa je napravio milionske gubitke. Zatim je došlo do nestašice goriva i vlada je morala da odobri interventan uvoz.

Privatnici sada ne traže samo povećanje marže nego i njeno fiksno određivanje u maloprodajnoj ceni. Fiksiranje zarade bio bi korak nazad u tržišnom formiranju cena. Činjenica je da su privatnici sve jedinstveniji, a posledice blokade rafinerija sve su vidljivije i skuplje.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:02h

Zakon o jednokratnom porezu na ekstra dohodak i ekstra imovinu na snazi, ali se ne sprovodi

17:10h

"Banat" prihvatio dokapitalizaciju "Salforda": Platom vraćaju dug

17:18h

Vlast okleva u deblokiranju rafinerija nafte u Novom Sadu i Pančevu

17:26h

Vlada Srbije odobrila PTT-u povećanje cena za 8,77 odsto

17:33h

Rukovodstvo Jata krivo što nema para za plate

17:41h

Gornji Milanovac: Skuplje mleko

   


     


FastCounter by LinkExchange