[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Banat" prihvatio dokapitalizaciju "Salforda"

Platom vraćaju dug

VRŠAC - Skupština akcionara konditorske industrije "Banat" a.d. u Vršcu donela je odluku da to preduzeće uđe u proces dokapitalizacije sa engleskim Investicionim fondom, čiji je zastupnik u SCG "Salford". Direktor "Banata" Goran Marković rekao je da se samo čeka odobrenje Agencije za privatizaciju kako bi dokapitalizacija mogla biti obavljena.

U tom slučaju "Salford" bi postao vlasnik 57,7 odsto vrednosti kapitala "Banata", precizirao je Marković i naglasio da za to preduzeće dokapitalizacija ima izuzetan značaj jer će na taj način biti obezbeđen novac za finansijsku konsolidaciju, kupovinu opreme i ulaganje u marketing. Očekuje se da će "Salford" ponuditi dokapitalizaciju u iznosu 4,2 miliona evra i najmanje šest miliona evra za investicije u naredne tri godine, a obavezao se i da neće otpuštati radnike u "Banatu", rekao je Marković. "Banat" sada ima oko 400 stalnih i stotinak radnika zaposlenih na određeno vreme, za koje se traže mogućnosti zasnivanja stalnog radnog odnosa, dodao je Marković.

Pola proizvodnje se izvozi

Marković kaže da "Banat" sada izvozi 50 odsto ukupne proizvodnje konditorskih proizvoda, a najviše u Albaniju, Makedoniju i Federaciju BiH. Prošlog meseca krenuo je izvoz i u Hrvatsku, a nedavno su plasirane i prve količine robe u Švajcarsku i Češku, rekao je Marković i dodao da bi do kraja godine trebalo da krene izvoz i u Sloveniju.

"Po ulasku 'Salforda' cena rada u "Banatu" biće vraćena na nivo iz juna ove godine kada su se radnici odrekli dela plate kako bismo prevazišli finansijsku krizu", rekao je Marković i podsetio da je tada cena rada skinuta sa 6.600 na 5.000 dinara. Nakon vraćanja cene rada na prvobitni nivo, zarade će rasti u skladu sa rezultatima poslovanja preduzeća, objasnio je Marković.

"Od 'Salforda' očekujemo i da nam olakša nabavku sirovina, posebno mleka u prahu, koje je povremeno deficitarna roba, kao i da obezbedi zajednički nastup u prodaji naših proizvoda, jer je 'Salford' vlasnik pet domaćih mlekara i 'Bambija' iz Požarevca, s kojim se ne poklapamo ni u jednom delu ponude", rekao je Marković. On je naglasio da je "Banat" od juna do sada vratio oko 60 miliona dinara kredita i da je ostao još kredit od 1,5 miliona evra Rajfajzen banci, čija je otplata krenula prošlog meseca i trajaće do septembra 2005. godine, uz mesečnu ratu u iznosu 125.000 evra.

Uz to, "Banatu" je, ostalo još oko 30 miliona dinara zaduženja kod domaćih banaka, dodao je Marković. Sredinom maja, preduzeće je po urađenom obračunu imalo gubitak od oko 30 miliona dinara, rekao je Marković i naglasio da je obračun urađen 30. septembra pokazao je da je dug smanjen na 15,5 miliona dinara.

Tanjug


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:02h

Zakon o jednokratnom porezu na ekstra dohodak i ekstra imovinu na snazi, ali se ne sprovodi

17:10h

"Banat" prihvatio dokapitalizaciju "Salforda": Platom vraćaju dug

17:18h

Vlast okleva u deblokiranju rafinerija nafte u Novom Sadu i Pančevu

17:26h

Vlada Srbije odobrila PTT-u povećanje cena za 8,77 odsto

17:33h

Rukovodstvo Jata krivo što nema para za plate

17:41h

Gornji Milanovac: Skuplje mleko

   


     


FastCounter by LinkExchange