[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zakon o jednokratnom porezu na ekstra dohodak i ekstra imovinu na snazi, ali se ne sprovodi

"Stankom" dobio spor

pred Vrhovnim sudom?

Poreznici ne naplaćuju ni pristigle rate, a direktor PU Vladimir Ilić to demantuje. Ranije je naplaćeno 60 miliona evra, a očekivalo se da će se prikupiti 2,5 milijarde evra

BEOGRAD- Odlukom Vrhovnog suda Srbije poništeno je rešenje Uprave prihoda na osnovu kojeg je kompaniji "Stankom" razrezan i naplaćen ekstraprofit u iznosu od 6,5 miliona evra. Ovaj sud je naložio i da se u ponovljenom postupku eventualno utvrdi osnovica za oporezivanje ekstraprofita. Vrhovni sud je ovu odluku doneo 9. septembra, ali je "Stankomu" dostavljena tek posle tri meseca. U ovoj firmi nisu znali da objasne da li je neko namerno prolongirao uručenje rešenja, ili je reč o sporosti birokratije.

U Poreskoj upravi su nam rekli da još nisu dobili ovo rešenje, a kada stigne postupiće po odluci Vrhovnog suda, bez obzira kakva bila. Uprava prihoda je 24. maja 2002. godine donela rešenje, po kojem je "Stankomu" na osnovu Zakona o jednokratnom porezu na ekstra dohodak i ekstra imovinu određena poreska osnovica od blizu 8,5 miliona evra, od čega je i plaćen . "Stankom" je ovaj porez platio ustupanjem državi svoje poslovne zgrade od 2.300 kvadrata i škole "Miloš Crnjanski" čiju su izgradnju sami finansirali. Pošto žalba ne obustavlja rešenje, bez obzira što su odmah presavili tabak, morali su da namire porez.

Firme tuže državu

"Stankom" nije jedina firma koja je sudskim putem osporila rešenje tadašnje Uprave prihoda. Isto je učinio i "Mobtel", pa mu je Poreska uprava po nalogu bivšeg ministra Božidara Đelića, a na osnovu presude Vrhovnog suda, vratila preko 30 miliona evra. Međutim, aktuelni ministar finansija Mlađan Dinkić je dug ipak naplatio, a konačnu reč u ovom maratonskom sporu još nije dao nadležni sud.

U obrazloženju Vrhovnog suda stoji da Uprava prihoda nije pravilno utvrdila činjenično stanje i primenila odredbe Zakona o ekstraprofitu, Zakona o upravnom postupku i Zakona o obligacionom odnosu. "Stankom" kompanija je bila u grupi preduzeća i pojedinaca koji su označeni kao ekstraprofiteri u periodu od 1989. do juna 2001. godine po osnovu privilegovanog položaja u korišćenju primarne emisije, kupovine deviza po zvaničnom kursu, fiktivnog uvoza, neplaćanja akciza, robnih kontingenata, zatim otkupa stanova ili posedovanja reprezentativnih objekata.

Poreznici su utvrdili da je preko "Stankom banke" korišćenjem primarne emisije, ova firma investirala u gradnju stanova čijom prodajom je ostvarila ekstraprofit. Međutim, zastupnici "Stankoma" su ovo osporili tvrdeći da su sredstva, dobijena na osnovu kriterijuma NBJ, namenski koristili za gradnju stanova i novac posle vratili prema propisima centralne banke. Oni su kao dokaz naveli i primer građevinskog preduzeća "7 juli" koje je na osnovu istih dokaza oslobođeno plaćanja poreza na ekstraprofit.

Zakon o porezu na ekstraprofit usvojen je polovinom 2001. godine i u prvoj godini doneto je 1.120 rešenja o naplati blizu 400 miliona maraka. Naplaćeno je oko 60 miliona evra, od čega je najveći deo platila porodica Karić i od tada u državnu kasu nije ušlo ništa, iako direktor Poreske uprave Vladimir Ilić tvrdi da se zakon i dalje primenjuje, ali očigledno da priliva novih para nema, pa čak ni po osnovu pristiglih rata od preduzeća gde je ranije započela naplata.

Većina preduzeća ekstraprofitera bila je u stečaju, drugi su priložili dokumentaciju da nisu ekstra zaradili, dok su nekima, naprasno oprošteni dugovi. Inače, po podacima NBJ, u vreme dok je na na njenom čelu bio Mlađan Dinkić, poreska osnovica za ekstraprofit iznosila je od čak 3,35 milijardi evra, što znači da je trebalo da se naplati oko 2,5 milijardi evra.

Z.Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:02h

Zakon o jednokratnom porezu na ekstra dohodak i ekstra imovinu na snazi, ali se ne sprovodi

17:10h

"Banat" prihvatio dokapitalizaciju "Salforda": Platom vraćaju dug

17:18h

Vlast okleva u deblokiranju rafinerija nafte u Novom Sadu i Pančevu

17:26h

Vlada Srbije odobrila PTT-u povećanje cena za 8,77 odsto

17:33h

Rukovodstvo Jata krivo što nema para za plate

17:41h

Gornji Milanovac: Skuplje mleko

   


     


FastCounter by LinkExchange