[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 25. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Komandant Eufora Dejvid Liki najavio strože mere i veću kontrolu

Eufor će hapsiti

haške optuženike

Prema njegovim rečima, poznato je da je podzemne vojne objekte i tunele u Han Pijesku koristio Ratko Mladić i drugi optuženi za ratne zločine

BANJALUKA - Komandant Evropskih vojnih snaga u BiH general Dejvid Liki izjavio je da će Eufor uhapsiti lica optužena za ratne zločine i isporučiti ih Haškom tribunalu, ako to ne učine domaće vlasti.
- Ako domaće vlasti neće ili ne mogu da uhapse optužene za ratne zločine, mi ćemo ih pronaći i izručiti Haškom tribunalu - rekao je Liki u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

On je negirao informaciju da je nakon što je EU preuzela vojni mandat od NATO-a formirana specijalna jedinica sastavljena od pripadnika britanskog SAS-a, čiji bi jedini zadatak bio lociranje i hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
- Reč je o reorganizaciji, a ne formiranju specijalnih jedinica. Sada smo orijentisani da pomognemo domaćim vlastima u borbi protiv organizovanog kriminala - kazao je on.

Govoreći o nedavnoj kontroli vojnih objekata u BiH i stavljanju nekih od tih objekata pod nadležnost Eufora, Liki je rekao da su te operacije preduzete kako bi se izvršio pregled svih podzemnih vojnih objekata u BiH, a ne samo u Republici Srpskoj. Prema njegovim rečima, poznato je da je podzemne vojne objekte i tunele u Han Pijesku koristio Ratko Mladić, a moguće i drugi optuženi za ratne zločine.

Nova vlada do kraja godine

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine RS Dušan Stojičić izrazio je očekivanje da će nova Vlada RS biti izabrana do kraja ove godine i da je to opredeljenje svih srpskih političkih stranaka u RS, javlja Srna. On je ocenio da su ministri iz SDS-a u Vladi premijera Dragana Mikerevića u svom radu postigli značajne rezultate i da bi najnormalnije bilo da nastave svoj rad i u novoj Vladi RS. Prema njegovim rečima, dosadašnji razgovori političkih stranaka o formiranju nove Vlade pokazuju da postoji potpuna spremnost za izbor novog mandatara i njegovog kabineta, što je rezultat političke zrelosti.

U vojnom kompleksu Crna Rijeka kod Han Pijeska, koji je nedavno prešao u nadležnost Eufora, tokom rata je bilo sedište Glavnog štaba Vojske RS.
- Naša je namera da onemogućimo korišćenje tih objekata optuženim za ratne zločine. To korišćenje bunkera od strane optuženih za ratne zločine moralo se dogoditi uz znanje Vojske RS, jer VRS kontroliše, zauzima i održava ove objekte - naveo je komandant Eufora.

Upitan da li će Eufor učestvovati u borbi protiv terorizma u BiH, Liki je odgovorio da se evropske vojne snage "aktivno ne bave lovom na teroriste u BiH, jer je borba protiv terorizma globalno pitanje koje se može rešavati jedino međusobnom saradanjom".

On je, međutim, dodao da Eufor ima nameru da u BiH "vodi borbu protiv terorizma, kako to rade i u zemljama iz kojih dolaze".
- To znači saradnju na globalnom nivou i saradnju s institucijama BiH - kazao je on.

Upitan da li raspolaže informacijama o tome da li u BiH deluje neka od terorističkih grupa, komandant Eufora je kazao da "ne može odgovoriti na to pitanje, jer čak i kada bi imao takvih informacija ne bi ih otkrivao novinarima".

Beta


vesti po rubrikama

^balkan

17:29h

Banjaluka: Eufor će hapsiti haške optuženike

17:42h

U Sarajevu preteće poruke Srbima

23:14h

Jakupi uhapšen na Kosmetu posle okršaja u Tetovu

        


FastCounter by LinkExchange