[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Knjiga Miodraga Perišića "Anđeo istorije i dnevni poslovi"

Gospodski je nekad odustati od poezije

Znao je da se istorija uči koliko od Dostojevskog, Hemingveja, toliko isto i uz Džonija Štulića

Miodrag Perišić bio je od onog retkog soja spremnog da naglas kaže da je Bob Dilan za engleski jezik važan ništa manje nego Šekspir, ali je istovremeno znao i da je taj Dilan debitovao u Njujorku baš one večeri 1961. godine kada je glavna vest tog dana bila da je Ivo Andrić, pisac iz Jugoslavije, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. E, takvih je u ovoj sredini uvek bilo nedovoljno, a ostalo ih je tako malo.

Mile je znao da se istorija uči koliko od Dostojevskog, Hemingveja, ali isto tako i uz Džonija Štulića i da su Pele, Bitlsi, Klej i Pikaso podjednako zaslužni za estetiku 20. veka-rekao je Petar Peca Popović na promociji knjige Miodraga Perišića "Anđeo istorije i dnevni poslovi" (priredili Mihajlo Pantić i Žaneta Đukić-Perišić) u utorak uveče u Zadužbini Ive Andrića, na kojoj su, osim Popovića, govorili i Božo Koprivica, Miroslav Maksimovića, Mihajlo Pantić i Bratislav Milanović.

Miodrag Perišić bio je urednik Književnih novina, jedan od osnivača Demokratske stranke, predsednik Srpskog PEN centra, a smrt ga je prošle godine zadesila na mestu ambasadora naše zemlje u Kanadi.

- U pismu Miroslavu Josiću Višnjiću iz 1995. godine Miodrag Perišić ovako piše - "Moje dane poslednjih nekoliko godina ispunjavaju naizgled važni poslovi, ali onaj što nas je spojio pre dvadeset osam godina ostao mi je najvažniji" i tako otklonio svaku dilemu, svaku sumnju da li je njemu bila važnija politika ili poezija. I sva velika lamentiranja nad činjenicom da se poslednjih godina nije bavio književnošću koliko je trebalo smatram neumesnim i nevažnim.

Ima hrabrosti i lepote i u odustajanju od poezije, rekao je Božo Koprivica i dodao: - U ovom kratkom pismu vidi se da je još jedna kategorija bila važna Miletu Perišiću. Podjednako važna koliko i književnost, koliko i poezija. Prijateljstvo. Prijateljstvo se u tekstovima Miodraga Perišića pretvaralo u tumačenje, u poeziju.

I zato što je poeziju shvatao kao prisnost, kao prijateljstvo, on je bio ravnopravan sagovornik u poslovima poezije sa Vaskom Popom, Čarlsom Simićem, Borom Radovićem, sa Vavom Hristićem, i autsajderima, sa Jakovom Grobarovom, Milošem Komadinom, Sinanom Gudževićem, Dušanom Prelevićem, jer on je znao da će ti autsajderi u nekoj budućoj istoriji književnosti doći tamo gde im je mesto - u centar, rekao je Božo Koprivica.

Prema njegovim rečima, u knjizi "Anđeo istorije i dnevni poslovi" ima oko dvadeset tekstova antologijske vrednosti koji će služiti na čast srpskoj književnosti i tumačenju poezije. Po plemenitosti, po preciznosti, po tačnom situiranju pesnika u srpskoj, u jugoslovenskoj (sa pogledom na evropsku) književnost. - Mile Perišić je bio kritičar, pesnik, urednik, ali on je bio i pojava, stihija, dragocen kao kakav hor u poslovima poezije, pozorišta i filma. I on užasno nedostaje ovom gradu, rekao je Božo Koprivica.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

16:37h

Knjiga Miodraga Perišića "Anđeo istorije i dnevni poslovi"

16:44h

Novi čelnici zaduženi za kulturu grada

16:51h

Tragači za blagom i agenti FBI

 


     


FastCounter by LinkExchange