[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predlog gradske kase za sledeću godinu na sutrašnjoj sednici pred odbornicima niškog parlamenta

Ćatama petina budžeta

Samo za plate gradskih ćata planirano 822 miliona dinara, a za funkcionisanje svih pet opština 141 milion dinara

Skupština grada sutra će na redovnoj sednici pokušati da samo dan pre poslednjeg roka usvoji predlog budžeta za 2005. godinu, koji je već "prošao" kroz Gradsko veće sa ocenom da su mnoge stavke ovog dokumenta tesne za realne potrebe, kako gradske administracije i novih opština, tako i samih građana.

Pred gradskim većnicima o tome su već govorili predsednici opština, kojima je "rezervisan" samo 141 milion dinara, sa dodatnom mogućnošću da razvojnim projektima konkurišu za još 20 miliona i da nešto "štrpnu" najavljenim rebalansom budžeta već u prvom kvartalu naredne godine. Predlog budžeta predviđa da na ime "rashoda za zaposlene" ode preko milijardu dinara (petina budžeta), samo za plate 822 miliona ili na "administrativne transfere iz budžeta" 101 milion dinara.

Sekretar čeka načelnike

Četiri odbornika NS u Gradskoj skupštini glasaće za predloženi budžet, najavio je Ivan Cekić, član GO te stranke iz Niša, uz napomenu da je tačno da su predviđena sredstva namenjena opštinama preskromna. NS podseća da je gradonačelnik Kostić predlagao da dosadašnji sekretarijati rade svoj posao do novog ustrojstva gradske uprave i izbora načelnika uprava, ali je koaliciona odbornička većina to odbila i sada je na sceni "praznina" u radu gradske uprave u okviru koje je sva odgovornost skoncentrisana na sekretaru Gradske skupštine.

Trgovina mandatima

Prelazak jednog odbornika PSS u G17 plus izazvao je dosta polemika, a profesor dr Dragan Stojanović sa Pravnog fakulteta u Nišu kaže da se odluka Ustavnog suda o "slobodnim" mandatima poslanika može primeniti i na odbornike lokalnih parlamenata. Međutim, partije ipak pokušavaju da "odbornike vežu za sebe" i tako zaustave "trgovinu mandatima".

Osim opštine Niška Banja, ostale četiri još nemaju regulisana pitanja radnog prostora, niti jasnu šemu administracije u kojoj će se mahom angažovati bivši radnici gradske uprave. Čak i ako dobijemo zgrade pojedinih mesnih zajednica, one se moraju bar okrečiti i opremiti osnovnim inventarom, a to su već troškovi koji atakuju na ionako skromne "pogačice" koje smo dobili predloženim gradskim budžetskim "kolačem", rekli su predsednici opština pred članovima Gradskog veća.

Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana, u kojoj živi oko 130 hiljada Nišlija, i direktor istoimenog JKP, kaže da nije fer da samo njegova opština od dobijenih 34,6 miliona mora da izdvoji 4,8 miliona za plate sada već razvlašćenih bivših gradskih funkcionera. Ćirković upozorava i da će JKP"Medijana", kada od previđenih 290 miliona štrpne 35 miliona koji će otići na PDV, imati za 21 odsto realno manja sredstva nego 2004. godinu.

Bratislav Blagojević, predsednik opštine Pantelej, podseća da je opštinama udeljeno ravno 36 vitalnih funkcija od interesa za građane, koje se ne mogu obaviti sa budžetom projektovanim sredstvima. Što se stranaka tiče, do sada su se povodom budžeta oglasili samo radikali. Oni smatraju da su u predlogu budžeta opštine, kao najneposredniji servis građana, tretirane kao "pastorčad".

Kako kaže Bojan Avramović, predsednik Saveta za informisanje Okružnog odbora SRS, nelogično je da se opštinama iz budžeta teškog oko pet milijardi, udeli samo početna crkavica od 141 miliona, s tim da se projektima otimaju o još oko 20 miliona. Prema njihovoj proceni, samo za opštinu "Crveni krst" gde je na vlasti SRS, potrebno dvostruko više od "udeljenih" 25,3 miliona.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

15:45h

Predlog gradske kase za sledeću godinu pred odbornicima niškog parlamenta

15:51h

Radnici "Nisa" primorani da sudskim putem naplaćuju zaostala primanja

15:58h

Na području Niša registrovano oko dvadeset prosjaka

      


FastCounter by LinkExchange