[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uoči Nove godine na ulicama cveta prodaja "pirotehničke galanterije", policija je organizovala patrole koje špartaju kriznim oblastima, a prodavci srećni - "paljevina" ide ko alva

Kupuju petarde i čeznu za dinamitom

Deset firmi u Srbiji ima dozvolu za prodaju pirotehnike. Sertifikate izdaje MUP, pošto testira robu. Iako je sva ostala prodaja nedozvoljena, svaki klinac na ulici, za male pare, može da kupi ovakvu "igračku". Deca ostaju bez prstiju, šake, sa opekotinama, pa i bez oka. Povrede se najčešće dešavaju kod školske dece koja petardu bace na nekog drugog ili je na vreme ne bace, pa im eksplodira u rukama

BEOGRAD - Uoči svake Nove godine po Srbiji počne "paljba". Petarde, rakete, baklje, džinovske prskalice, vatrometi... Ma samo da gori, da bude opasno i divlje. Ajde, što narod voli tako da slavi nego što niko ništa ne preduzima da obuzda tu piromaniju, dovede je bar u neke malo normalnije okvire i spreči masovne povrede koje, opet, svake godine u ovo vreme, strefe nedužne prolaznike i neuke rukovaoce ovim "bomba-mašinama".

- Ide roba, kako da ne ide. Pa jednom je Nova godina. Hi-hi-hi. To deca kupuju. Ovako, zapale, pa bace. Vole oni to - smeje se krezubi prodavac sa Zelenog venca.

Petarda u ustima

- Povrede su prethodnih godina bivale najgroznije - od amputacija vrha prstiju do velikih eksplozivnih povreda šake sa povredama nerava, krvnih sudova i tetiva, kada su neophodni i rekonstruktivni zahvati. Naravno, ima i blažih opekotina, a u proseku oko novogodišnjih praznika imamo od pet do deset ovakvih pacijenata. Sada mi se čini da ima manje drastičnih primera nego ranije kada se, recimo, pre 20 godina desilo da su se deca takmičila ko će duže da drži petardu u ustima. Jednom detetu je tako petarda raznela deo lica i dete je umrlo - navodi za Glas dr Radoje Simić, direktor Klinike za dečju hirurgiju u Institutu za majku i dete.

D. S.

Skupština grada bez komentara

Doček Nove godine na gradskim trgovima, poput košarkaških i fudbalskih utakmica, ubraja se u okupljanja visokog rizika. Pokušali smo da saznamo od gradskih čelnika mogu li doneti uredbu kojom bi se, kao na utakmicama, zabranilo donošenje flaša, petardi, bombica i drugih pirotehničkih sredstava. Pozvali smo Nenada Bogdanovića, gradonačelnika, Radmilu Hrustanović, zamenika gradonačelnika i Bojana Stanojevića, gradskog menadžera. Pošto niko od navedenih, u tom trenutku, nije mogao da prokomentariše, njihovim sekretaricama ostavili smo naš kontakt telefon. Tokom jučerašnjeg dana, niko od njih nam se nije javio. Kakvo je njihovo mišljenje i (ne) briga o tome, svedoči samo kratak komentar menadžera Stanojevića na konferenciji za novinare održanoj u petak, 18. decembra.
- Nadam se da će prisutni umereno koristiti petarde vodeći pri tome računa o sebi i ljudima oko sebe - rekao je Stanojević.

Policija je organizovala patrole koje špartaju kriznim oblastima, ali se prodavci brzo snađu i u momentu sklone inkriminisanu robu ispod tezge.

Deset firmi u Srbiji, od kojih sve imaju prodajna mesta u Beogradu, imaju dozvole za prodaju pirotehničkih sredstava. Sertifikate im je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova pošto su utvrdili da su ispunjeni svi uslovi propisani Zakonom o prometu eksplozivnim materijama. Za dobijanje dozvole, kako saznajemo od Slobodana Vukovića, zamenika načelnika Uprave policije sektora Beograd, osim propisanog prometa i skladištenja, morali su i da daju svu pirotehniku koju prodaju na testiranje Institutu za bezbednost.

Svaka druga prodaja pirotehnike je nedozvoljena i osnova je za pokretanje prekršajnog ili čak, u zavisnosti od količine i kvaliteta (jačine) eksplozivne naprave i posledice, i krivičnog postupka. Da se ne bi zavaravali oni koji kupuju petarde, zmajeve i mini vatromete - i oni su obuhvaćeni istim zakonom i predviđene sankcije važe i za njih. U krivičnom postupku predviđena je kazna do pet godina zatvora, a u prekršajnom novčana kazna i do 60 dana zatvora.

- Do sada smo presreli više švercerskkih lanaca i oduzeli veću količinu robe. To je sve roba sa Dalekog istoka o čijem kvalitetu ništa ne znamo i baš zato apelujemo na roditelje da ne dozvoljavaju deci da je kupuju. Školski policajci kontrolišu i oduzimaju petarde deci u školama, ali i roditelji bi trebali malo više da se uključe i prekontrolišu njihove rančeve - upozorava Vuković. Shodno tome da je većinom maloletna populacija "redovni korisnik" petardi, bombica i ostale pirotehnike treba dodati i podsetiti roditelje da su oni i prekršajno i krivično odgovorni za svoju maloletnu decu.

Kutija od 100 komada košta 200 dinara

Petarde se u našoj zemlji zvanično mogu prodavati samo u specijalizovanim prodavnicama koje imaju mogućnost prometa pirotehnike. Za privatne proizvođače potrebno je oko šest meseci da bi se pribavile potrebne dozvole. Jedna radnja, pre svega, treba da poseduje namenski magacin, a specijalizovane radnje kod nas uglavnom koriste magacine kragujevačke "Namenske" ili "Prve iskre" iz Bariča.
Kao i za ostale proizvode iz svih branši, i petarde moraju da dobiju atest Instituta za bezbednost. Ovaj sertifikat predstavlja dokaz da je neki proizvod bezbedan za korišćenje. Posle toga, odobrenje za specijalizovane radnje u vezi atestiranih proizvoda mora da izda Protivpožarna policija. Firma prilikom uvoza mora da podnese svaku od potrebnih dozvola. Trgovci na ulicama ne brinu za ovako komplikovanu proceduru, a kriterijum za stavljanje robe u promet je nailazak novogodišnjih praznika. Kutija od 100 komada običnih petardi koje su atestirane, u specijalizovanim radnjama košta oko 200 dinara, dok je cena na ulici za neproverenu robu niža za najmanje 30 odsto. Ipak, u trenucima velikog slavlja praćenim povećanom dozom alkohola i ostalih opijata u krvi veoma je malo onih kojima pada na pamet da lična bezbednost. Tragedije se uprkos tome neumitno dešavaju, a tada je za razmišljanje o bezbednosti prekasno.

Slika prva: "Svetlo je bilo fantastično, zvuk je bio savršen, ali ono što je bilo najbolje je bila pirotehnika!!! Ljudi... pa ne možete da verujete!!! Bilo je osam bacača plamena na bini. Kažem bacač plamena pošto ne znam kako se zapravo zove. To je uređaj koji izbacuje plameni... oblak oko tri metra u vis. Međutim, ono što se razlikuje od pirotehnike na drugim koncertima koje sam video, je što ova pirotehnika ispušta i jake zvučne efekte u vidu eksplozija" - prenosimo utiske jednog fana Metalike sa njihovog letošnjeg koncerta na Partizanovom stadionu.

Slika druga: Godina bombardovanja, pa je, valjda, simulacija sukoba preneta i na tribine fudbalskog stadiona. Na severnoj tribini, opet Partizanovog stadiona, gine sedamnaestogodišnji mladić. "Komšije" sa juga uputile su na severnu tribinu signalnu raketu. Koga je briga da li je pirotehnika uneta pre utakmice, na poluvremenu ili... Sva naknadna naklapanja gube smisao kada se ovakva tragedija desi...

Ovo su samo dva slučaja upotrebe pirotehničke "galanterije", sa različitim ishodima. I dokaz da u ljudskim rukama bilo šta može da postane smrtonosno.

Cena petardi je niska, kvalitet još niži, pa kad sve stigne do nekog klinca, eto tragedije u najavi. Kažu, fazon je petardu staviti nekom pušaču u paklicu, a da on to ne primeti!!! Prošle godine, bugarski carinici pronašli su 300.000 petardi u kamionu iz Srbije. Građanin Srbije, uhapšen tom prilikom u kamionu je, inače, prevozio kroasane!?

Detonacijom petarde stvara se zvuk jačine do 120 decibela, što u zavisnosti od daljine na kojoj stojite može da vas trajno košta sluha ili pak neke opekotine.

Ekipa Glasa

Raznese i pola lica

BEOGRAD - Sudeći po broju onih, najčešće dece, koji u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, zbog povreda od petardi završavaju u centrima za opekotine, pa i očnim klinikama, upozorenja lekara na zabranu prodaje ovakvih sredstava i njihovu kontrolisanu upotrebu, gotovo niko ne uzima za ozbiljno. Osim lakših, bezazlenih povreda koje mogu nastati od petardi, nestručnom upotrebom ovih "igračkica" koje i mališani mogu da kupe na svakom ćošku, može se postati i invalid. Lekari sa Očne klinike Kliničkog centra Srbije upozoravaju roditelje da ne kupuju ova sredstva deci, jer se prethodnih godina dešavalo da mališani, zbog petarde, i trajno izgube oko.
- Povrede od petardi mogu da budu razne, od površinskih povreda mrežnjače, preko manjih ogrebotina stranim telima na površini oka, do krvarenja pa čak i gubitka oka. Ovakve povrede se najčešće dešavaju kod školske dece koja petardu bace na nekog drugog ili je na vreme ne bace, pa im eksplodira u rukama. Tada još i nastaju povrede šake. Od svih povreda koje nastaju zbog petardi, upravo su povrede očiju najčešće - upozorava dr Selimir Glišić, lekar specijalista na odeljenju za povrede oka u Očnoj klinici.
U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, gde ima više pacijenata sa opekotinama oko Nove godine upravo zbog petardi, kažu da ove godine još nisu imali nijedan prijem, ali je prošle godine bilo ozbiljnih povreda.
- Imali smo slučajeve kada detetu petarda prsne u ruci, što izazove i treći stepen opekotina. Takođe, dešavalo se i da nekome eksplodira petarda u džepu, kao jednom dečaku kom je u džepu bila puna kutija ovih "naprava". Najčešće se dolazi do povrede prstiju, na kojima rane teško zarastaju - kaže dr Dragoslav Tarabucki, iz Centra za opekotine Dečje bolnice u Tiršovoj.
U Institutu za majku i dete kažu da su imali slučajeva kada su deca gubila i prstiće zbog petardi.
Prof. dr Slobodan Bogdanović, načelnik odeljenja za opekotine u Centru za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, napominje da se ovakve povrede uglavnom dešavaju deci, a da u ovoj ustanovi retko imaju prijem odraslih pacijenata i to su slučajevi kad je neko tim osobama ubacivao petardu u kapuljaču ili džep jakne.

D. Stanimirović

Na Sajam će kupci tek navaliti

Na Novogodišnjem vašaru postoji desetak štandova gde se mogu kupiti razni pirotehnički "sadržaji" - od petardi do raketa za vatromet. Ivan Pantić, radnik firme iz Petrovca na Mlavi, objašnjava da je cena kutije od 100 petardi-100 dinara, i interesovanje je veliko.
- Najjači udar kupaca očekujemo sledeće nedelje, uoči dočeka. Zalihe su spremne. Sad kad je prodaja petardi legalizovana, ljudi opet nisu zadovoljni, nego nam traže takozvane dinamitare, petarde četvrte klase, mnogo jače od običnih, čija je prodaja i dalje zabranjena-kaže Pantić.
Petarde koje pucaju tri puta koštaju 150 dinara. Rimske sveće (izbacuju dim raznih boja) su od 20 do 40 dinara, a one koje izbacuju bombice staju 190 dinara. Rakete su od 20 do 170 dinara. Vatrometi se razlikuju po kalibrima. Najeftiniji je od 850 dinara i izbacuje 25 bombica, a najskuplji 1.700 dinara i izbacuje 100 bombica.
- Vatromet ima samo jedan fitilj, tako da se sve izbacuje u cugu. Može se ispaljivati s terase. Kupcima objasnimo kako da upotrebe kupljenu pirotehniku, a svaki artikal ima i deklaraciju, pošto ih uvozimo iz Nemačke-objašnjava Pantić.

D. P.


M. D. R. - Z. T.


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Uoči Nove godine na ulicama cveta prodaja "pirotehničke galanterije"

16:33h

Intervju: Doktor Tomica Milosavljević za Glas javnosti

16:41h

O trinaestoj plati samo sanjamo, a desetu čekamo

16:50h

Branko Krivokapić: Vuksanović gleda da svuda ugura svoje ljude

17:02h

Štrajk na neuropsihijatriji "Laza Lazarević"

23:17h

Uručen orden austrijskom ambasadoru

23:28h

Danas blokada rafinerija nafte

 


     


FastCounter by LinkExchange