[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


HRW: Srbe osuđuju, Hrvate slabo

BRISEL - Postoji velika disproporcija u sudskim procesima u Hrvatskoj, kada se radi o suđenjima za ratne zločine, između etničkih Srba i Hrvata, upozorila je juče organizacija "Human Rights Watch" u studiji o suđenjima optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Srbiji i Crnoj Gori, koja je juče predstavljena u Briselu, prenosi Tanjug.

HRW podseća da bi sudovi u tim zemljama trebalo da praktično nastave posao Haškog tribunala, pošto je predviđeno da se sva suđenja u Hagu okončaju do kraja 2.008. godine. Prema mišljenju autora studije, nevolja je što sudovi u Hrvatskoj, BiH i SCG nisu još u potpunosti spremni za taj složeni posao.

U Hrvatskoj, prema mišljenju HRW, postoji i dodatni problem u suđenju optuženima za ratne zločine bez njihovog prisustva, zatim suđenje grupi optuženih što sprečava stepenovanje individualne odgovornosti i veliki nesklad u hapšenjima i suđenjima Srba i Hrvata.

"Dokle god Hrvatska ne dokaže da može da pošteno sudi optuženim za ratne zločine neće biti u situaciji da kaže da u toj zemlji postoji vladavina prava i EU bi trebalo da jasno kaže Zagrebu da će suspendovati početak pregovora o ulasku u Uniju ako Hrvatska u tom segmentu ne ostvari poboljšanje", rekao je direktor za Evropu i Centralnu Aziju HRW Rahel Denber.
U studiji HRW se navode podaci OEBS i to za prvih deset meseci ove godine.

Prema tim podacima, od 27 uhapšenih u Hrvatskoj pod sumnjom da su počinili ratne zločine 23 su Srbi, od 105 ličnosti kojima se već sudi za ratne zločine 85 su takođe Srbi, a od 20 osuđenih za ratne zločine 18 je Srba. Na osnovu tih podataka, HRW zaključuje da su kriterijumi pri hapšenju i suđenju "etničkim Srbima" u Hrvatskoj neuporedivo strožiji nego prema Hrvatima. Drugim rečima, Srbima se sudi, a Hrvatima hrvatski sudovi gledaju kroz prste.

U izveštaju HRW navodi se da hrvatski sudovi sude Srbima za navodne ratne zločine čak i u slučajevima kada je jasno da su oni počinili najobičniju krađu.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Savet za evropske integracije najavljuje konkretne korake ka EU

17:25h

Forum za etničke odnose predstavio strategiju za južnu pokrajinu

17:35h

Bujanovac: Vojska ostaje u kopnenoj zoni

17:40h

Dušan Proroković: Srbija pred velikim iskušenjima

17:50h

Skupština Srbije danas o ravnogorcima i partizanima

17:55h

Danica Drašković tužila poslanike

18:10h

Vojska SCG u petak bira šefa GŠ-a

18:20h

Crna Gora smanjila fiskalni deficit

23:25h

HRW: Srbe osuđuju, Hrvate slabo

23:40h

Zapaljena srpska kuća u Orahovcu

 


     


FastCounter by LinkExchange