[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crna Gora smanjila fiskalni deficit

PODGORICA - Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji i Crnoj Gori Harold Hiršhofer ocenio je da su privatizacija i strukturne reforme u Crnoj Gori "najbolji instrument za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita". Crnogorska vlada, kako je Hiršhofer rekao na konferenciji za novinare, učinila je značajne napore da se smanji fiskalni deficit, ali je on i dalje visok.
"Zato bi u 2005. godini trebalo izbeći svako dalje odstupanje od fiskalne politike", rekao je Hiršhofer.

On je preneo upozorenje nekih direktora Izvršnog borda MMF-a da je planirano smanjenje poreza u Crnoj Gori iduće godine poželjno, ali da može biti rizično i dovesti do daljeg smanjenja budžetskih rashoda. Prema rečima Hiršhofera, MMF je pozdravio opredeljenje Vlade Crne Gore da se odloži privatizacija Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) i da se budućem kupcu tog preduzeća ne daju bilo kakve subvencije za cenu električne energije i druge državne garancije.

"S obzirom na veličinu KAP-a u odnosu na crnogorsku privredu, sve makroekonomske posledice potencijalne privatizacije tog preduzeća treba pažljivo razmotriti", kazao je Hiršhofer. Stalni predstavnik MMF-a je najavio novu misiju Fonda u Crnoj Gori, u drugoj polovini januara, što će biti peto razmatranje rezultata u sprovođenju ekonomskog programa u okviru trogodišnjeg finansijskog aranžmana sa Srbijom i Crnom Gorom.

Misija MMF-a bila je u poseti Crnoj Gori u septembru i oktobru ove godine. Hiršhofer je ocenio da je uvođenje evra u Crnoj Gori pomoglo da se inflacija svede na nizak nivo. Međutim, da Crna Gora ima sopstvenu nacionalnu valutu, korišćenje njene depresijacije bi, takođe, pomoglo da se ublaže posledice niske produktivnosti u toj državi u odnosu na njene trgovinske partnere. On je dodao da je javni sektor u Crnoj Gori glomazan i da zbog toga nije spojiv sa opredeljenjem za jačanje privatne inicijative u ekonomiji.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Savet za evropske integracije najavljuje konkretne korake ka EU

17:25h

Forum za etničke odnose predstavio strategiju za južnu pokrajinu

17:35h

Bujanovac: Vojska ostaje u kopnenoj zoni

17:40h

Dušan Proroković: Srbija pred velikim iskušenjima

17:50h

Skupština Srbije danas o ravnogorcima i partizanima

17:55h

Danica Drašković tužila poslanike

18:10h

Vojska SCG u petak bira šefa GŠ-a

18:20h

Crna Gora smanjila fiskalni deficit

23:25h

HRW: Srbe osuđuju, Hrvate slabo

23:40h

Zapaljena srpska kuća u Orahovcu

 


     


FastCounter by LinkExchange