[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skupština Srbije danas o ravnogorcima i partizanima

Uslovljeno radikalsko "da"

BEOGRAD - Srpski parlament će danas odlučivati o Predlogu poslaničkog kluba Srpskog pokreta obnove (Vuka Draškovića) o izjednačavanju pripadnika ravnogorskog pokreta i partizana u Drugom svetskom ratu.

Uprkos snažnom protivljenju poslanika SPS-a, kao nastavljača komunističke tradicije, koji tvrde da su četnici bili saradnici okupatora, kao i poslanika SDP-a, koji u prvi plan ističu istorijske činjenice o zločinima četnika, prvenstveno prema pripadnicima drugih naroda, zaključak je da bi rehabilitacija ravnogorskog pokreta bila opasna po međunacionalne odnose.

Parlamentarna većina na to odgovara da je zločina bilo na obe strane, budući da se, uz oslobodilački, vodio i građanski rat. Kažu, takođe, kako je prema četnicima učinjena istorijska nepravda, te da je krajnje vreme za istorijsko pomirenje Srba.

Zanimljivo je da će se na strani onih koji podržavaju zakon SPO-a o pravima četnika naći ne samo demokrate, bilo da je reč o onima u vlasti ili u opoziciji, nego i ljuti stranački protivnici - radikali, koji su u ne tako davnoj prošlosti "baštinili" srpski četnički pokret zajedno sa SPO-om.

Predlogu SPO-a glasove će rado dati poslanici SRS-a, izgovarajući se kako je pomirenje među Srbima važnije od svega, pa i od sukoba sa Draškovićem. Zapravo, sa zakonom ne bi baš išlo sve glatko da nije bilo "trgovine". Najpre, radikali su svoj stav prema predlagaču pokazali time što nisu ulazili u salu za vreme trodnevne rasprave i otvoreno prigovorili poslanicima SPO-a "šta će vam Vuk u ovome". Odnosno, šteta što iza ovoga stoji Drašković. Ali su obećali da će glasati za zakon.

M. D.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Savet za evropske integracije najavljuje konkretne korake ka EU

17:25h

Forum za etničke odnose predstavio strategiju za južnu pokrajinu

17:35h

Bujanovac: Vojska ostaje u kopnenoj zoni

17:40h

Dušan Proroković: Srbija pred velikim iskušenjima

17:50h

Skupština Srbije danas o ravnogorcima i partizanima

17:55h

Danica Drašković tužila poslanike

18:10h

Vojska SCG u petak bira šefa GŠ-a

18:20h

Crna Gora smanjila fiskalni deficit

23:25h

HRW: Srbe osuđuju, Hrvate slabo

23:40h

Zapaljena srpska kuća u Orahovcu

 


     


FastCounter by LinkExchange