[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Forum za etničke odnose predstavio strategiju za južnu pokrajinu

Kosovo ipak nije

izgubljena priča

Ovaj dokument predlaže da Vlada Srbije deluje kroz Državno veće za Kosovo, instituciju kriznog menadžmenta, Fond Republike Srbije za Kosovo i Koordinaciono telo srpske zajednice

BEOGRAD - Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, predložio je Vladi Srbije da se suoči sa svim verzijama o statusu Kosova i Metohije, a kao pomoć ponudio je Okvirnu strategiju regulacije kosovskog problema.
- Kosovo nije izgubljenja priča. To je priča o odgovornosti, a razgovori moraju biti potpuno otvoreni. U našem napredovanju ka Evropskoj uniji najbolje bi bilo da prihvatimo tri koloseka, jer samo novi oblik zajednice u okviru Unije ne bi doneo nove sukobe - rekao je Janjić.

Strategija koristi elemente iz planova Vlade Srbije i Unmika, a ključna pitanja na koja tim eksperata nudi odgovore su decentralizacija i budući status pokrajine.
Dokument predlaže da srpska vlada i predstavnici lokalnih Srba mimo kosovskih institucija budu od pomoći srpskoj zajednici, ali i da vlada u saradnji sa Unmikom i zvaničnim Kosovom poradi na decentralizaciji.

Janjić je ponovio da srpska vlada mora sazvati okrugli sto na ovu temu u martu sledeće godine, da treba da nastavi razgovore o kidnapovanim i nestalim Srbima, ovoga puta u Beogradu, kao i da sa šefom Unmika Sorenom Jesenom-Petersenom razgovara o bezbednosti uz definisanje primarnih adresa (Unmik, Kfor, NATO, SB UN, a ne kosovska vlada).

- Plan Vlade Srbije je dokument koji je fiksiran na nerealne ciljeve, ali čija dobra strana je zahtev za institucionalizacijom srpske zajednice i predlog da se opštine udruže u regione. Njegov glavni minus je što blokira sve druge razgovore dok se ne dogodi ključni napredak u decentralizaciji, za šta treba dve godine. Da li moramo čekati dve godine da se na Kosovu reši pitanje električne energije - ističe Janjić.

Zato ovaj dokument predlaže da Vlada Srbije deluje kroz Državno veće za Kosovo, instituciju kriznog menadžmenta, Fond Republike Srbije za Kosovo, Koordinaciono telo srpske zajednice Kosova i Geografski informacioni sistem Kosova.

Janjić je napomenuo da se pri osvrtu na kosovski problem moraju imati u vidu tri ključne dimenzije, od kojih je prva vezana za pitanja prošlosti, a pre svega za zločine, nestale osobe, povratak izbeglica, nasleđene i produbljene tenzije.
- Poslednja istraživanja pokazuju da 93 odsto Srba ne veruje da će ikada imati bilo kakvu komunikaciju sa Albancima, dok je taj broj sa albanske strane 83 odsto - ističe Janjić.

Tu su i trenutni problemi srpske zajednice - već danima Srbi nemaju struje, njihove zalihe hrane su zato propale, a čak 400 njih je tokom poslednja tri dana doživelo šlog. I dok se Beograd bavi Haradinajem, naglašava Janjić, humanitarna katastrofa na Kosovu preti da preraste u otvoreni sukob.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Savet za evropske integracije najavljuje konkretne korake ka EU

17:25h

Forum za etničke odnose predstavio strategiju za južnu pokrajinu

17:35h

Bujanovac: Vojska ostaje u kopnenoj zoni

17:40h

Dušan Proroković: Srbija pred velikim iskušenjima

17:50h

Skupština Srbije danas o ravnogorcima i partizanima

17:55h

Danica Drašković tužila poslanike

18:10h

Vojska SCG u petak bira šefa GŠ-a

18:20h

Crna Gora smanjila fiskalni deficit

23:25h

HRW: Srbe osuđuju, Hrvate slabo

23:40h

Zapaljena srpska kuća u Orahovcu

 


     


FastCounter by LinkExchange