[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradska skupština formirala komisiju za dodelu nagrade "11. januar"

Samo da brzo

ne bude i kuso

Gradska skupština je prošle subote donela odluku o formiranju Komisije za nagrade grada, čiji je predsednik čelnik Skupštine Vladimir Domazet, a članovi gradonačelnik Smiljko Kostić, rektor profesor dr Gradimir Milovanović, starešina Sabornog hrama Bogoljub Cvetković i pukovnik Miodrag Milić, predstavnik komande Niškog korpusa Vojske SCG.

Ovu komisiju čeka posao da za tri sedmice, koje su realno radno kraće zbog novogodišnjih i božićnih praznika, "prikupi predloge" i odluči o dobitnicima najvišeg gradskog priznanja nagrade "11. januar".

Teško je verovati da će sve moći da se uradi tako brzo, a da ne bude i kuso, tako da ova nagrada možda i ne stigne do onih koji su je realno zaslužili. Polemike je bilo i o prošlogodišnjim dobitnicima, kada se o nagradi nije odlučivalo u vremenskom tesnacu kao sada.

U kuloarima Gradske skupštine čula se pošalica da bi nagradu "11. januar" odborničke grupe koje su zastupljene u tom telu mogle da dodele onima koji su njihovim strankama sa najviše para ili usluga sponzorisali markentiške stranačke predizborne troškove.

Ova nagrada inače "zaobilazi" pojedince koji su je i zaslužili. Nije je dobio, na primer, i dobitnika NIN-ove književne nagrade Zoran Ćirić Magičnog. Već godinama ne dobija je ni astrofizičar i hemičar profesor dr Pavle Premović, koji je stalni saradnik Instituta "Pjer i Marija Kiri" u Francuskoj i u čijoj niškoj laboratoriji gostuju, jer se za njegove radove interesuju akademici iz Rusije i američke NASE.

Možda će zaobići i novatora Gorana Mitića, člana Regionalnog centra za inovacije i invencije, koji je jedini iz SCG osvojio bronzanu medalju na internacionalnom sajmu novatorstva "Panekspo" u Ženevi početkom aprila ove godine za patent "HSP motora", a u konkurenciji oko 600 pronalazača iz celog sveta.

Kada je trebao da putuje u Ženevu, on se obratio gradskim ocima da mu pomognu "kojom kintom". Odgovorili su mu da bi to rado učinili, ali da ne znaju "pod kojom stavkom bi takav trošak knjižili". Mitića inače ni po povratku iz Ženeve niko nije pozvao ni na kafu u neku gradsku kancelariju da mu čestita i pita ga treba li mu kakva pomoć i može li se njegov nagrađeni "HSP motor" proizvoditi u Srbiji i prodavati svetu.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

17:13h

Matičari upozoravaju na povećan broj zahteva za promenu imena i vere

17:20h

Gradska skupština formirala komisiju za dodelu nagrade "11. januar"

17:28h

Vakcina obavezna i za mačke

      


FastCounter by LinkExchange