[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niški matičari upozoravaju na povećan broj zahteva za promenu imena i vere

Romi "prelaze"

u pravoslavce

U obrazloženju navode da im je promena nužna zbog regulisanja imovinsko-pravnih odnosa ili jednostavno "žele da pređu u pravoslavnu veru"

U matičarskoj službi gradske uprave u Nišu potvrdili su za Glas da u ovoj godini beleže masovan porast broja Roma koji dolaze sa zahtevom da svoja imena ili prezimena zamene pravoslavnim. Oni u obrazloženju navode da im je promena nužna zbog regulisanja nekih imovinsko-pravnih odnosa ili jednostavno "zato što žele da pređu u pravoslavnu veru".

Niški matičari kažu da podnosioci takvih zahteva moraju dostaviti i uverenja da nisu osuđivani i krivično gonjeni, a retko se prihvataju zahtevi za promenom i imena i prezimena jer to znači i "totalnu promenu identiteta" koja bi mogla da posluži i "kriminalnom potiranju tragova". Niški matičari ne beleže slučajeve da Albanci traže zamenu imena ili prezimena, ali Glas ima nezvaničnih informacija da je takva pojava u Beogradu prisutna.

Odgovor neodgovornima

- U svim ratnim vrtlozima na ovim prostorima Romima je pretilo iskušenje "usputnih žrtava" u sukobu "velikih" i zato je socijalna mimikrija postala uslov njihovog opstanka. Otuda je nastala i činjenica da je u poslednjih dvadesetak godina (od 1981. do 2002) na popisima "nestalo" oko 60 hiljada Roma, a barem pola miliona njih su građani ove zemlje. Oni su izabrali ketman i mimikriju kao njihov odgovor neodgovornim vladajućim akterima i neodgovornom većinskom okruženju, kaže za Glas sociolog profesor dr Đokica Jovanović.

To je mimikrija koja potvrđuje da su u nekoj sredini ipak prisutne međuverske i međunacionalne tenzije, pa ljudi smatraju da će makar promenom imena ili prezimena i vere olakšati sebi položaj u društvu. Neki to čine i plašeći se nekih novih "zlih vremena" u kojima su Romi često žrtve - obrazložio je za Glas Osman Balić iz DS-a, član Prezidijuma Svetskog kongresa Roma i doskorašnji potpredsednik opštinske vlade u Nišu.

Balić napominje da ovakve i ovim razlozima izazvane "mimikrije" ima i u drugim zemljama sveta, u kojima je o ovome u poslednje vreme održao niz predavanja.
- Jalove su i nepotrebne "gromopucatelna koncepcije integracije Roma" u socijalni kontekst. Jednostavan dijalog, koji proizilazi iz uzajamnog poznavanja, pa onda, i razumevanja, mogu biti mnogo plodotvorniji.

Oni koji bi iskreno da se bave problemima romske zajednice treba prvo da upoznaju Rome i da poznaju Rome. Tek tada će Romi iskreno sami reći, kao uvek lojalni građani i tolerantni susedi, šta država i društvo treba da učine za njih. Oni inače sasvim dobro prepoznaju "bezvrednost velikih reči" i zato i ne učestvuju u "značajnim" birokratskim i nedelatnim projektima namenjenim njima, kaže za Glas sociolog profesor dr Đokica Jovanović.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

17:13h

Matičari upozoravaju na povećan broj zahteva za promenu imena i vere

17:20h

Gradska skupština formirala komisiju za dodelu nagrade "11. januar"

17:28h

Vakcina obavezna i za mačke

      


FastCounter by LinkExchange