[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 20. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Advokat Vladan Batić zahteva istinu o stradanju vojnika u Topčideru

Gardisti ritualno

streljani 5. oktobra

Kako je moguće da kola Hitne pomoći budu pozvana tek posle pola sata, a stignu 51 minut od događaja, pita Batić

BEOGRAD - Mladi gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović streljani su 5. oktobra u Topčideru - ovu tešku ocenu izneo je Vladan Batić, pravni zastupnik porodice Jakovljević, u jučerašnjoj pisanoj izjavi medijima. Batić traži odgovornost nadležnih u Vojsci i svih onih koji su pokušali da prikriju istinu o pogibiji gardista.

"Maske su pale. Eksperti državne komisije utvrdili su ono što je pažljivim posmatračima već bilo jasno. Mladi gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović streljani su 5. oktobra u Topčideru. Ostaje da pravosudni organi utvrde ko je i zašto počinio ovo, po mnogim pojavnim manifestacijama, ritualno ubistvo", navodi Batić.

On je pojasnio za Glas da na ritualno ubistvo ukazuje pre svega datum kada su vojnici stradali - 5. oktobar. Batić upozorava da se ubijeni vojnici kaljaju u javnosti, kao i da će kao pravni zastupnik porodice Jakovljević "o neverovatnom kršenju njihovih elementarnih ljudskih prava obavestiti Oebs, Hjumen rajts voč i Amnesti internešnel".

Civilno lice - narkoman

Ko je primorao istražnog sudiju

"Ko je naterao vojnog istražnog sudiju da 7. oktobra održi konferenciju za štampu na kojoj je izneta prva verzija događaja prema kojoj je Milovanović prvo ubio Jakovljevića pa sebe, koja je kasnije promenjena verzijom da je Jakovljević posle tuče ubio Milovanovića pa sebe, i konačno, trećom verzijom da je to učinjeno, ali bez tuče! Pritom, vojna istraga, menjajući verzije, menja i veštake, ali tvrdoglavo ponavlja da nije bilo trećeg lica", podseća Batić.

Batić postavlja niz pitanja u vezi sa uviđajem, radom pravosudnih organa i obezbeđenjem vojnog objekta u Topčideru. On, takođe, ukazuje da je nejasno da li je neko hteo da pokaže da je vojska nepogrešiva, ili je pokušao da prikrije odgovornost pojedinaca u njoj ili, pak, da pomogne ubicama posle izvršenog dela.

"Kako je moguće da najčuvaniji vojni objekat obezbeđuju samo tri vojnika sa automatskim puškama i jedan oficir s pištoljem, da u vreme tragedije ne radi upravo kamera koja pokriva ovaj deo objekta, da je video-rikorder u kvaru, ograda na više mesta probijena, snop zraka iz IC uređaja je sasvim uzan tako da ga svako može preskočiti i neopaženo ući u objekat, i ko je za ove silne propuste odgovoran", piše Batić.

"Kako je moguće da u radni odnos, kao civilno lice, bude primljen sin komandanta kasarne pukovnika Ćosića koji je bio nadležan za tehniku i elektronske uređaje, koji je osuđivan, kome nije rađena parafinska rukavica i koji je dan posle događaja, 6. oktobra, otputovao na odmor u inostranstvo. Kako je moguće da kao drugo civilno lice radi, takođe, sin jednog pukovnika koji je, inače, registrovan kao narkoman? Ko je za to odgovoran", pita Batić.

Uništeni tragovi

"Kako je moguće da kola Hitne pomoći budu pozvana tek posle pola sata, a stignu 51 minut od događaja zbog čega je Milovanović iskrvario i umro."
"Zašto objekat "Karaš" na Topčideru, na kome se dogodila tragedija, odmah nije zatvoren. Zašto odmah nije urađen uviđaj u podzemnom delu objekta i zašto odmah nije izvršen pretres svih lica koja su bila u objektu."

"Zašto odmah nije urađena DNK analiza, kao i poligraf za sva lica u objektu, već 15 dana posle i to za pojedine. Zašto na adekvatan način nisu ispitane puške, nego su preko reda date na balističko veštačenje čime su uništeni tragovi. Zašto svima odmah nije urađen test "parafinska rukavica" već samo nekim i to bez potpune analize."

"Zašto je dozvoljeno ljudima koji su bili u kontaktu sa pokojnim vojnicima da peru ruke i unište sve tragove. Zašto je bez ikakve potrebe, osim radi uništavanja dokaza, sečena odeća pokojnog Dragana Jakovljevića. Po kojoj proceduri lično načelnik sudske medicine sa VMA predaje projektile izvađene iz tela pokojnih vojnika istražnom sudiji Vuku Tufegdžiću."

Istrage nije bilo

"Zašto je vojni istražni sudija vređao i pretio svedocima radnicima JKP Gradsko zelenilo koji su videli osobu koja dolazi iz pravca događaja, skida nešto sa glave i nogu, ulazi u kola i odlazi u nepoznatom pravcu."
"Po kom zakonu definitivne verzije događaja u javnost iznose ne samo sudije Tufegdžić već i predsednik Vojnog suda Đorđe Trifunović, vrhovni vojni tužilac Nikola Petković i drugi, a da istraga ne da nije završena nego nije ni vođena."

"Kako predstavnici vojnih pravosudnih organa, pre svih Vuk Tufegdžić, daju potpuno neistinite, zlonamerne, skaradne i skandalozne izjave o zdravstvenom stanju Jakovljevića kada za njih nema uporišta u dokumentaciji Vojnog odseka u Šapcu, Zdravstvene službe Gardijske brigade, u zapažanjima komandira straže, desetine vojnika pripadnika Gardijske brigade, nalazima veštaka", piše Batić u izjavi za javnost.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Batić zahteva istinu o stradanju vojnika u Topčideru

17:25h

General Ninoslav Krstić: Davinić je odgovoran

17:35h

Uskoro novi načelnik Generalštaba VSCG

17:40h

Problem nestalih rešiti pre konačnog statusa Kosova

17:50h

Ciljevi Albanske nacionalne armije u rešavanju statusa Kosmeta

17:55h

Bez Srba u privremenim kosovskim institucijama

18:10h

Vučić najavio: U januaru naučni skup o Tribunalu

18:20h

Nataša Mićić: Lažni premijerov legalizam

18:35h

Miroljub Labus: Ešdaun prekoračio ovlašćenja

23:20h

Jesen-Petersen pisao Koštunici

 


     


FastCounter by LinkExchange