[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 20. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Banke trikovima poskupljuju kredite

BEOGRAD - Kori Udovički, bivši guverner Narodne banke Srbije, kaže da postoje razni trikovi pomoću kojih banke "tajno" poskupljuju kredite koje odobravaju građanima. Komentarišući tvrdnju aktuelnog guvernera NBS Radovana Jelašića da banke bukvalno deru klijente jer obračunavaju kamate i do 60 odsto godišnje, ona navodi tri najčešća načina na koji banke mogu da zamažu oči građanima.

- Često se zahteva da građanin deponuje novac kao uslov za dobijanje kredita, što posredno, čak i ako na ta sredstva vama banka daje kamatu, kredit čini skupljim. Drugi trik je bankarska provizija za koju obično saznate tek kada ste obavili celu proceduru, i tada se ispostavi da morate platiti dodatnih jedan ili jedan i po odsto od iznosa kredita, precizira Udovički.

Ona kao treći vid "zbunjivanja" građana navodi način na koji se obračunava kamata, pri čemu postoje razne finese.
Udovički kaže da međutim postoji način da banka kroz jednu brojku prikaže svoju ukupnu zaradu odnosno konačno opterećenje na glavnicu kredita. "Na taj način bi klijent na početku znao koliko će ga kredit koštati", dodaje ona i kaže da je ovo trebalo da se uvede za vreme njenog mandata.

Podrazumeva se, ističe ona, da ovako iskazana ukupna zarada banke na kreditu ne bi uključila i efekte devizne klauzule. "Svi trikovi bili bi predupređeni i morali bi da uđu u samo jednu cifru koja bi zapravo bila ukupna cena kredita", precizira Udovički. Jelašića je najavio da će poslovne banke morati i da otvoreno prikazuju svoje kamatne stope, kao i sve propratne troškove i provizije koje zaračunavaju prilikom davanja kredita, ali nije precizirao kada će ih i kako na to naterati.

Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:17h

Poreska uprava, posle tri godine, rešila da naplati zaostale poreze

17:25h

Kori Udovički: Banke trikovima poskupljuju kredite

17:34h

Poništen tender o prodaji Srpske fabrike stakla

17:41h

Aranđelovac: "Balkan" menja Statut "Knjaza"

 


     


FastCounter by LinkExchange