[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 20. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ministar Dinkić zadužen je za reprogram dugova većih od deset miliona dinara

Poreska uprava, posle tri godine, rešila da naplati zaostale poreze

Plaćanje dugova ili

prinudna naplata

Država od poreskih obveznika potražuje znatno više od 255 miliona evra jer privatizovane firme, kao i one koje su ušle u ovu proceduru duguju još oko 150 miliona evra za neplaćene poreze i doprinose

BEOGRAD - Mlađan Dinkić, ministar finansija, nedavno je upozorio da je prošlo vreme u kojem su velike firme mogle nekažnjeno državi da duguju poreze i doprinose. Izgleda da se najveći broj poreskih dužnika dovodi u red jer je napravljen plan kako će one isplatiti svoje obaveze, koji u slučaju nepoštovanja reprograma predviđa prinudnu naplatu.

U kojoj meri u Srbiji postoji poreska nedisciplina pokazuje iznos od oko 255 miliona evra ili 20,2 milijarde dinara neizmirenih poreza i doprinosa i to samo kod 534 najvećih dužnika. Dug je nastao tokom tri godine, uključujući i zadnje neizmirene obaveze do 31. avgusta ove godine. Moma Kijanović, pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije, kaže da bi ova suma bila mnogo veća da prošle godine nije donet Zakon o poreskoj administraciji koji uvodi efikasan način prinudne naplate.

Prodate firme imaju dug 4,6 milijardi dinara

Kijanović kaže da postoji i posebna kategorija dužnika, a to su 1.044 prodata preduzeća koji duguju državi 4,6 milijardi dinara, pri čemu se naplata vrši iz prodajne cene, najčešće na rate jer je reč o aukcijskoj privatizaciji. Postoji i 1.286 firmi u procesu privatizacije sa dugom od 6,4 milijardi dinara koji će se naplatiti jedino kod onih koji se prodaju.

Država, međutim, od poreskih obveznika potražuje znatno više od ovih 20,2 milijardi dinara jer još 11 milijardi dinara za neplaćene poreze i doprinose duguju privatizovane firme, kao i one koje su ušle u ovu proceduru. To znači da samo kod ove tri navedene kategorije poreskih obveznika postoji dug od blizu 400 miliona evra. Na pitanje da li je kod neke od 534 firme došlo do prinudne naplate, Kijanović kaže da je rano o tome govoriti zato što im je odobren novi rok za uplatu duga.

- Postupak prinudne naplate ne može se obaviti za nekoliko dana već je za to potrebno i po tri meseca. U kojem periodu se od dužnika prodajom njegove imovine može naplatiti dug, zavisi od toga koliko puta se mora obaviti javna prodaja imovine, a zakon predviđa samo tri. U slučaju da nijedna ne uspe, automatski postaje imovina države - objašnjava Kijanović. Kod ovih 534 preduzeća očekuje se do kraja godine smanjenje ukupnog duga za više od milijardu dinara. Dužnici inače moraju da plate ne samo osnovni dug već i zakonsku kamatu na ceo iznos.

Foto

Odluku o reprogramu duga od 5-10 miliona dinara donosi direktor PU Vladimir Ilić

- Za ovih 534 firmi napravili smo sanacioni program prema kojem one izmiruju svoje obaveze. U prvoj grupi su preduzeća kod kojih obaveze mogu da se naplate do 31. januara ove godine, drugima je dat rok do juna naredne godine, a u poslednjoj grupi su firme koje zaostale poreze i doprinose moraju da izmire do kraja 2005. godine - kaže Kijanović, koji ističe da sva ova preduzeća moraju međutim redovno da plaćaju tekuće obaveze.

On ističe da su veliki poreski dužnici pod stalnom prismotrom službenika PU koji prate njihovu dnevnu likvidnost. Kijanović podseća da postoji precizna zakonska procedura kome i na koji način može da se odobri produženi rok za izmirenje zaostalih obaveza, a čime ove firme dobijaju šansu da ne dođe do prinudne naplate duga blokadom poslovnih računa ili prodajom njihove pokretne ili nepokretne imovine.

- Odluku o odlaganju poreskog duga donosi isključivo direktor Poreske uprave ili ministar finansija. Ako je reč o dugu od pet do deset miliona dinara, o reprogramu odlučuje direktor PU, a za veći dug isključivo ministar finansija koji je doneo 51 takvo rešenje u ukupnom iznosu od 2,5 milijardi dinara - precizira Kijanović i dodaje da je reč o relativno malom broju dužnika jer se ovde traže kvalitetne garancije.

Javna preduzeća najviše dužna

- Među najvećim dužnicima su uglavnom društvena i državna javna preduzeća. Poreski dug može, i to samo na osnovu odluke vlade, a na predlog ministra finansija, biti oprošten samo preduzeću u postupku privatizacije ili restrukturiranja. Međutim, ova vlada nijednom nije iskoristila ovu zakonsku mogućnost - kaže Kijanović. Jednokratno odlaganje ili reprogram zaostalih obaveza u najviše 12 rata daje se u slučaju da taj dug za firmu predstavlja visoko opterećenje ili ako bi jednokratna naplata pričinilo firmi znatnu ekonomsku štetu.


Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:17h

Poreska uprava, posle tri godine, rešila da naplati zaostale poreze

17:25h

Kori Udovički: Banke trikovima poskupljuju kredite

17:34h

Poništen tender o prodaji Srpske fabrike stakla

17:41h

Aranđelovac: "Balkan" menja Statut "Knjaza"

 


     


FastCounter by LinkExchange