[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Kragujevačku "Zastavu", pored obučenih radnika, čuvaju i četiri čelično siva nemačka ovčara

"Jugiće" paze Munja, Grom, Delta i Zita

Kragujevačku fabriku automobila, pored obučenih radnika, čuvaju i četiri čelično siva nemačka ovčara. Pre tri i po godine u "Zastavu" su stigli Munja i Grom, ovčari slovačkog porekla. Bili su tada štenad od samo tri meseca. Od SAJ-a MUP-a Srbije stigla je Delta, a zahvaljujući "dobrim vezama", preko Mađarske doputovala je i Zita, takođe nemački ovčar. Zita je najmlađa, ali i izuzetno vredna i strpljiva u radu.

- Grom je, ipak, najvredniji. On sa Deltom i Munjom ide zajedno u patrole sa zadatkom da kontroliše ogradu "Zastavinog" kruga od Erdeča do ulaza kod Beloševca - priča o svojim "radnicima" Goran Filipović, rukovodilac Odeljenja za tehničku zaštitu. Filipović dodaje da nemački ovčari koji "rade" u okviru Direkcije "Zastava bezbednost" zamenjuju od sedam do 15 ljudi, ali to ne znači da je neko otpušten. Naprotiv, Munja, Grom, Zita i Delta pomažu svojim vodičima da vide ono što čuvari ne mogu i osete ono što čovek ne može da oseti.

Grom i Munja nisu imali ni godinu dana kada su "najurili" prve lopove koji su nameravali da iz "Zastavinog" kruga odnesu delove sa automobila. Do sada su sprečene tri krađe u kojima su lopovi pokušali da odnesu auto-delove, elektro-uređaje i druge "sitnice" u vrednosti od više hiljada evra.

Kao u "Mazdi"...

Na poligonu "Zastave" obučavaju se i psi koje koriste jedinice MUP-a. Pse čuvare imaju i "Tojota", "Fijat", "Mazda", "Porše"... "Zastavina" četvorka redovno prima vakcine, francuske parfeme protiv buva i krpelja, voli da se češlja i četka, pitoma je i druži se s decom, ali kad padne komanda - bolje da im ne prilaziš.

- Lopovi znaju da imamo stanice, oružje i svu drugu opremu, ali znaju i da imamo pse. Na dosadašnjim takmičenjima i prilikom ocenjivanja, Grom je dobio najvišu ocenu ili, kako to Filipović voli da kaže, "završio fakultet i položio diplomski ispit", dok je Munja "završila srednju školu". Ne zna se zašto, ali Grom voli i da se šepuri i da često ide u "švaleraciju".

Lepog je stasa, bedara, i čeljusti, pa mu dolaze "dame" iz Jagodine, Čačka, Užica, ali bogme i iz SAJ-a. Traže ga, naravno, i zbog visokih ocena koje redovno dobija na izložbama. Ma kako izgledalo neobično, Grom ali ni Munja, Zita i Delta, ne reaguju na mačke! Reaguju, kaže Filipović, samo ako im dreser Goran Ilić da komandu, što se, naravno, ne događa.

Grom samog sebe i finansira. Kad ide na parenje, umesto novca, dobija hranu za sebe, ali i za ostale "kolege" u odgajivačnici. "Nema prava" da bira hranu jer je jelovnik strogo propisan, ali se ne može desiti da ga neki lopov pokuša "podmititi" dobrim komadom mesa ili kobasica. Ne uzima ništa što je bačeno, niti od nekog drugog, i jede i pije vodu isključivo u "ličnom apartmanu". Takvi su i Delta, Munja i Zita.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:34h

Bračni par iz Subotice ne zna gde više da smesti nagrade i diplome svoje dece

16:51h

U uzavreloj atmosferi beogradskog kluba "Gaučosi" preksinoć održano drugo takmičenje u trbušnom plesu

17:12h

Kragujevačku "Zastavu",čuvaju i četiri čelično siva nemačka ovčara

17:37h

Zvezda "Niskih strasti" tuži plastičnog hirurga s Beverli Hilsa

17:49h

Zanimljivosti: MTV na hrvatskom jeziku i u SCG

 
 


     


FastCounter by LinkExchange