[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas se u Prištini održava sastanak Kontakt grupe plus

O standardima i decentralizaciji

Predviđeni i odvojeni razgovori sa predstavnicima Unmika, Kfora, privremenih institucija, opozicije i Srba

BEOGRAD - Sprovođenje standarda i decentralizacija vlasti biće glavne teme sastanka šestočlane Kontakt grupe plus, odnosno Grupe za podršku Kosovu, koji će se održati danas u francuskoj kancelariji u Prištini. Uz predstavnike SAD, Rusije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, u radu ovog skupa učestvovaće i predstavnici Evropske unije i NATO.

Članovi Kontakt grupe plus danas će posebno razgovarati sa predstavnicima Unmika i Kfora, predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom Ramušom Haradinajem, predsednikom Skupštine Nedžatom Dacijem i predstavnicima opozicije i kosovskih Srba.

Uskoro multietnički skupovi

Premijer Haradinaj će upoznati članove Kontakt grupe plus sa prioritetima svoje vlade od kojih je jedan već naišao na oštre kritike Srba. Haradinaj je najavio da će iduće godine početi s rešavanjem problema Kosovske Mitrovice, gde će u tom cilju organizovati multietničke skupove.

Predsednik skupštine Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu Marko Jakšić, reagujući na ovu izjavu, podseća da Albanci po svaku cenu žele da severni deo Mitrovice očiste od Srba. Jakšić je ocenio da se problem može rešiti tako što će Albanci živeti u svom, južnom delu grada, a Srbi u svom - severnom.

Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, koji se nalazi u Beču na seminaru posvećenom rešavanju postkonfliktinih situacija, smatra da se problem ovog podeljenog garada može rešavati posle decentralizacije vlasti i ozvaničenja statusa opštine Severna Mitrovica. Svoj prvi susret sa članovima Kontakt grupe plus nosilac Građanske liste "Srbija" Nebojša Petković iskoristiće za iznošenje svog mišljenja o decentralizaciji.

Film o Kosovu u SAD

U Americi se ovih dana nalazi nezavisni producent Ninoslav Ranđelović koji je juče u vašingtonskom Institutu za verska i politička pitanja prikazao svoj film "Jesen na ničijoj zemlji", koji govori o životu na Kosmetu posle albanskog nasilja 17. marta. Film je privukao pažnju vašingtonskih analitičara koji se bave Balkanom i članova diplomatskog kora, a biće prikazan i na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i Harvard u Bostonu.

- Kazaću im da decentralizacija ne bi smela da se sprovede sve dok se na Kosovo i Metohiju ne vrati 250 hiljada raseljenih. Ja sam protiv svih planova za decentralizaciju jer je poremećena etnička slika. Ukoliko bi se u ovakvim okolnostima sprovela bilo kakva decentralizacija, verifikovaće se etničko čišćenje - istakao je Petković.

Trajković ima svoje viđenje

Savetnik šefa Unmika za povratak Nenad Radosavljević, uz podsećanje da se proces povratka ne sprovodi željenim tempom, ističe da bi na Kosovu trebalo sprovesti decentralizaciju poput one u Sloveniji.

Predsednik Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momčilo Trajković ima svoje viđenje rešenja kosovskog problema. Tokom jučerašnjeg razgovora sa američkim kongresmenima Kurtom Veldonom i Korin Braun, Trajković je govorio o projektu SPOT-a i Pokreta "Snaga Srbije" o projektu Kosova kao evroregije, ali i o teškoj situaciji i ugroženosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Američki kongresmeni su nagovestili mogućnost da inicijatori projekta o Kosovu kao evroregiji predstave svoj projekat u Kongresu SAD.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

Danas se u Prištini održava sastanak Kontakt grupe plus

17:30h

Crna Gora srpska pokrajina

17:40h

Ideja velike Srbije nije postojala

17:45h

Američki biznismen čeka punomoć vlasti da privoli predaji haške optuženike

17:55h

Bošnjaci kao dežurni krivci

18:15h

Skupština o izjednačavanju prava četnika i partizana

18:20h

Usvojen Etički kodeks ponašanja lokalne vlasti

18:35h

Vuk Drašković oročio vladu do januara

23:05h

Marović završio posetu Nemačkoj

23:15h

Čavić: Ostavka ne dolazi u obzir

23:20h

Tadić razgovarao sa Nikolićem

23:35h

Završeni sporovi protiv NATO

 


     


FastCounter by LinkExchange