[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 12. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


INFOSTUD

Komandant Žandarmerije svedočio na suđenju za ubistvo 200 Hrvata

Za "Ovčaru" čuo posle dve godine

BEOGRAD - Komandant Žandarmerije MUP-a Srbije general-major Borivoje Tešić izjavio je na jučerašnjem suđenju sedamnaestoro optuženih za ubistvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru kod Vukovara 1991. godine da je za zločin čuo dve godine kasnije, na VMA od načelnika Zorana Stankovića.

Tešić, koji je u vreme ratnih dejstava bio komandant Prvog bataljona Gardijske brigade JNA, rekao je juče u Specijalnom sudu da 20. novembra 1991. godine njegova jedinica nije učestvovala u evakuaciji hrvatskih zarobljenika iz vukovarske bolnice, koji su, po optužnici, iste večeri streljani na "Ovčari".

Svedok je kazao da zna gde se nalazi "Ovčara", ali da tamo nikada nije bio. On je objasnio da je te večeri tadašnji komandant Gardijske brigade Operativne zone "Jug" pukovnik Mile Mrkšić usmeno saopštio da pripadnici TO više nisu u sastavu JNA jer su prestala borbena dejstva. Te večeri Mrkšić mu je rekao da pođe sa njim u Beograd, na prijem kod tadašnjeg saveznog sekretara za odbranu Veljka Kadijevića.

Tešić je naglasio da 20. novembra 1991. godine ispred vukovarske bolnice video pukovnika Veselina Šljivančanina sa nepoznatom grupom ljudi i vojna sanitetska vozila, ali da mu ništa nije bilo sumnjivo 20. novembra, inače "bi nešto preduzeo". Komandant Žandarmerije je istakao da su, po naređenju Mileta Mrkšića, obezbeđivali bolnicu do dolaska vojne policije.

- Mrkšić nam je tada rekao: "Nemoj da mi neko uđe u bolnicu i napravi masakr, inače nas niko neće oprati"-posvedočio je Tešić.

On je precizirao da je sa jedinicom, u kojoj je bilo oko 700 pripadnika iz redovnog i rezervnog sastava JNA, na ratište stigao početkom oktobra 1991. godine kako bi oslobodio vukovarsku kasarnu, a da su joj naknadno priključeni i teritorijalci. Tešić je dodao da su 20. novembra dobrovoljci izdvojili iz sastava JNA i pripojili 80. motorizovanoj brigadi, a po prestanku ratnih dejstava podčinjeni civilnim vlastima u Vukovaru. Suđenje se nastavlja danas.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

18:11h

Epilog "slučaja Topčider" najverovatnije u Okružnom sudu u Beogradu

18:20h

Komandant Žandarmerije svedočio na suđenju za ubistvo 200 Hrvata

18:29h

Jagodina: Sina ubili, majku zaključali

18:36h

Osuda napada na čuvara

 


     


FastCounter by LinkExchange