[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 12. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


INFOSTUD

Epilog "slučaja Topčider" najverovatnije u Okružnom sudu u Beogradu

Suđenje za ubistvo gardista dogodine

Kao dokazi na sudu mogu se koristiti samo nalazi vojnih istražnih organa, jer izveštaj državne komisije nema pravnu snagu

BEOGRAD - Ubistvo gardiste Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u kasarni u Topčideru 5. oktobra, epilog će, najverovatnije dobiti u krivičnom postupku pred Okružnim sudom u Beogradu posle usvajanja zakona o preuzimanju nadležnosti vojnih sudova, tužilaštva i pravobranilaštva, koji bi trebao da stupi na snagu od 1. januara 2005. godine, što je i predložio zamenik ministra pravde Branko Bjelica, inače član Komisije.

Tim Zakonom prestaju da rade vojni sudovi. Porodica Dragana Jakovljevića može, preko svog pravnog zastupnika, da Okružnim javnom tužiocu podnese krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog dela ubistva.

Uz prijavu oštećeni mogu da prilože i izveštaj radne grupe Komisije, kao neformalni dokaz ili informaciju o događaju. Jer, prema rečima Bože Prelevića, ona je je i obrazovana sa ciljem da javnost i porodice poginulih vojnika dobiju nezavisnu, potpunu i stručnu informaciju o događaju.

Okružni javni tužilac daje predlog za pokretanje istrage, a istražni sudija, u postupku otkrivanja istine, može da koristi rezultate vojnoistražnih organa kao dokaz, dok izveštaj Komisije nema takvu pravnu snagu. U nadležnosti delioca pravde je mogućnost da se angažuju novi veštaci koje on odredi, kako bi se što pre otkrila istina. Ono što je, međutim, ostalo tajna i za vojnoistražne organe i za radnu grupu, to je kako je Milovanovićeva puška došla u ruke Jakovljevića ili u nečiju treću ruku.

Tek kada se na kiraju sudskog postupka ustanovi da li je Jakovljević ubio Milovanovića pa sebe, ili je to učinila NN osoba, ostaje mogućnost porodice da podnese krivične prijave protiv svih koji su pokazali nesavestan rad u otkrivanju istine.

J. R.


vesti po rubrikama

^hronika

18:11h

Epilog "slučaja Topčider" najverovatnije u Okružnom sudu u Beogradu

18:20h

Komandant Žandarmerije svedočio na suđenju za ubistvo 200 Hrvata

18:29h

Jagodina: Sina ubili, majku zaključali

18:36h

Osuda napada na čuvara

 


     


FastCounter by LinkExchange