[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Evropska banka odobrila zajam za prečistač

SUBOTICA - Subotica je pre 27 godina imala najsavremenije rešenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno povodom "poduhvata stoleća", kako je tada nazivana sanacija jezera Palić. U Palić su se slivale otpadne vode bez prethodnog prečišćavanja, što je dovelo do umiranja jezera.

Spas je bio u potpunom isušivanju Palića, izgradnji novih obala ali i u najvažnijem - obezbeđenju čistije vode, zbog čega je sagrađen prečistač otpadnih voda. Iako je tokom svog rada i proširivan, prečistač je ipak postao tesan za svu otpadnu vodu.

Vlada Srbije dala je pre nekoliko meseci garancije za kredit koji Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj odobrava lokalnoj samoupravi. Na poslednjoj sednici opštine Subotica data je saglasnost za zaključivanje ugovora o zajmu od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj o izgradnji prečistača. Zajam je vredan devet miliona evra koju će Subotica, tačnije njeni građani, morati da isplate najkasnije 15 godina od dana potpisivanje ugovora o zajmu.

Izgradnja prečistača otpadnih voda na Paliću, ukoliko sve bude po planu, trebalo bi da počne u maju sledeće godine. Biće ugrađen i takozvani treći stepen prečišćavanja, koji će omogućiti defosforizaciju i denitrifikaciju otpadnih voda.

Cena kompletne obnove prečistača procenjuje se na 31 milion evra, a biće realizovana u fazama u periodu od 10 do 15 godina. Procenjeno je da je za prvu fazu potrebno 12 miliona evra s tim da Evropska banka za razvoj i rekonstrukciju obezbeđuje kredit u visini od 9 miliona evra, a osnivač je dužan da obezbedi preostali iznos od tri miliona. Kredit se osigurava na 15 godina uz početak otplate posle tri godine i 12 godina za povraćaj glavnice.

V. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

18:17h

Novi Sad: "Proradila" sezona petardi

18:24h

Palić: Evropska banka odobrila zajam za prečistač

18:31h

Zrenjanin: Tužio BIA zbog prisluškivanja

18:40h

Subotica: Zatvor za krađu struje

   


     


FastCounter by LinkExchange