[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kao i svakog decembra uoči novogodišnjih i božićnih praznika

Opet sezona petardi

U novosadskom Domu zdravlja kažu da ove godine još nisu imali nijedan slučaj prijema pacijenata sa povredama

NOVI SAD - Novosadska policija je saopštila da je tokom vikenda u kontroli putnika u vozu koji saobraća na relaciji Beograd-Novi Sad otkrila veću količinu pirotehničkih sredstava - petardi i raketa. Roba je bila vlasništvo Siniše Vrhovca (34) iz Kaća, protiv koga je podneta prekršajna prijava budući da nije imao odobrenje za prodaju pirotehnike. Švercovane su petarde i rakete, koje su po svemu sudeći bile namenjene prodaji na novosadskom "crnom" tržištu pirotehničkih sredstava uoči novogodišnjih i božićnih praznika.

Ovo tržište je praktično već oživelo, pa gradom sve češće odzvanjaju detonacije. Najčešće se nude petarde od 50 grama, poznate po karakterističnom zelenom kartonu u koji su upakovane, a njihova cena je desetak dinara po komadu. Prema važećim zakonskim propisima, ove petarde se svrstavaju u drugu klasu i mogu se i legalno prodavati, ali samo pod uslovom da to čini firma koja je registrovana za takvu delatnost.

Takvo odobrenje, prema podacima novosadskog SUP-a, u glavnom gradu Vojvodine imaju samo dve firme, a i one to mogu činiti pod određenim uslovima. Svaka druga prodaja je nezakonita i svi koji budu uhvaćeni u ovom poslu, kao što je uhvaćen tridesečetvorogodišnji Kaćanin, biće zakonski kažnjeni, kažu iz SUP-a, koji svake godine u ovo doba, uglavnom uzaludno, upućuje apele da se ove opasne "igračke" ne kupuju na ulici i ne daju deci.

U novosadskom Domu zdravlja kažu da ove godine još nisu imali nijedan slučaj prijema pacijenata sa povredama karakterističnim za neoprezno rukovanje eksplozivnim sredstvima, ali da su ovakve povrede nažalost postale neizbežni "pratilac" zimskih slavlja. Najčešće stradaju ruke i oči, zbog čega se i lekari pridružuju policijskom apelu da se decembarsko-januarski praznici slave bez pirotehnike.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

18:17h

Novi Sad: "Proradila" sezona petardi

18:24h

Palić: Evropska banka odobrila zajam za prečistač

18:31h

Zrenjanin: Tužio BIA zbog prisluškivanja

18:40h

Subotica: Zatvor za krađu struje

   


     


FastCounter by LinkExchange