[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vođa palestinskog ustanka Marvan Barguti povukao se iz predizborne trke za Arafatovog naslednika

Politiku novog lidera

određivaće teroristi

U napadu Hamasa na izraelske položaje na granici Pojasa Gaze prema Egiptu ubijena su petorica izraelskih vojnika. Izrael se osvetio ispaljivanjem pet raketa na Hamasove zgrade

Lider palestinskog ustanka (intifade) Marvan Barguti, koji u zatvoru u Izraelu robija pet doživotnih zatvorskih kazni zbog organizovanja napada na jevrejsku državu, povukao se iz predizborne trke za mesto palestinskog lidera koji će naslediti Jasera Arafata. Bargutijevo povlačenje oslobodilo je Mahmudu Abasu put ka pobedi na izborima za palestinskog lidera koji bi trebalo da budu održani 9. januara naredne godine; ankete su pokazivale da su njih dvojica izjednačena.

Marvan Barguti (45) mnogo je popularniji među Palestincima nego Abas (69).
- Barguti se uvek poistovećivao sa običnim narodom, a ne sa njegovim rukovodstvom - izjavio je Abdel Bari Atvan, urednik dnevnika Al Kuds.

"Još jednom izražavam podršku bratu Mahmudu Abasu, Abu Mazenu, kandidatu Fataha. On mi je drag i dobar prijatelj", napisao je Barguti u pismu Palestincima, u kome je objavio povlačenje. Ali, takođe je kritikovao Fatah, što je neke viđenije članove te partije podstaklo da ga osude zbog izazivanja rascepa u toj partiji. Čak su pretili da će ga izbaciti iz članstva ukoliko se sam ne povuče iz izborne trke. Barguti se usprotivio i razoružavanju bilo koje palestinske grupe, kao i sklapanju ikakvog sporazuma sa Izraelom ukoliko jevrejska država ne oslobodi sve palestinske zatvorenike.

Dopisnik Bi-Bi-Sija u Jerusalimu javio je da, s obzirom na to da će popularna teroristička organizacija Hamas bojkotovati izbore 9. januara, Abas praktično nema rivala. Na prvi pogled, to i nije neka nesreća - Abasa podržavaju SAD, koje od njega očekuju da oživi palestinsko-izraelski mirovni proces, okončan izbijanjem Intifade 2000. godine. Nesreća je to što su šanse za mir na Bliskom istoku gotovo jednake nuli.

Neravnomerno prijateljstvo

Posle smrti Jasera Arafata, Barguti je podržao Abasa, ali pristalice su ga ubedile da se ipak kandiduje. Neki analitičari kažu da se predomislio zato što Fatah nije cenio njegovu podršku Abasu. Sa svoje strane, Abas se nije potrudio ni da, u znak zahvalnosti, zatraži od Izraela da oslobodi Bargutija. Naravno da bi se vlasti u Tel Avivu samo nasmejale na to, ali Abas bi takvom izjavom pokazao da ceni Bargutija.

Da je tako, svedoči napad terorista Hamasa i jedne frakcije Fataha, takozvanih "jastrebova Fataha", na izraelske položaje na granici Pojasa Gaze prema Egiptu, u kojem su ubijena petorica izraelskih vojnika. Borci ta dva pokreta postavili su bombu sa tonom i po eksploziva kod položaja izraelske vojske, a zatim poslali i naoružane ljude koji su osuli paljbu po izraelskim vojnicima.
- To je bio veoma snažan i dobro koordiniran napad. Najžešći u poslednjih sedam meseci - rekao je portparol izraelske vojske Jakob Dalal.

Izrael poslovično nije čekao da se osveti. Izraelski borbeni helikopteri ispalili su juče u cik zore najmanje pet raketa na zgrade u Gazi koje su koristili pripadnici Hamasa za izradu različitih vrsta eksploziva, uključujući granate i eksplozivne naprave za terorističke napade na izraelske civile i vojnike. Ruku na srce, nije to bio prejak napad. Nije bilo mrtvih kao što ume da bude. Izrael je svakako obazriv pred palestinske predsedničke izbore i uoči povlačenja iz Gaze, ali pokazao je i da se neće uzdržavati da odgovori na nasilje.

I Bargutijeva kandidatura, koja je toliko potresla palestinsku politiku, i njegovo povlačenje, znače da od nacionalnog jedinstva, u čije ime su razne frakcije Fataha tražile od njega da se povuče, ne postoji. Barguti se povukao zato što su to od njega tražili ljudi iz njegove "baze" - Brigade mučenika Al Aksa i druge terorističke milicije.

Oni očigledno misle da ovo nije vreme da se bira između dve fundamentalno suprotne opcije - Bargutijeve intifade i Abasove diplomatije - nego da se te dve opcije istovremeno guraju. Ali ako Abasov izbor za palestinskog lidera zavisi od terorista kao što su pripadnici Al Akse, onda će on biti veoma ograničen. Sve te palestinske terorističke grupe su protiv bilo kakvih sporazuma sa Izraelom i jadna će biti ta politika i diplomatija koju će Abas voditi u granicama koje mu postavljaju teroristi.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

17:16h

Vođa palestinskog ustanka povukao se iz predizborne trke za Arafatovog naslednika

17:26h

Trinaestoro mrtvih na godišnjicu hapšenja bivšeg iračkog predsednika

17:34h

Viktor Juščenko: Vlasti htele da me ubiju

17:42h

Madrid: Teroristi krivi za smrt 192 ljudi

        


FastCounter by LinkExchange