[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Našem reprezentativcu možda će biti zabranjenm ulazak u "deželu"

Guroviću sada prete

i slovenačke vlasti

Mnogi slovenački i hrvatski sajtovi prenose da je zabranu ulaska za Gurovića tražio i Peter Vilfan, ali bivši košarkaš Partizana demantuje da je to izjavio

Hajku protiv Milana Gurovića hrvatski novinari, uz pomoć pojedinih slovenačkih kolega, pokušavaju da prenesu i na "deželu" - sportski sajtovi ove dve zemlje juče su bili preplavljeni informacijom da će i Slovenija, poput Hrvatske, zabraniti košarkašu Partizana MB da uđe na njihovu teritoriju zbog tetovaže sa likom Draže Mihailovića.

Iako Roman Lisac, izvršni direktor Jadranske lige (u kojoj crno-beli i imaju zakazane mečeve sa slovenačkim ekipama), tvrdi da do zabrane neće doći, a i nezvanična razmena informacija između srpskih i slovenačkih medija takođe otkriva da će Guroviću ipak biti dozvoljeno da pređe slovenačku granicu, portparol slovenačkog MUP Tadeja Kuhar poslala je Glasu javnosti dopis u kojem se nagoveštava mogućnost da našem reprezentativcu neće biti izdata viza za ulazak u Sloveniju.

Odlazi Čiča

Milan Gurović će naredne nedelje, kada mu bude istekao dvomesečni ugovor s Partizanom, napustiti redove aktuelnog šampiona Srbije i Crne Gore.
Slučaj tetovaže Draže Mihailovića samo je doprineo bržem razvoju ovog scenarija, s obzirom na Gurovićevu ideju da posle dva meseca u crno-belom dresu karijeru nastavi u inostranstvu.

Pronalazio činjenice o Draži

Tadeja Kuhar navodi članove slovenačkog zakona koji zabranjuju raspirivanje verske, nacionalne i rasne mržnje, ističe da je organizator sportskih priredbi dužan da upozori sve članove gostujuće ekipe da bilo kakav gest koji podleže ovom zakonu može povući kaznu. Tadeja Kuhar na kraju navodi da je, zbog tih razloga, moguće da slovenačke vlasti ne izdaju ulaznu vizu posetiocu, kao i da je državljanima SCG neophodna viza kako bi prešli slovenačku granicu.

Pojedini sajtovi citiraju čak Petera Vilfana, bivšeg košarkaša Partizana, koji se navodno slaže sa tom merom slovenačke vlade.
Sam Vilfan, međutim, u izjavi za Glas demantuje da je na bilo koji način podržao namere slovenačkih vlasti, za koje čak i ne zna da li postoje.
- O tome sam pričao u emisiji "Ekstramagazin" na slovenačkoj televiziji, ali moja izjava je bila dosta drugačija od onoga što su sajtovi posle preneli - kaže Vilfan.

- U toj emisiji pitali su me šta mislim, da li bi trebalo da i Slovenija zabrani ulazak Guroviću. Odgovorio sam da ne znam, ali da mi u ovom trenutku niko ne može da potvrdi da je Draža Mihailović na nekoj listi ratnih zločinaca. Pre nego što sam otišao u studio, pretražio sam Internet da bih saznao što više o Draži Mihailoviću i saznao sam da ga je samo osudio sud u bivšoj Jugoslaviji posle rata, u onim okolnostima, ali nisam našao da je on ni na jednoj međunarodnoj listi ratnih zločinaca.

Dakle, meni niko ne može da potvrdi da je Mihailović po međunarodnom zakonu ratni zločinac, pa onda ne vidim zašto bismo Guroviću zabranili ulazak u Sloveniju. A ako Mihajlović jeste ratni zločinac, ako je stvarno na nekoj međunarodnoj listi, onda bi trebalo primeniti zakon koji zabranjuje fašističke i nacističke simbole, ali onda tu ja, kao bivši košarkaš, nemam šta da komentarišem, to je onda pravno pitanje.

Pa, igrao je u Indijanapolisu

Sajtovi takođe prenose da se Vilfan složio sa predsednikom Splita Dinom Rađom, koji je, najblaže parafrazirano, ocenio da je Gurovićeva odluka da istetovira lik Draže Mihailovića bila glupa.

- Pa, to sam rekao, da mislim da je njegova odluka neinteligentna - potvrđuje Vilfan. - To stoji. Ali, isto tako sam rekao da ne verujem da je Gurović tom tetovažom hteo da izazove bilo kakve sukobe ili da je hteo nekoga da provocira. Uostalom, Gurović je sa tom tetovažom igrao u Španiji i širom Evrope, igrao je u Indijanapolisu na Svetskom prvenstvu, tako da zaista ne vidim u čemu je problem. Sada mi je čak i krivo što sam uopšte uzeo učešće u toj raspravi.

M. Zarković


vesti po rubrikama

^sport

16:15h

Trener Partizana Vladimir Vermezović optimista uoči puta u Midlsbro

16:25h

Stanković posle remija u Sijeni: Da smo izgubili bila bi prava katastrofa

16:30h

Iz Fudbalskog saveza SCG: Andaluzija, plava iluzija

16:35h

Regionalna liga u fudbalu: Hrvati bi opet u Austrougarsku

16:45h

Trener Čelzija Hoze Murinjo štedi pare za Božić

16:55h

Susret Real Madrid - Real Sosijedad: Igraće se punih šest minuta

17:10h

Našem reprezentativcu možda će biti zabranjenm ulazak u "deželu"

17:15h

ULEB kup: Crvena zvezda u Italiji

17:25h

Najveća zvezda LA Lejkersa ponovo u centru seksualnog skandala

17:35h

Saša Đorđević napustio Pezaro

17:50h

EP u rukometu: Plave jure prve bodove

23:15h

Lavovi napustili FIBA Evroligu

23:30h

Karatisti Mladenovca svetski prvaci

23:45h

Andrej Ševčenko, centarfor Milana, najbolji fudbaler 2004.

 


     


FastCounter by LinkExchange