[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zemljoradničke zadruge rasprodaju imovinu da namire dugove

Krčme šume i livade

Zadrugari duguju mnogim poveriocima širom Srbije, ali najviše svojim radnicima koji ih tuže i dobijaju sporove

BOR - Od nekadašnjih uzornih zadruga, čuvenih u celoj Srbiji po proizvodnji mleka i mesa, kvalitetne drvne građe, lekovitog bilja, danas su ostali milionski dugovi koji se podmiruju rasprodajom šuma, utrina, mašina, zgrada, pa i dela plaže na Borskom jezeru. U stečaju su odavno zadruge u Slatini, Brstovcu i najveća u Zlotu. U "Poljopromu" gotovo da se ništa ne radi, osim što se seku i prodaju šume.

- Danas je zakazana treća licitacija. Ne verujem da će se i ovog puta neko javiti, mada se prodaje 400 kvadrata u centru sela za samo tri miliona dinara. Mašine su ranije prodate, bagremova šuma je isečena, bivši višnjar na 30 hektara je uništen a ostatak zemljišta su utrine i livade koje niko neće ni da pogleda. Godinama je vladao javašluk, a od otkupa i prodaje mleka nemoguće je živeti, pogotovu sada kada imamo konkurenciju malih, privatnih mlekara - rekao nam je Miodrag Adamović, stečajni upravnik.

Tri stečajna upravnika

Ribnjak, motel, strugara i poljoprivredne mašine odlazili su privatnicima u zakup i na korišćenje od čega nije bilo vajde. I u tom selu, gde Evropska unija ulaže u razvoj visokoproduktivnih govedi, uslediće opšta rasprodaja. Motel "Pećina" i ribnjak pastrmke zasigurno će pronaći kupce.
Za poslednju godinu promenjena su tri stečajna upravnika.

U Zlotu, selu sa 7.000 stanovnika i oduvek razvijenim stočarstvom (uzgajalo se do 40.000 ovaca), zadruga je u stečaju zbog duga od oko devet miliona dinara. Potraživanja su blizu milion dinara.

U Brestovcu stečajni upravnik predložio je da se prodaju mašine, ali i dva hektara na glavnoj plaži Borskog jezera. Na taj način bio bi namiren dug od oko 3,5 miliona dinara. U "Poljopromu" su sve ugostiteljske objekte u selima, kao i strugaru u Gornjanu, dali u zakup.

Zadrugari duguju mnogim poveriocima širom Srbije, ali najviše svojim radnicima koji ih tuže i dobijaju sporove.
- Dobavljačima su ostali dugovi i za seme, đubrivo, zaštitna sredstva. Ipak, najgore je što radnicima moraju da se isplate lični dohoci čim se proda deo imovine i pare legnu na račun, a godinama se ništa ne radi. Neki kobajagi dolaze na posao, drugi samo pokatkad naiđu. Čak i direktori tuže sopstveno preduzeće, jer zakon to dozvoljava. Kamo sreće da je Bor jedini takav primer u Srbiji - kaže Adamović.

B. F.


vesti po rubrikama

^Srbija

18:26h

Kragujevac: Hale kovačnice "Zastave" podigli iz pepela

18:33h

Bor: Zemljoradničke zadruge rasprodaju imovinu da namire dugove

18:41h

Odlukom SO Užice Živan Radovanović novi direktor Narodnog muzeja

18:50h

Skupština opštine Bujanovac usvojila budžet za 2005.

18:57h

Smederevo: Radnici "Želvoza" ponovo u štrajku

19:04h

Zaječar: Cesid upozorava odbornike

   
 


     


FastCounter by LinkExchange