[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kovačnica "Zastave" potpuno je uništena u bombardovanju aprila 1999. a danas ponovo radi punom parom

Hale podigli iz pepela

Godinu i po dana radnici, zajedno sa svojim kolegama iz desetak firmi iz cele Srbije, raščišćavali su fabriku i odneli 2.500
kamiona raznog šuta

KRAGUJEVAC - U toku NATO bombardovanja aprila 1999. godine, na "Zastavu" je bačena 21 bomba. Od toga, devet je palo na pogone Kovačnice i uništilo blizu 90 odsto proizvodnih kapaciteta ovog preduzeća.

Uništeno je i razoreno više od 30 kilometara instalacija za elektrotehnološko napajanje proizvodnog procesa, kovačke mašine, prese i čekići, elektro i gasne peći, kovački valjci, lomilice, mašinske testere, peći za termičku obradu.

Statistika će lako "progutati" mikroskope, ultrazvučni aparat, pirometrijski sistem za kontrolu temperature na kovanju, opremu za kontrolu tvrdoće, pa i kompletno uništen računarski centar sa nenadoknadivom bazom podataka i potpuno uništenu upravnu zgradu.

Kovači u skafanderima

Kovači, zbog specifičnosti uslova rada, dva puta godišnje odlaze na preglede i o njima se vodi posebna briga. Imaju opremu tešku više kilograma, koja izgleda kao skafander kada se kompletira i koju većina izbegava da nosi jer ona podrazumeva cipele, šlemove, kabanice, naočare, naušnice, rukavice.

Polovinu proizvoda izvoze

Osnovna delatnost Kovačnice je proizvodnja otkovaka za automobilsku, traktorsku i kamionsku industriju i za opšte namene. Više od 52 odsto proizvodnje odlazi na strano tržište za kupce iz Kanade, Nemačke, Slovenije, Belgije, Republike Srpske. Ova fabrika posluje kao samostalno preduzeće i uskoro joj sledi privatizacija.

Godinu i po dana radnici Kovačnice zajedno sa svojim kolegama iz desetak firmi iz cele Srbije raščišćavali su, decenijama stvaranu, fabriku i odneli 2.500 kamiona raznog šuta. Skinuto je 650 tona čelične konstrukcije, ozidano, omalterisano i okrečeno više od 3.200 kvadrata zidova.

U tom periodu rekonstruisane su hale, mašinske i elektroinstalacije, sanirano je devet remontovanih kranskih dizalica, urađene temeljne stope za sve "brodove" proizvodnih hala.
- Kovačnica je obnovljena zahvaljujući pre svega sredstvima države. Za početak proizvodnje osposobljeni su najneophodniji agregati da ne bismo zaustavili Fabriku automobila, Kamione i druge proizvođače, kaže za glas Radovan Čapaković, rukovodilac sektora prodaje.

Mereno u tonaži, od 1999, svake godine je povećavana proizvodnja za 15 do 20 odsto. Pretprošle godine ostvarena je proizvodnja od 3.350 tona različitih otkovaka, prošle 3.800 tona, a ove 4.200 tona.
- Platili smo danak i finansijski i zdravstveni. Naši radnici se i dan-danas smrzavaju u pogonu proizvodnje jer grejanje još nije rešeno i neke instalacije nisu dovršene. Ono malo grejanja u Alatnici služi za zagrevanje preciznih centralno-numeričkih mašina. Na temperaturama ispod nule radnici su poput Deda Mraza sa kapuljačama, kapama… - kaže naš sagovornik.

Čapaković dodaje da kovači kažu da, ako Bog da zdravlje, naredne godine biće 4.500 tona otkovaka i da je ovo vreme kad je teško motivisati radnike.
- Srpska metalna privreda je u teškom položaju i ono što postižemo je rezultat pre svega izvoza, a najmanje potreba domaće privrede. Sve je na subvencijama vlade i ni mi sami ne znamo koliko da planiramo za te domaće firme otkovaka. Što se tiče izvoza, imamo solidnu potražnju pa čak i serije toliko velike da ih nismo mogli da prihvatimo, kaže rukovodilac prodaje.

Sadašnji kapaciteti Kovačnice kreću se od 6.000 do 7.000 tona otkovaka godišnje. Zaposleno je 596 radnika, sa prosekom zarada od 16.000 dinara, mada je kovački hleb gorak i sa devet kora i naknade nikada nisu onakve kakve bi trebalo da budu.

Kovači rade u izuzetno teškim uslovima, pored peći koje greju i do 1.500 stepeni i na temperaturama leti izuzetno visokim i zimi niskim kada radnik ne može da se zagreje.
- Naši radnici izneli su na svojim leđima veliki deo posla u obnovi fabrike koja je bukvalno nikla iz pepela. Entuzijazam koji su radnici pokazali mogao se možda porediti sa entuzijazmom naših građana posle Drugog svetskog rata u obnovi zemlje.

Emocije, bol i rane koje nosi svaki kovač ponaosob i svaki zaposleni radnik u ovoj firmi, kažu nisu i ne mogu da budu na prodaju.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^Srbija

18:26h

Kragujevac: Hale kovačnice "Zastave" podigli iz pepela

18:33h

Bor: Zemljoradničke zadruge rasprodaju imovinu da namire dugove

18:41h

Odlukom SO Užice Živan Radovanović novi direktor Narodnog muzeja

18:50h

Skupština opštine Bujanovac usvojila budžet za 2005.

18:57h

Smederevo: Radnici "Želvoza" ponovo u štrajku

19:04h

Zaječar: Cesid upozorava odbornike

   
 


     


FastCounter by LinkExchange