[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Engleske naravi - zagonetna i bizarna smrt Ričarda Lanselina Grina

Samoubistvo u stilu Konana Dojla

LONDON - Ričard Lanselin Grin, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za Šerloka Holmsa, izvršio je samoubistvo na način koji upućuje na zaključak da je ubijen, ukazuju njegovi prijatelji koje citira list Sandej tajms.

Grin je u martu ove godine pronađen u svom londonskom domu zadavljen, na krevetu, okružen plišanim igračkama. Policija je ubrzo priznala da ne može da utvrdi da li je reč o samoubistvu ili ubistvu Grina, koji je napisao knjigu o ser Arturu Konanu Dojlu i bio predsednik Londonskog udruženja Šerloka Holmsa.

Sada su se, međutim, oglasili njegovi prijatelji, koji smatraju da je Grin izvršio samoubistvo na način koji upućuje na ubistvo, prenela je agencija AFP.

Inspiracija mu je bila pripovetka Dojla "Problem mosta Tor", u kojoj se supruga jednog bogataša ubija, ali tako da izgleda kao ubistvo za koje će biti optužena njena domaćica. Oni se prisećaju da je njihovog prijatelja jako pogodila prodaja, u martu, arhive književnika Dojla, na čije sakupljanje je utrošio 20 godina života. Prodaja je značila da će ona biti ponovo rasuta po celom svetu.

Glavni krivac za to bio je, po njemu, jedan američki univerzitetski profesor. Zato se ubio tako da dokazi upućuju da je u pitanju ubistvo za koje je odgovoran neki Amerikanac, objašnjavaju Ričardovi prijatelji.

Poverio se tada nekom novinaru da "bi nešto moglo da mu se desi", a jednom prijatelju rekao je da "neko kuje zaveru protiv njega". Uobičajenu poruku na telefonskoj sekretarici zamenio je nekom drugom, snimljenoj sa američkim akcentom.

Tanjug


vesti po rubrikama

^kultura

16:16h

"Ko to tamo peva" kao baletska predstava

16:25h

Vudu Popaj o izdavaču, kuliranju i "kandidaturi" za gradonačelnika

16:33h

Eparhija vranjska popisala pravoslavne objekte u Pčinjskom okrugu

16:41h

Engleske naravi - zagonetna i bizarna smrt Ričarda Lanselina Grina

16:49h

Završen jesenji otkup knjiga za biblioteke na teritoriji Beograda

   


     


FastCounter by LinkExchange