[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veći šverc naftnih derivata posle uvođenja PDV-a

Zarada po cisterni

nekoliko hiljada evra

BEOGRAD - Zbog primene zakona o Porezu na dodatu vrednost od početka naredne godine na Dunavu se može očekivati povećanje šverca dizel goriva, procenjuju u carinarnici u Kladovu. I pre uvođenja PDV-a švercom derivata nafte iz okolnih zemalja u Srbiju, prema podacima iz naftaških krugova, spretni biznismeni po jednoj cisterni mogli su da zarade i nekoliko hiljada evra.

Inače, u naftaškim krugovima je opšte poznato da derivati nafte dolaze iz svih okolnih zemalja kopnenim i vodenim putevima, a najčešće je reč o dizelu. Na Dunavu se gorivo krijumčari na tri načina: brodovi nizvodno od Velikog Gradišta prilaze obali i istovaruju derivate, na reci se sastaju naši i strani brodovi i pretaču gorivo ili se domaći brodovi iz inostranstva vraćaju sa punim rezervoarima (ovo gorivo je kao pogonsko oslobođeno svih dažbina).

Krijumčare preko Dunava

Carinarnica "Kladovo", koja pokriva 230 kilometara plovnog puta Dunavom, u proteklim mesecima ove godine podnela je 25 prekršajnih prijava protiv krijumčara naftih derivata, prenosi Tanjug. Šverceri su pokušali da "uvezu" 674.847 litara derivata u vrednosti 15.301.690 dinara, od kojih su većina prikazani kao rastvarači umesto kao dizel gorivo. Deo prijava odnosi se i na izbegavanja plaćanja akciza i falsifikovanje uvoznih dozvola.

Uvoz derivata je zabranjen, ali kako kažu naftaši, "rupe" mogu da se nađu jer za uvoz pojedinih proizvoda koji se koriste u industriji boja i lakova ne plaćaju se porezi i akcize. U cisterni se nalazi dizel, a na papirima piše da se uvozi neka druga supstanca.

Samo je potrebno dobiti dozvolu od nadležnih ministarstava. Da bi ste dokazali šta uvozite potrebno je da uzorak toga dostavite carini. Taj uzorak zatim kontroliše firma "Jugoinspekt". Pošto se na uvoz sirovina koje se prijavljuju ne plaća porez, "uvoznici" dobijaju dizel koji je dosta jeftiniji od cena na domaćem tržištu.

U carinarnici "Kladovo" kažu da trenutno velike količine goriva ulaze cisternama preko drumskih prelaza. Samo na Carinskoj ispostavi Karataš, do 24. avgusta, devet preduzeća je uvezlo 8.453.547 litara "ostalih naftnih derivata" uz deklarisanje te robe kao vegasol, laki solvent, kombustibil ili petrolej tip 1.

Tako uvezeni "naftni derivati" se nakon mešanja prodaju na privatnim pumpama kao dizel gorivo. Sa uvođenjem PDV-a i naplatom poreza na promet prilikom carinjenja, cena ovako prenetog dizela će skočiti, pa tako Dunav postaje jedini izvor snabdevanja, dodaju u ovoj carinarnici.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:04h

Mere NBS o smanjivanju (ne)dozvoljenog zaduženja na računu podelila bankare

17:11h

Pekari i mlekari razgovarali sa ministrom Mlađanom Dinkićem o PDV

17:19h

Veći šverc naftnih derivata posle uvođenja PDV-a

17:27h

Evropska unija preti Srbiji zbog neusvajanja zakona o železnici

17:36h

"FPP Balkan limitid" vlasnik "Knjaza Miloša"

17:44h

Previsoke plate direktora javnih preduzeća

17:53h

Ilić najavio: Tender za Mobtel u januaru

18:01h

Smederevo: Rekordna proizvodnja US steel-a

22:46h

Pojeftinio benzin u Crnoj Gori

   


     


FastCounter by LinkExchange