[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pekari i mlekari razgovarali sa ministrom Mlađanom Dinkićem o PDV

Hleb "sava" koštaće

25 umesto 23 dinara?

Porez na dodatu vrednost na pšenicu iznosiće osam ili 18 odsto, u zavisnosti od koga je kupljena. Nejasna klasifikacija mlečnih proizvoda

BEOGRAD - Mlađan Dinkić, ministar finansija, pozvao je juče hitno na sastanak pekare i proizvođače mleka da bi im objasnio kako će funkcionisati porez na dodatu vrednost koji se uvodi od 1. januara, ali i da bi apelovao da odustanu od namere da podignu cene, jer "kalkulacije poreznika pokazuju da nema razloga za podizanje cene mleka i hleba".

Pošto je sastanak sazvan na brzinu neki proizvođači ovih osnovnih životnih namirnica sa periferije Beograda nisu ni prisustvovali razgovorima. Svejedno, zaključak je da su zbunjeni i jedni i drugi i da su neke dileme još nerazrešene.

Dragan Ćirić, predsednik Unije privatnih pekara, kaže da se tek rade kalkulacije za hleb i da se može dogoditi da u prvom momentu vaj proizvod ne poskupi zbog uvođenja PDV, ali da na korekciju cena kasnije može uticati povećanje cena energenata i drugih sirovina. Kalkulacije će se dostaviti vladi za nekoliko dana i tek tada će biti jasnije kakvo je opredeljenje pekara.

Lazar Marković, zamenik direktora Beogradske pekarske industrije, ističe da je ekonomska logika kada se oporezuje proizvod, u ovom slučaju hleb, na koga se ova dažbina do sada nije plaćala, cena mora ići naviše. Kalkulacije pokazuju da bi cena vekne "save" koja sada košta 23 dinara trebalo da poraste na 25 dinara. To je povećanje za oko deset odsto i za toliko bi bilo logično da se podignu i cene ostalih, skupljih vrsta hleba, smatra Marković.

Liste prioriteta

Vlada Sparavalo, direktor Imleka, kaže da je na sastanku sa ministrom Dinkićem dogovoreno da se predloži klasifikacija proizvoda i da oni koji do sada nisu oporezovani dobiju nižu stopu od osam odsto, a sir, mleko i pavlaka, na koje je do sada plaćan porez na promet od 20 dsto, imaju porez od 18 odsto. - Tek kada se napravi kalkulacija, biće jasnije koliko će šta koštati ali je nesporno da će udar na likvidnost firme biti prvih dva tri meseca kada treba namiriti obaveze. Ipak, Dinkić je obećao da će se za hleb i mleko prioritetno vraćati uplaćena sredstva - kaže Sparavalo.

Bratislav Banjanac, zamenik direktora Novosadske mlekare, tvrdi da su mlekari više puta tražili sastanak kako bi razjasnili neke nedorečenosti u propisima ali da predstavnici vlade nisu imali vremena. Banjanac kaže da propisi nisu jasno definisali u koju kategoriju spada kiselo mleko i jogurt pa se ne zna da li će na njih porez biti osam ili 18 odsto.

Na siru, ističe Banjanac, porez bi trebalo da se smanji jer će sa 20, koliko je iznosio porez na promet, dažbina na dodatu vrednost iznositi 18 odsto. Banjanac kaže i da bi na sirovo mleko trebalo da se fakturiše porez od pet odsto i ta sredstva bi se mlekarima vratila za 45 dana, što je takođe trošak za mlekare.

Najkomleksija situacija je, izgleda, kod mlinara jer, kako kaže Darko Selaković, predsednik Udruženja mlinara, porez na pšenicu koji se prvi put uvodi iznosiće pet odsto kada se kupuje od seljaka, a 18 odsto kada se kupuje od preduzeća. Očekujem da ćemo pšenicu uglavnom kupovati od preduzeća sa višom poreskom stopom, a kako je PDV na brašno osam odsto više ćemo platiti nego što će nam se vratiti. Pekari su u lakšoj situaciji jer im je porez na brašno i na hleb isti - osam odsto, kaže Selaković.

S. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:04h

Mere NBS o smanjivanju (ne)dozvoljenog zaduženja na računu podelila bankare

17:11h

Pekari i mlekari razgovarali sa ministrom Mlađanom Dinkićem o PDV

17:19h

Veći šverc naftnih derivata posle uvođenja PDV-a

17:27h

Evropska unija preti Srbiji zbog neusvajanja zakona o železnici

17:36h

"FPP Balkan limitid" vlasnik "Knjaza Miloša"

17:44h

Previsoke plate direktora javnih preduzeća

17:53h

Ilić najavio: Tender za Mobtel u januaru

18:01h

Smederevo: Rekordna proizvodnja US steel-a

22:46h

Pojeftinio benzin u Crnoj Gori

   


     


FastCounter by LinkExchange