[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Sve praznije korpe

Mere Narodne banke Srbije o smanjivanju (ne)dozvoljenog zaduženja na računu podelila bankare

Manji "minus", ali i

standard i proizvodnja

Profesor Danijel Cvjetičanin smatra da će, zbog veštačkog smanjivanja lične potrošnje, doći i do pada domaće proizvodnje. Poštanska štedionica će morati da se pridržava novih propisa, jer bi izdvajanje veće rezerve donelo velike troškove

BEOGRAD - Većina poslovnih banaka do kraja nedelje će odlučiti pod kojim uslovima će odobravati prekoračenje na tekućem računu s obzirom na odluku Narodne banke Srbije. Centralna banka je propisala da će poslovne banke morati da rezervišu dodatna sredstva ako klijentima odobravaju veći minus od 30 odsto od prosečnih ličnih primanja u poslednja tri meseca. U suprotnom, banke će morati da izdvajaju rezervu, jer će se taj plasman računati kao rizičan. Od mera NBS izuzete su platne i kreditne kartice kao i preduzetnici.

Olivera Matić-Brbora, pomoćnik generalnog direktora Delta banke, kaže da će ova banka do kraja nedelje preispitati stanje i mogućnosti vezane za nove mere NBS i onda formirati model sa novim uslovima, po kome će odobravati dozvoljeno prekoračenje. "Do tada važi postojeća Odluka, kojom Delta Banka odobrava dozvoljeno prekoračenje sa rokom od šest meseci, a u visini prosečne tromesečne zarade, fizičkim licima koja preko tekućeg računa redovno primaju zaradu. Prilikom stvaranja novog modela maksimalno ćemo zaštititi interese klijenata, kako nove mere NBS ne bi izazvale drastičan udar na njihov standard", kaže ona.

Prema podacima ove banke, oko 30 odsto klijenata Delta banke koristi dozvoljeno prekoračenje.

Plate niske, a država kupuje kola

- Nemam utisak da je lična potrošnja uzrok veće inflacije, jer smo mi relativno siromašna država. Mada to niko ne može da tvrdi, jer niko ne može da isprati šta se dešava sa doznakama, koje su dodatni prihod i koje možda vrše pritisak na cene. Ne mislim da je javna potrošnja, odnosno plate budžetskih korisnika u koje spadaju profesori, lekari, penzioneri, velika. Te plate su smešno niske. Ali se može uštedeti manjom stavkom "adaptacija zgrada i objekata". Sada se kupuje 200 automobila, ulaže se u završavanje nove zgrade NBS i nove zgrade Ministarstva finansija. Kod takvih stvari imam utisak da živim u bogatoj državi - zaključuje Cvjetičanin.

Veliki troškovi

I u Vojvođanskoj banci kažu da će u narednom periodu doći će do usaglašavanja uslova s preporukom NBS. Ova banka je dosad odobravala minus do visine dve mesečne zarade. U Komercijalnoj banci još prave obračun o efektima novih mera NBS i od toga će zavisiti da li će se smanjivati iznos dozvoljenog minusa.

"Sudeći prema sadašnjim procenama, moraćemo da se pridržavamo novih propisa NBS i smanjujemo dozvoljeni minus, jer bi izdvajanje veće rezerve donelo velike troškove", kaže Miroslav Despotović, zamenik generalnog direktora Poštanske štedionice.

Profesor Ekonomskog fakulteta Danijel Cvjetičanin smatra da će zbog veštačkog smanjivanja lične potrošnje - pored negodovanja građana - doći i do pada domaće proizvodnje. Najveća tražnja jeste, kaže Cvjetičanin, za uvoznim proizvodima, ali novac za njihov uvoz uglavnom dolazi od "gastarbajtera". Zbog ovih mera NBS, kaže on, ipak će doći do pada domaće proizvodnje. "Da li je to naša perspektiva ili namera, svako o tome mora da razmisli", naglasio je Cvjetičanin.

Administrativne mere

Profesor Cvjetičanin ističe da javna i lična potrošnja jesu veće od one o kojoj govore zvanični podaci, i izražava sumnju da je i mnogo više novca u opticaju. Tu se, kaže on, ubrajaju evri, dolari i čekovi građana, koji služe kao novac ne samo za jednu transakciju.
- NBS je zbog toga u strahu od inflacije, odnosno od podizanja cena zbog pojave novca i surogata, potegla ove administrativne mere koje se direktno odnose na čekove građana - kaže Cvjetičanin.

Govoreći o pooštravanju mera za dobijanje kredita, on kaže da će u narednom periodu morati da dođe do popuštanja mera i do dozvoljavanja građanima da na odloženo plaćaju, ali ne, kako je istakao, "popunjavanjem čekova koji onda kruže kao novac".

I. Krasnić - V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:04h

Mere NBS o smanjivanju (ne)dozvoljenog zaduženja na računu podelila bankare

17:11h

Pekari i mlekari razgovarali sa ministrom Mlađanom Dinkićem o PDV

17:19h

Veći šverc naftnih derivata posle uvođenja PDV-a

17:27h

Evropska unija preti Srbiji zbog neusvajanja zakona o železnici

17:36h

"FPP Balkan limitid" vlasnik "Knjaza Miloša"

17:44h

Previsoke plate direktora javnih preduzeća

17:53h

Ilić najavio: Tender za Mobtel u januaru

18:01h

Smederevo: Rekordna proizvodnja US steel-a

22:46h

Pojeftinio benzin u Crnoj Gori

   


     


FastCounter by LinkExchange