[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odluka RZZO o plaćanju zdravstvenih usluga doneta još pre šest meseci

Koronarne operacije

koštaju i 10.000 evra

Veštački kuk plaća se od 2.000 do 3.000 evra. Trenutno, po nezvaničnim informacijama, na operaciju kuka samo na "Banjici" čeka više od 3.000 ljudi

BEOGRAD - Odluka Republičkog zavoda za zadravstvenu zaštitu (o kojoj je Glas juče pisao), kojom se dozvoljava pacijentima da plate usluge ukoliko ne žele da čekaju red na neke od pregleda ili operacija (najviše se odnosi na kardiologiju i ortopediju), izazvala je veliko negodovanje javnosti. Neki osiguranici su bili revoltirani time što za ovu odluku saznaju tek sada (iz novina) iako je ona doneta pre šest meseci, a mnogi su kao iz rukava navodili primere iz prakse kada su lekari tražili pare i za neke sitnije intervencije.

U dopuni Pravilnika o osiguranju navodi se da se lista čekanja može praviti za magnetnu rezonancu, koronarografiju, pejsmejker i bajpas, operaciju srčanih zalistaka, premošćavanje krvnih sudova, ugradnju kukova o kolena, kao i instrumentalnu korekciju kičmenog stuba. Trebalo bi da samo ove usluge pacijent može da dobije mimo liste, za pare, i to odnedavno.

Međutim, u mnogim ustanovama su još pre nekoliko godina počeli da naplaćuju razne intervencije i preglede onima koji ne bi da čekaju. Vrhunac je kad su nedavno jednoj našoj sugrađanki u domu zdravlja naplatili 200 dinara pregled deteta kod dermatologa, iako je dete osigurano, a participacija košta deset dinara. Obrazloženje je bilo: "Da ne čekate dugo pregled!"

Javnost dobro zna da su pacijenti na ortopedsko-hirurškoj klinici "Banjica" odavno mogli da biraju da li će da čekaju i do nekoliko godina ili će platiti. I pre ove odluke na "Banjici" su uveli komercijalnu delatnost pa je jedan kuk plaćan od 2.000 d 3.000 evra. Trenutno, po nekim nezvaničnim informacijama, na operaciju kuka u ovoj ustanovi čeka više od 3.000 ljudi.

O ovome ni juče zvanično nije mogao da govori nijedan direktor, niti zaposleni u "Banjici", kao ni u institutima za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i u Sremskoj Kamenici. Doduše, u Sremskoj Kamenici su juče pokazali interesovanje da nam odgovore na pitanja o cenovniku i listi čekanja, pa su nas zamolili da pošaljemo faks sa pitanjima u Sloveniju, gde se trenutno nalazi i direktor i poslovni sekretar koji o tome može da govori. Međutim, odgovor nismo dobili.

Najduže čekanje 18 meseci

U Ministarstvu zdravlja su Glasu istakli da mimo liste čekanja mogu da idu samo pobrojane intervencije iz kardiologije i ortopedije, a da se u ovim oblastima na operaciju može čekati najduže 18 meseci. U suprotnom, osoba bi trebalo da prijavi inspekciji u slučaju da duže čeka, kao i u slučaju da duže od mesec dana čeka na ostale specijalističke preglede.

Ipak smo uspeli da dođemo do nekih nezvaničnih informacija od dobro obaveštenih osoba u zdravstvu. U klinikama za kardiovaskularne bolesti cena stentova, kako kaže naš izvor, ide od 1.500 do 2.000 evra za jedan. Oni kvalitetniji stentovi, koji su efikasniji u proširivanju srčane arterije koštaju oko 2.000 evra, a najčešće su neophodna dva ili tri stenta.

- Pejsmejkeri se naplaćuju do 3.000 evra, a koronarne operacije, na koje se čeka bez plaćanja i do godinu dana, idu od sedam do 10.000 evra. Kateterizacija srca, za one koji mogu da plate i neće da čekaju, naplaćuje se oko 1.000 evra, a kad smo kod dijagnostike, magnetna rezonanca, od ustanove do ustanove naplaćuje se od 12.000 do 15.000 dinara - kaže naš izvor.

Iako bi cene trebalo da budu ujednačene, u državnim ustanovama ima razlike u iznosu. U Ministarstvu zdravlja nam kažu da cene usluga određuje Upravni odbor ustanove, ali ove cenovnike mi novinari nismo uspeli da dobijemo. Ono što smo uspeli da saznamo je da su u ustanovama počeli da naplaćuju i laboratorijske usluge onima koji ne bi da čekaju po mesec dana, kao i ultrazvuk i ostale specijalističke preglede.

D. S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:21h

Ministar optužuje za "muljanje", Fond za reformu Vojske uzvraća

16:30h

Najnoviji broj nedeljnika Vojska: Vojni budžet samo za pola godine

16:38h

Pacijent Zavoda za bolesti zavisnosti dobio poziv da služi vojni rok

16:46h

Najstariji sa strepnjom čekaju izmene zakona o penzijskom osiguranju

16:53h

Odluka RZZO o plaćanju zdravstvenih usluga doneta još pre šest meseci

17:01h

Novogodišnji praznici prilika domišljatima da zarade brdo para na učenicima

17:09h

Na okruglom stolu juče su debatovali članovi udruženja za povraćaj imovine

17:17h

Reagovanje predsednika opštine Zvečan: Ne posedujem lokal od više stotina kvadrata

17:25h

Visoki Dečani: Italijanski vojnici postaju pravoslavci

17:32h

Zavod za laboratorijsku dijagnostiku "Hexalab": Brže do analiza

22:49h

Ostavka Rodoljuba Šabića na funkcije u SDP

   


     


FastCounter by LinkExchange