[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 12. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Otkriveni ostaci neandertalaca?

NOVI SAD - Šef tima novosadskih arheologa Radovan Bunardžić tvrdi da je njegova ekipa na pragu epohalnog otkrića i da je samo pitanje vremena kada će na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu pronaći humane ostatke neandertalca, koji je tu živeo u doba paleolita.

- On je tu negde, jer pored njegovog skloništa obično se nalaze i grobovi, odnosno njegovi humani ostaci. Da li ćemo naći jedan, dva ili više ostatka neandertalca, još ćemo videti. Ali nema dileme da ćemo ih pronaći. Mi smo ga detektovali, poznajemo ga, znamo šta radi i sad ga čekamo - rekao je Bunardžić.

Bunardžić je svoju pretpostavku potkrepio brojnim materijalnim dokazima objedinjenim u oko 2.000 primeraka alatki i oružja od kamena iz vremena paleolita, koji su na prostoru Tvrđave otkriveni u posljednje tri godine.

- Kuriozitet nalazišta na Tvrđavi, koje se svrstava među najznačajnije na svetu, jeste da je neandertalac tu boravio na otvorenom prostoru, mada se njegov boravak obično vezuje za pećine i druge prirodne zaklone, pošto se smatra da nije bio snalažljiv na otvorenom - pojasnio je Bunardžić.

Prema njegovim tvrdnjama, naučno epohalno bilo bi kad bi njegova ekipa arheologa pronašla dokaze kako se novosadski neandertalac snalazio u negostoljubivim okolnostima koji su na tom području vladali prije 50 do 60 hiljada godina.

Srna


vesti po rubrikama

^vesti

18:33h

Novi Sad: Otkriveni ostaci neandertalaca?

18:40h

Kragujevčani nemaju para za doček nove godine

18:48h

Bor: Bioskop "Zvezda" na prodaju

18:55h

Hong Kong: Izvađen crv iz ljudskog mozga

19:04h

Na Kubi 2.500 stogodišnjaka

19:12h

Crkve u Francuskoj na meti lopova

 


     


FastCounter by LinkExchange